Plan een reis door Namibië met deze handige tips

Eindeloze zandduinen, uitgestrekte vlaktes, luierende leeuwen en nieuwsgierige giraffen. Dat is wat je tijdens een reis door Namibië kunt beleven. Waar tal van traditionele stammen naast en met elkaar leven en invloeden zichtbaar zijn uit de tijd dat Namibië nog een Duitse kolonie was.

Plan een reis door Namibië met deze tips

Staat Namibië ook hoog op jouw lijstje? Met onderstaande tips plan je makkelijk je eigen Namibië reis.

Wanneer reis je?

Je hebt eenmaal besloten om een reis door Namibië te maken, maar wanneer ga je op reis? De periode mei tot en met oktober is de beste reistijd voor Namibië. In deze maanden kun je goed wild spotten.

Regenseizoen

In de maanden april en mei is het regenseizoen net voorbij en is de omgeving op z’n groenst, in de maanden september en oktober komt de droge periode op z’n eind en is het een stuk minder groen. Daarentegen bevinden de dieren zich dan grotendeels rondom de ‘waterholes’ wat het makkelijker maakt om wild te spotten.

Dit betekent niet dat je in het regenseizoen niet op reis kunt gaan. In deze periode is de natuur groener en groeien er wilde bloemen. Daarbij zijn onze herfst en winter in Namibië juist de lente en zomer en worden er in deze periode jongen geboren. Omdat er meer water is en de moerassige parken nog natter worden is het wel wat lastiger om wild te spotten. Het einde van het regenseizoen is wel de beste periode om de Victoria Falls te bewonderen; door het vele water dat er in de afgelopen maanden is gevallen zijn de Victoria Falls op z’n breedst en indrukwekkendst.

Hoe reis je door Namibië?

Eenmaal de bestemming en periode afgekaart komt de volgende vraag naar boven; hoe reis je? Namibië leent zich goed voor het reizen per eigen auto. De meest comfortabele manier is om per 4×4 te reizen. En dan heb je nog de keuze tussen het verblijf in accommodaties of avontuurlijk te kamperen. Terwijl je ’s avonds in je tentje ligt word je wakker gehouden door huilende hyena’s in de omgeving en hoor je af en toe een olifant trompetteren die indruk wilt maken. Wellicht slaap je niet alle nachten even goed, maar wanneer je in een tent ligt voelt het alsof je tussen het wildlife ligt te slapen. Om toch aan voldoende slaapuren te komen combineer je dit met af en toe een nacht in een b&b of hotel voor het beste van beide werelden.

Waar ga je heen?

Tsja.. en waar ga je dan heen? In verband met de vluchten start je in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Al wandelend door deze stad voelt het knus aan. In het centrum zijn verschillende restaurants waar het goed vertoeven is.

Vervolgens is het tijd om op pad te gaan. Wil je een knap staaltje werk van moeder natuur bewonderen, bezoek dan de Sossus vlei. Deze zandduinen aan de westkust van Namibië veranderen van kleur, afhankelijk van de stand van de zon. In de aangrenzende Deadvlei wandel je tussen dode bomen door die er al zo’n 900 jaar staan. Hier word je even stil van…

De stilte is ver te zoeken bij Cape Cross, zo’n 100km ten noorden van Swakopmund. Dit is de thuishaven van duizenden robben. Het is erg indrukwekkend om zulke grote getallen bij elkaar te zien en te horen hoeveel lawaai ze samen kunnen maken. Vanuit Swakopmund kun je ook het water op en tussen de zeehonden kolonies door varen die nieuwsgierig om de hoek komen kijken. Af en toe vliegt er een pelikaan over of zie je (als je heel goed kijkt) een dolfijn langs zwemmen.

Wildlife tijdens je reis door Namibië

Natuurlijk wil je ook wildlife spotten tijdens een reis door Namibië. Een van de plekken waar je dit goed kunt doen is het Etosha National Park. Je rijdt hier per auto door het park, op zoek naar wild. Kijk goed om je heen, grote kans dat je leeuwen, olifanten, hyena’s, giraffen, zebra’s en tal van andere dieren ziet.

Wil je naast de natuur en wildlife ook wat meer meekrijgen van de lokale bevolking, bezoek dan een Himba stam. In het plaatsje Kamanjab is er een accommodatie waar ze laten zien hoe oude tradities en het moderne leven prima samen kunnen gaan. Deze Himba stam leeft op traditionele wijze en geeft je graag een kijkje in zijn leven. Speel met de kinderen en snuffel rond op het marktje dat ze organiseren met zelf gemaakte producten.

Bovenstaande tips zijn beantwoord door de reisspecialisten van Riksja Namibië, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd, kennen de plekken en adviseren je graag.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Namibië!

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!