Mount Everest Basecamp trek, wel of niet georganiseerd?

Sinds jaar en dag heeft de Mt Everest een ongelofelijke aantrekkingskracht op mensen. Jaarlijks lopen tienduizenden mensen de 10 tot 17 daagse trail naar Mount Everest Basecamp, en een aantal van hen lopen vanuit daar verder naar de summit. Dat laatste kun je niet op eigen houtje doen, dat eerste kan echter prima zonder gids, zelfs als je niet getraind bent.

Hoe naar Mount Everest Basecamp

Uiteraard is de keuze om wel of niet met een gids en/of groep te gaan een hele persoonlijke. Onderstaande overeenkomsten en verschillen kunnen echter wel helpen in de keuze:

1. De route

Als je je afvraagt of je, zonder gids, de route wel kunt vinden: dat is echt geen enkel probleem. In theorie is het gewoon rechtdoor. Als het niet overduidelijk is staat er een bord en als je het dan nog niet zeker weet kun je het aan iedereen vragen. Er zijn, zeker in het hoogseizoen (oktober/november en april) zoveel mensen op de route te vinden dat je nooit lang hoeft te twijfelen. In het laagseizoen zijn er minder toeristen/gidsen, maar net zoveel porters die de weg ook weten.

Mount Everest Basecamp

Een voordeel van met een groep of zelf met een gids lopen is dat de gids je kan voorbereiden op de tocht; hoe lang nog klimmen, hoe lang daarna dalen, hoe lang voordat we gaan lunchen etc. Zo kom je minder voor verrassingen te staan. Echter, wij merkten dat gidsen de route naar Mount Everest Basecamp soms onder- of overschatten. Dus uiteindelijk is het alsnog gewoon een kwestie van gaan en wel zien op wat voor heuvels je stuit en hoe lang die duren. Daarbij kun je altijd bij lodges of aan porters vragen hoe lang het nog duurt en hoe de route er uit ziet. Wij hebben wel een paar keer gehad dat men zei dat het nog 30 min lopen was. Een kwartier zei iemand anders dat het nog twee uur lopen was. Dat valt dan wel even tegen, maar ach..

Everest

Samen lopen

Een ander voordeel van samen lopen is dat je zelf bepaalt wanneer je pauze houdt of stopt om te overnachten. Als je (nog) geen rekening hoeft te houden met acclimatiseren is dat ideaal. Het kan net schelen dat je de vorige dag nog even die laatste klim hebt meegepakt. Een laatste voordeel van lopen met een gids naar Mount Everest Basecamp is dat hij of zij je wat meer kan vertellen over de omgeving en bijvoorbeeld over welke pieken je in de verte ziet opdoemen. Wij hebben af en toe bepaalde bergen verward met de Everest en andersom, maar ook hier was hulp nooit ver weg.

Stupa

2. Gezelligheid

Met een groep naar Mount Everest Basecamp gaan trekken kán heel gezellig zijn. Onderweg een beetje kletsen over vanalles en nog wat maakt dat de tijd vliegt en moeilijke stukken vanzelf gaan. Maar nogmaals: het kan heel gezellig zijn, het kan ook niet leuk zijn natuurlijk. Wij liepen overdag meestal met z’n tweetjes, maar ’s avonds in de lodges waren altijd voldoende mensen om aanspraak te hebben. En het voordeel daarvan is dat je die niet nog 13 dagen om je heen hoeft te hebben als er geen klik is. Als er overigens wél een klik is heb je na twee weken wel vrienden voor het leven gemaakt.

Nepal

3. Veiligheid

Er waren mensen (mama’s ;)) die zich zorgen maakten over onze veiligheid, zo met z’n tweetjes in dat uitgestrekte landschap. In mijn eentje zou ik de trek inderdaad niet ondernemen, maar met z’n tweeën is het echt prima. Je moet wel eerlijk tegen elkaar zijn over hoe goed of slecht je je voelt, want hoogteziekte zit in een heel klein hoekje (je even inlezen over de symptomen is een must).

