Himalaya

Mount Everest Basecamp trek, wel of niet georganiseerd?

Sinds jaar en dag heeft de Mt Everest een ongelofelijke aantrekkingskracht op mensen. Jaarlijks lopen tienduizenden mensen de 10 tot 17 daagse trail naar Mount Everest Basecamp, en een aantal van hen lopen vanuit daar verder naar de summit. Dat laatste kun je niet op eigen houtje doen, dat eerste kan echter prima zonder gids, zelfs als je niet getraind bent.

Hoe naar Mount Everest Basecamp

Uiteraard is de keuze om wel of niet met een gids en/of groep te gaan een hele persoonlijke. Onderstaande overeenkomsten en verschillen kunnen echter wel helpen in de keuze:

1. De route

Als je je afvraagt of je, zonder gids, de route wel kunt vinden: dat is echt geen enkel probleem. In theorie is het gewoon rechtdoor. Als het niet overduidelijk is staat er een bord en als je het dan nog niet zeker weet kun je het aan iedereen vragen. Er zijn, zeker in het hoogseizoen (oktober/november en april) zoveel mensen op de route te vinden dat je nooit lang hoeft te twijfelen. In het laagseizoen zijn er minder toeristen/gidsen, maar net zoveel porters die de weg ook weten.

Mount Everest Basecamp

Een voordeel van met een groep of zelf met een gids lopen is dat de gids je kan voorbereiden op de tocht; hoe lang nog klimmen, hoe lang daarna dalen, hoe lang voordat we gaan lunchen etc. Zo kom je minder voor verrassingen te staan. Echter, wij merkten dat gidsen de route naar Mount Everest Basecamp soms onder- of overschatten. Dus uiteindelijk is het alsnog gewoon een kwestie van gaan en wel zien op wat voor heuvels je stuit en hoe lang die duren. Daarbij kun je altijd bij lodges of aan porters vragen hoe lang het nog duurt en hoe de route er uit ziet. Wij hebben wel een paar keer gehad dat men zei dat het nog 30 min lopen was. Een kwartier zei iemand anders dat het nog twee uur lopen was. Dat valt dan wel even tegen, maar ach..

Everest

Samen lopen

Een ander voordeel van samen lopen is dat je zelf bepaalt wanneer je pauze houdt of stopt om te overnachten. Als je (nog) geen rekening hoeft te houden met acclimatiseren is dat ideaal. Het kan net schelen dat je de vorige dag nog even die laatste klim hebt meegepakt. Een laatste voordeel van lopen met een gids naar Mount Everest Basecamp is dat hij of zij je wat meer kan vertellen over de omgeving en bijvoorbeeld over welke pieken je in de verte ziet opdoemen. Wij hebben af en toe bepaalde bergen verward met de Everest en andersom, maar ook hier was hulp nooit ver weg.

Stupa

2. Gezelligheid

Met een groep naar Mount Everest Basecamp gaan trekken kán heel gezellig zijn. Onderweg een beetje kletsen over vanalles en nog wat maakt dat de tijd vliegt en moeilijke stukken vanzelf gaan. Maar nogmaals: het kan heel gezellig zijn, het kan ook niet leuk zijn natuurlijk. Wij liepen overdag meestal met z’n tweetjes, maar ’s avonds in de lodges waren altijd voldoende mensen om aanspraak te hebben. En het voordeel daarvan is dat je die niet nog 13 dagen om je heen hoeft te hebben als er geen klik is. Als er overigens wél een klik is heb je na twee weken wel vrienden voor het leven gemaakt.

Nepal

3. Veiligheid

Er waren mensen (mama’s ;)) die zich zorgen maakten over onze veiligheid, zo met z’n tweetjes in dat uitgestrekte landschap. In mijn eentje zou ik de trek inderdaad niet ondernemen, maar met z’n tweeën is het echt prima. Je moet wel eerlijk tegen elkaar zijn over hoe goed of slecht je je voelt, want hoogteziekte zit in een heel klein hoekje (je even inlezen over de symptomen is een must).

Er wordt ook gezegd dat je altijd moet zorgen dat je met meer mensen tegelijk op Basecamp bent. Ik kan me dat wel voorstellen, het is namelijk een actieve gletsjer én de weg is niet heel makkelijk te vinden. Er zijn echter altijd mensen die rond dezelfde tijd als jij gaan, en anders wacht je even, het duurt nooit lang. Verder hadden wij een fluitje bij ons voor het geval dát, maar je bent nooit ver van een semi-bewoonde wereld of een passant op de route. Vooral de porters kom je overal tegen en die zijn, zoals het de Nepalees betaamt, altijd beschikbaar om te helpen.

Himalaya

Hoogteziekte

Het schijnt overigens dat de meeste gevallen van ernstige hoogteziekte voorkomen in groepen. Dit vooral omdat trekkers door groepsdruk (of druk van verkeerde gidsen) doorlopen terwijl ze zich niet goed voelen. Wij konden, toen ik me op 5,000 meter niet goed voelde, kiezen voor een dag extra acclimatiseren. Als wij met een groep waren geweest had ik op dat punt moeten afhaken en dat was echt zonde (en onnodig) geweest.

4. Kosten (en sponsoring van Nepal)

Een laatste punt, niet geheel onbelangrijk voor ons als Nederlanders, is het verschil in kosten. Een rondje googlen op organisaties die de trek naar Everest organiseren leert ons dat zo’n trek van 12 tot 15 dagen gemiddeld tussen de $1200 en $1700 kost, inclusief vluchten, overnachtingen, eten en de permits. Dit is exclusief extra snacks en tussendoortjes en exclusief fooi voor de gidsen en de porters. Wat een gemiddelde fooi is voor een gids weet ik niet, voor een porter is dit ongeveer 400 roepies per dag (zo’n $4).

Nepal

Inclusief

Wij waren met z’n tweeën, inclusief vluchten, permits, tussendoortjes en alle andere benodigdheden nog geen $600 per persoon kwijt. Een wezenlijk verschil dus. Dit komt bijvoorbeeld door het feit dat je in veel lodges gratis kunt overnachten als je er ontbijt en dineert. We hebben er vooraf nog aan gedacht een porter te “huren” tijdens de tocht, via een hotel in Lukla of Namche Bazar. De kosten daarvoor zouden zo’n 1200 roepies per dag zijn ($12), exclusief fooi. Voordeel van het daar pas regelen is dat je geen vliegticket voor de porter hoeft te betalen. Uiteindelijk hebben wij dit niet gedaan, maar dit is zeker een optie.

Uiteraard is het goed voor de Nepalese economie om porters en gidsen in de arm te nemen. Het is echter zo dat het grootste gedeelte van de winst in de zakken van de grote organisaties terecht komt. Dit hoeft dus niet doorslaggevend te zijn in je keuze om Mount Everest Basecamp te bezoeken.

Basecamp

Conclusie:

Voor ons is het ideaal gebleken om de trekking op eigen houtje te doen. Dat kan nogmaals per persoon verschillen. Hoe dan ook is het een fantastische tocht die ik, ondanks dat het het zwaarste is dat ik ooit heb gedaan, iedereen aan zou raden. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, hoe gedetailleerd ook (paklijst, route, kostenplaatje), schroom niet ze te stellen, ik help graag!

Update trekking Nepal: zonder gids door Nepalese Himalaya trekken mag vanaf nu niet meer. Bron: nos.nl

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Nepal!