afrika

Op safari in Etosha, Namibië

I love Namibia! Dit land, dat net ten noorden van Zuid-Afrika aan de Atlantische Oceaan ligt, is echt één van mijn favoriete bestemmingen in Afrika. Ik ben er de afgelopen jaren dan ook al drie keer geweest 🙂 Ik genoot van de vreemd gevormde rotsen en bergen van Spitzkoppe, beklom de bekende zandduin Dune 45, liep over het strand van Swakopmund en ging op safari in Etosha National Park!

Wild spotten in Etosha

Etosha ligt in het noorden van Namibië en is ‘the place to be’ in dit land als het om wilde dieren gaat. ’s Ochtends rond 10.00 uur kwamen we aan bij de gate naar het Etosha National Park en na het betalen van de entrance fees kregen we onze 24-uurs-parkpas. Er zijn twee regels om je aan te houden hier: na 24 uur moet je het park weer uit zijn en in het donker mag je niet met je eigen auto rondrijden in het park. Na een korte toiletstop, je wilt immers niet onwijs moeten plassen wanneer je je tussen de wilde dieren bevindt, begon onze safari dan echt. Al vrij snel na de gate huppelden een groepje antilopen de weg over. Leuk; het eerste wildlife is gespot!
En we hadden geluk, want nog voordat we het eerste kamp hadden bereikt zagen we al twee giraffen, een groepje zebra’s, een hyena en zelfs een olifant. En in de meeste gevallen stond het wildlife ook vlakbij de weg waarover wij reden. Dus dat werd iedere keer uitgebreid stoppen om de dieren de bewonderen en foto’s te maken. Ik hou echt van olifanten, dus toen we de olifant zagen was ik helemaal in mijn nopjes. Ik kan uren naar deze beesten kijken en genieten!

olifant

Etosha Pan

Wat een ritje van 20 minuten moest zijn, duurde bijna 2 uur vanwege de vele dieren die we zagen. Toen we eindelijk in het eerste kamp aankwamen, maakten we een heerlijke sandwich-lunch van het zelf meegebrachte eten. De benen werden gestrekt, de toiletfaciliteiten weer gebruikt en sommigen maakten zelfs een duik in het zwembad. Na de lunch klommen we weer aan boord van onze safari auto en vertrokken we voor een middagsafari. We reden langs de uitgestrekte en enorm witte Etosha Pan. Dat is een droogstaand zoutmeer dat zover reikt als het oog kan zien. Dat levert mooie plaatjes op!

Etosha

We rijden verder Etosha in en spotten opeens twee leeuwen die door de bush lopen. Het lijkt alsof ze op weg zijn naar iets of misschien zijn ze aan het jagen. We besluiten ze te volgen op hun wandeling. Wat mooi om deze dieren zo gracieus door het struikgewas te zien sluipen. We volgen ze meerdere kilometers en een paar keer steken ze de weg voor of achter ons over tot ze opeens verder de bush in verdwijnen en we ze uit het oog verliezen. Gaaf is ook dat er geen enkel ander voertuig of toerist in de buurt was. We hadden de leeuwen helemaal voor onszelf! Onderweg zien we ook weer giraffen, antilopen, zebra’s en gnoes. Het blijven mooie beesten om te zien. Ik ben weer zoekende naar een olifant, maar die laten zich helaas niet meer zien.

zebra

Dieren spotten

Ondertussen gaat de middag langzaam over in de avond en dat betekent dat we naar één van de kampen moeten. Snel parkeren we en haasten we ons naar het waterhole, dit is een drinkplaats voor het wildlife waarop je vanuit het kamp zicht hebt. Dieren zijn er nu niet, maar de mooie typisch Afrikaanse zonsondergang maakt veel goed. Onder het genot van een Savanna-cider geniet ik van het moment en realiseer ik me dat ik het toch wel goed heb! Vervolgens is het taken verdelen: kamp uitpakken, eten koken op je eigen vuurtje en tenten opzetten. Er staat een makkelijk gerecht op het menu (spaghetti bolognese) want hoe eerder we klaar zijn met koken en eten hoe eerder we terug kunnen naar het waterhole om dieren te spotten. Vandaar dat we een uurtje later in diepe stilte en met camera en verrekijker plaatsnemen op de banken bij het waterhole. En na een half uurtje wachten worden we beloond: een neushoorn komt drinken. Opeens komt er nog een neushoorn uit de bush, en nog een en toen kwam de hele familie tevoorschijn om te drinken. Spectaculair!

Giraffe

Zonsopkomst

’s Ochtends gaat om 5.00 uur de wekker, ontbijten, spullen pakken en gelijk met zonsopkomst rijden we de poort uit. Tijd voor de laatste safari voor onze 24 uur in Etosha om zijn. Ondanks de vroege ochtendkou genieten we van de opkomende zon. Het eerste uur zien we niks, maar dan komen we bij een waterplas en zitten we opeens midden tussen de wilde dieren: zebra’s, giraffen, kudu’s, antilopen, gemsbokken en zelfs vijf leeuwen. Om de beurt wordt er door de bokken en zebra’s wat gedronken, terwijl de leeuwen met halfopen ogen toekijken en liggen te dutten op de achtergrond. De leeuwen lijken niet uit te zijn op de prooi en de bokken worden steeds brutaler. Opeens snauwt een van de leeuwen waardoor de bokken schrikken en hoog in de lucht springen. De leeuw bedaart en de bokken wagen zich toch weer naar het water. Leuk om dit schouwspel zo te zien voltrekken!

savanna

Etosha verlaten

Dan is het toch echt tijd om naar de uitgang te rijden en Etosha te verlaten. Maar voordat het zover is, spotten we nog een hele familie olifanten. Er zijn zelfs baby-olifantjes bij. We stoppen en bewonderen deze enorme dieren. Vervolgens lopen ze verder door de bush en volgen we ze nog een tijdje. Waar zouden ze naar op weg zijn? Helaas kwamen we dat nooit te weten, want nu moesten we ons wel haasten naar de gate. Wat een geweldige afsluiting van onze safari in Etosha!

afrika

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!