Er wordt ook gezegd dat je altijd moet zorgen dat je met meer mensen tegelijk op Basecamp bent. Ik kan me dat wel voorstellen, het is namelijk een actieve gletsjer én de weg is niet heel makkelijk te vinden. Er zijn echter altijd mensen die rond dezelfde tijd als jij gaan, en anders wacht je even, het duurt nooit lang. Verder hadden wij een fluitje bij ons voor het geval dát, maar je bent nooit ver van een semi-bewoonde wereld of een passant op de route. Vooral de porters kom je overal tegen en die zijn, zoals het de Nepalees betaamt, altijd beschikbaar om te helpen.

Himalaya

Hoogteziekte

Het schijnt overigens dat de meeste gevallen van ernstige hoogteziekte voorkomen in groepen. Dit vooral omdat trekkers door groepsdruk (of druk van verkeerde gidsen) doorlopen terwijl ze zich niet goed voelen. Wij konden, toen ik me op 5,000 meter niet goed voelde, kiezen voor een dag extra acclimatiseren. Als wij met een groep waren geweest had ik op dat punt moeten afhaken en dat was echt zonde (en onnodig) geweest.

4. Kosten (en sponsoring van Nepal)

Een laatste punt, niet geheel onbelangrijk voor ons als Nederlanders, is het verschil in kosten. Een rondje googlen op organisaties die de trek naar Everest organiseren leert ons dat zo’n trek van 12 tot 15 dagen gemiddeld tussen de $1200 en $1700 kost, inclusief vluchten, overnachtingen, eten en de permits. Dit is exclusief extra snacks en tussendoortjes en exclusief fooi voor de gidsen en de porters. Wat een gemiddelde fooi is voor een gids weet ik niet, voor een porter is dit ongeveer 400 roepies per dag (zo’n $4).

Nepal

Inclusief

Wij waren met z’n tweeën, inclusief vluchten, permits, tussendoortjes en alle andere benodigdheden nog geen $600 per persoon kwijt. Een wezenlijk verschil dus. Dit komt bijvoorbeeld door het feit dat je in veel lodges gratis kunt overnachten als je er ontbijt en dineert. We hebben er vooraf nog aan gedacht een porter te “huren” tijdens de tocht, via een hotel in Lukla of Namche Bazar. De kosten daarvoor zouden zo’n 1200 roepies per dag zijn ($12), exclusief fooi. Voordeel van het daar pas regelen is dat je geen vliegticket voor de porter hoeft te betalen. Uiteindelijk hebben wij dit niet gedaan, maar dit is zeker een optie.

Uiteraard is het goed voor de Nepalese economie om porters en gidsen in de arm te nemen. Het is echter zo dat het grootste gedeelte van de winst in de zakken van de grote organisaties terecht komt. Dit hoeft dus niet doorslaggevend te zijn in je keuze om Mount Everest Basecamp te bezoeken.

Basecamp

Conclusie:

Voor ons is het ideaal gebleken om de trekking op eigen houtje te doen. Dat kan nogmaals per persoon verschillen. Hoe dan ook is het een fantastische tocht die ik, ondanks dat het het zwaarste is dat ik ooit heb gedaan, iedereen aan zou raden. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, hoe gedetailleerd ook (paklijst, route, kostenplaatje), schroom niet ze te stellen, ik help graag!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Nepal!

 • Nepal
 • Mount Everest Basecamp trek, wel of niet georganiseerd?


Reacties (41)

  • Hi Ida,
   Ik durf niet te zeggen hoe de situatie is in de piek van het hoogseizoen (okt/nov, april/mei), maar in principe zijn er accomodaties genoeg. De groepen werken met reserveringen, dus het maakt niet uit of je eerder binnen bent dan hen. Je zou kunnen proberen om ook van te voren te reserveren, maar ik zou je vooral aanraden om niet te kiezen voor een trek in het piekseizoen. Niet alleen voor accomodatie, maar ook omdat je letterlijk in een file de berg op loopt. Helpt dat?

