Rode rotsen en mooie uitzichten in Spitzkoppe

Op onze overland reis door het Afrikaanse continent brengen we ook een bezoek aan één van mijn favoriete vakantielanden, namelijk Namibië. Na Zuid-Afrika staat Namibië op nummer 2 van beste, leukste en mooiste bestemmingen in Afrika. Ik was er al eens eerder geweest en ook deze 2e keer bevestigde Namibië mijn voorliefde voor dit land.

Een bezoek aan Spitzkoppe

Eén van mijn favo plekjes in Namibië is Spitzkoppe. Dit gebied bestaat uit tientallen bergen die eigenlijk bestaan uit enorme rotsen en die middenin de woestijn gelegen zijn. Wanneer je tussen deze enorme rotsformaties doorloopt waan je je echt in Afrika en voel je je erg nietig. De roodbruine kleur van de rotsen, de uitgestrektheid van dit gebied en de helderblauwe lucht zorgen voor de mooiste plaatjes. Tevens ligt Spitzkoppe heel afgelegen waardoor je het gevoel hebt (bijna) alleen op de wereld te zijn. Stel je voor dat je uren rijdt over zandwegen terwijl je nauwelijks dorpjes of andere voertuigen tegenkomt. De omgeving is voornamelijk plat en zover als je kunt kijken zie je zand en stof. En dan opeens uit het niets duikt er een gebergte voor je op dat bestaat uit verschillende losse rotsen. De aanblik van ver is al super en van dichtbij is het nog indrukwekkender!

rode bergen namibie

Beklim de rotsen voor een super uitzicht

Een bezoek aan Spitzkoppe is niet compleet zonder één of meerdere rotsen te beklimmen. Het is zoeken naar een ‘pad’ naar boven en soms is het een heel geklim en geklauter. Hoe hoger je komt hoe kleiner de mensen op de grond worden en hoe nietiger je voelt. Vanaf de top van de rotsen heb je een geweldig mooi uitzicht over de omgeving. Her en der zie je gekleurde hagedissen zonnebaden of zich snel uit de voeten maken voor je aankomt. Bij sommige rotsen zijn rotsschilderingen van de vroegere lokale stam ‘de San’ te zien. Huur een gids die afstamt van deze stam en laat je vertellen wat de verschillende schilderingen betekenen. Indrukwekkend om te zien dat men in vroeger tijden deze muurschilderingen heeft gemaakt en dat deze nu nog steeds te zien zijn.

spitzkoppe namibia

Slapen op de rotsen onder de sterrenhemel

Leuk vond ik het om hier ook de nacht door te brengen. Ten eerste is de zonsondergang echt fenomenaal. De zon die op de rotsen schijnt waardoor deze rood kleuren en die vervolgens achter de rotsen ondergaat; dit is een plek om één van de beroemde Afrikaanse zonsondergangen te zien! Met een lekkere Savanna–cider geniet ik al zittend op één van de rotsen van de mooie kleuren en de ondergaande zon. Vervolgens maak ik een vuurtje en kook mijn avondmaal terwijl de schaduwen van het vuur en de vlammen voor mooie vormen en kleuren op de rotsen zorgen. Aangezien ik wel van een echte Afrika-experience hou, ging ik overnachten op de rots onder de sterrenhemel. Gewoon met mijn slaapmatje en slaapzak de rots op geklommen en een redelijk beschut plekje uitgezocht. Geen tent of muskietennet; gewoon onder de sterren in de openlucht. En dat was een top-ervaring! Aangezien er geen lichten of bebouwing in de buurt is, wordt het hier pikdonker. Er zijn honderden, dan wel duizenden sterren en ze zijn enorm helder. Daarnaast is het natuurlijk ook een avontuur om in deze supermooie omgeving te slapen!

spitzkoppe sunset

Mooiste plekje in Afrika

Ik ben een echte Afrika-liefhebber en heb tijdens mijn reizen 27 Afrikaanse landen bezocht; Spitzkoppe is echter één van mijn highlights in Afrika. De rust, de mooie natuur, het uitzicht, de kleuren van de rotsen; het is in één woord geweldig!

Spitzkoppe postcard

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!