 • Hoi Anna, thanks voor deze handige post! Welke periode zou jij aanraden om te gaan? Ik ga persoonlijk ook liever op eigen houtje en op mijn eigen tempo. /Rene

 • Hi Rene!

  Ik zou net voor of net na de piek gaan. Zo heb je wel gezelligheid van andere trekkers, zijn de dorpen niet zo uitgestorven en heb je buiten het hoogseizoen toch de meeste kans op mooi zicht. Wij waren er van 5-19 september, ideaal! Het is dan ook nog niet zo koud en net na het regenseizoen.
  Aan de andere kant is Basecamp tegen die tijd ook helemaal afgebroken. Dus als je daar bedrijvigheid wil zien zou ik rond april/mei gaan, helaas dan weer samen met Heel Veel anderen..

 • Hoi Anne,

  Wat een handige blog!
  Hoe was het om zonder dragers te lopen? Is dat geen groot voordeel van een groep / georganiseerde reis?

  En zou jij iets kunnen zeggen over de moeilijkheidsgraad/zwaarte van de tocht? Is het te doen als je een goede (wandel) conditie hebt maar nog niet zoveel alpine ervaring?

  Gr Sietske

 • Hi Sietske!

  Dankjewel!
  Zoals beschreven staat kun je ook als je zelf loopt gewoon porters huren, dus dat is geen toegevoegde waarde van een groep. Onze bagage was niet zo zwaar, dus we vonden het niet echt nodig, maar het is zeker comfortabel als iemand je spullen draagt!

  Wat betreft de zwaarte, dat vind ik moeilijk te beoordelen. Ik heb een redelijke conditie maar geen wandelervaring en zeker geen klimervaring. Er zijn dan ook momenten geweest dat ik de Himalaya heb vervloekt 😉 Het “voordeel” is echter tweeledig:
  – door het grote hoogteverschil loop je maximaal zo’n 6u per dag, dat is goed te doen.
  – de Himalaya wordt gekenmerkt door pieken en dalen. Het is dus niet continu klimmen, maar ook veel dalen en er zijn ook veel vlakke stukken. Dat is minder fijn als je op de terugweg bent, maar het maakt de heenweg minder zwaar.

  Wat ik het zwaarste vond was de hoogte, niet zozeer het lopen zelf. Daar reageert iedereen echter anders op, dus ik denk dat je dat gewoon moet “ervaren”. En rustig aan doen is het toverwoord!
  Laat me weten als ik je nog met andere dingen kan helpen!

 • Bedankt voor je reactie Anne! Hoe werkt dat met zo’n porter, loopt die voorruit of loopt hij met je mee? En weet jij of het in het hoogseizoen (okt-nov) ook te doen is om de slaapplaatsen op de bonnefooi te regelen?

  • Dat kun je met de porter afspreken, als je al weet waar je heen gaat kan hij vast vooruit lopen.
   Ik durf niet te zeggen hoe slaapplekken zijn in het hoogseizoen. Ik heb heel veel lodges gezien, maar er schijnen in het hoogseizoen ook heel veel mensen te zijn, dus ik weet niet hoe dat matcht. Misschien kun je online vast wat reserveren? Ik kan je evt onze route sturen, die is vrij standaard (lees: dat doen veel tours ook), maar ook logisch 😉 Wat altijd kan is, als je merkt dat de standaard plekken vol raken, elke keer een dorpje verder lopen of eentje eerder stoppen, dan heb je veel meer kans op plek.

 • Hoi Anna,

  Bedankt voor het mooie verhaal! Het heeft me zeker geïnspireerd.

  Zou je me de route kunnen sturen?

  Is er beneden een plek waar je overige spullen (tassen ed.) kwijt kunt om ze vervolgens na de tocht weer op te halen?

  Lorenzo

  • Hi Lorenzo!

   Graag gedaan! Ik zal je een mail sturen met de route.
   Wat betreft de spullen: wij hebben alles achtergelaten in een hostel in Kathmandu. Je kunt dit vast ook in Lukla vragen, maar ik zou het in Kathmandu doen, dan weet je in ieder geval zeker dat je het lukt en dat je niet uiteindelijk toch met alles omhoog moet 🙂

 • Ik (en m’n vriend) zijn helemaal enthousiast geworden door je verhaal! Zouden we ook jullie route mogen? Deze site en informatie klinkt namelijk heel fijn 🙂

 • Hoi Anna,

  Ik wil deze toch in novenmber gaan maken. Ik zie het wel zitten om een gids mee te nemen. Ik ga dit alleen doen maar zou het wel leuk vinden om daar een groep te treffen waarmee ik op kan lopen. Ook voor de kosten, gezelligheid etc.

  Heb jij nog tips hoe ik dit het beste aan kan pakken. Zijn er in Kathmandu plekken waar solo reizigers ontmoeten om dit af te stemmen of is het slimmer om dit vanuit NL te regelen?

  Bedankt voor je artikel! 😉

  Groet, Tjabel

  • He Tjabel,
   Ik zou niet zo 123 weten of er plekken in Kathmandu zijn om elkaar te treffen, maar ik kan me voorstellen dat je, als je even wat rondvraagt, wel wat moet vinden. Die stad leeft van wandeltoerisme, haha! Sowieso worden er op veel plekken gidsen aangeboden. Op het moment dat je zit te wachten op het vliegtuig naar Lukla kom je veel andere trekkers tegen, misschien dat je daar ergens aan kunt sluiten. Vanuit Nederland regelen zou ik ook niet weten, kan me voorstellen dat je dan al snel in de georganiseerde reizen terecht komt. Kortom: niet echt concrete tips, maar wel super gaaf dat je het gaat doen!
   Als ik je nog ergens anders (wel ;-)) mee kan helpen, let me know!

   Succes met de voorbereidingen!

 • Dankjewel voor je inspirerende verhaal! Ik ben ook van plan de trek te gaan doen en ben erg benieuwd naar jouw route. Zou je me die willen sturen?

 • Hoi Anna,

  Thanks voor de info hier. Zou je mij ook jullie route willen mailen?
  Ik ga eind november en waarschijnlijk alleen:)

  Alvast bedankt!

  Gr. Senna

 • Hoi Anna,
  Je manier van schrijven maakt me nog enthousiaster dan ik al was.
  Wil zeker op eigen houtje gaan lopen, en wat je zegt op eigen tempo…
  Zou je mij ook je route willen mailen als referentie?

  Alvast bedankt!

  Gr Pieter

 • Hey
  Wat een prachtige blog! Ik droom er al jaren van om naar het Everest Base Camp te gaan. Alleen de prijs houdt mij tegen, ik studeer nog, dus die georganiseerde reizen zijn echt veeel te duur! Ik las echter dat je het voor zo een $600 per persoon gedaan hebt. Ongelooflijk! Dit zou voor mij ook haalbaar zijn, zou je even kunnen doormailen hoe je dit aangepakt hebt? Ik raak er echt niet aan uit.
  Vele groetjes
  Mila

 • Hoi Anna,

  Mijn vriend en ik twijfelen nog of we gaan reizen met een groep of het individueel gaan doen. We vertrekken eind april.
  Zou je mij een mail willen sturen met jullie route? Alvast bedankt!

  Groetjes Pleun

 • Ik wil eind maart richting Kathmandu vliegen. Ik ben helemaal alleen dus ik wil wel met een guide mee. Ik heb maar 3 weken tijd. Denk je dat het verstandig is om naar Kathmandu te reizen zonder een guide geregeld te hebben. Of kan je zelfs een dag van de voren een guide en de vlucht maar Lukla boeken?

  • He Moniek,

   Een gids kun je zeker nog last minute regelen. Je hoeft maar een van de vele boekingskantoortjes binnen te lopen en je hebt er een, zelfs voor de volgende dag.
   Voor wat betreft een vlucht naar Lukla, dat vind ik lastig. Het is namelijk belangrijk dat je de eerste vlucht van de dag hebt, dan is de kans het grootste dat je ook daadwerkelijk vertrekt. En die eerste vlucht zit natuurlijk als eerste vol. Misschien kun je proberen om 3 dagen na je aankomst naar Lukla te vliegen en dat nu al te boeken? Dan lukt het zeker om ook een gids te regelen en red je het makkelijk in 3 weken. Succes en vooral heel veel plezier!

 • Hoi Anna,

  Ik vertrek over een maandje alleen naar Nepal en wil deze trek zeker doen! Zou jij mij ook de informatie door kunnen mailen met de route etc.. Ik ben nog een beetje aan het kijken of ik het georganiseerd of alleen ga doen, dus alle info is welkom! Je blog maakt me in ieder geval al enthousiast 🙂

  Alvast bedankt!

  Gr. Pieter

 • Hey Anna,
  Leuk te horen dat je de trekking perfect op eigen houtje kan ondernemen. Bedankt voor het delen. Wij hebben zeker interesse! Zou je me jouw route kunnen bezorgen? Ik begrijp dat jullie onderweg in lodges verbleven? Boekte je deze (lang) op voorhand of kon dit nog ter plaatse?
  Groetjes Hanne

  • He Hanne!
   Ik ga je de route doorsturen. Wij hebben niets op voorhand geboekt. Ik kan me voorstellen dat iets vinden in het hoogseizoen wellicht lastig kan zijn, maar er zijn zoveel lodges, dat moet wel lukken. Verwacht geen luxe hoor, het is super basic, maar helemaal prima!

 • Hoi Anna,

  Wat een fijne informatie! Ik ben ook heel benieuwd naar de route die jullie hebben gekozen. Zou jij mij deze ook kunnen toesturen? Ik zag ergens in een opmerking dat jullie begin/midden september zijn gegaan. Qua drukte viel het toen dus mee? En hoe was het weer overdag en ’s nachts?

  Super bedankt voor je reactie alvast!

  Groetjes, Josefien

 • Dag Anna

  Wat een ongelooflijk avontuur lijkt me dit! Hoe hebben jullie dit praktisch aangepakt? Welke touroperator, voorbereidingen (medicatie hoogziekte) e.d.

  Vriendelijke groeten
  Dirk

  • Hi Dirk,

   als het goed is kun je in dit blog al heel wat lezen over de praktische aanpak (en het feit dat we dus geen touroperator hebben gebruikt).
   Ik kan je een mailtje doorsturen met route en paklijst als je dat handig vindt? En als je daarna nog concrete vragen hebt kun je die natuurlijk stellen.

   Laat maar even weten!

   Groeten,
   Anna

 • Hoi Anna,

  Wat een fijne blog om te lezen! Zou ik ook de informatie over de route, kosten etc. mogen ontvangen? Ook vroeg ik me af of het november erg druk is (vervelend druk) of dat dat volgens jou wel meevalt. En via waar heb jij de vlucht van kathmandu naar lukla geregeld?

  Groet, Anna

  • Hi Anna! Jazeker, ik ga je mailen!
   Wat betreft november: ik was er zelf niet rond die tijd, maar het schijnt dat het dan erg druk is. Niet met klimmers naar Everest zelf (want die gaan allemaal in april/mei), maar wel met veel “basecampers”. Het lijkt me ook erg koud in november, maar nogmaals; dat is geen eerstehands informatie.
   Een vlucht naar Lukla hebben wij geboekt via ons hotel in Kathmandu, maar dat kan in elk boekingskantoortje (en daar zitten er honderden van in Kathmandu). Misschien kan het zelfs wel via skyscanner?
   Veel plezier met de voorbereidingen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden