Roadtrip

Heb je een 4WD nodig voor een Namibië roadtrip?

Een vraag die altijd weer terug komt als je op eigen houtje door Namibië (4x zo groot als de UK) gaat reizen: huur ik een ‘gewone’ auto of heb ik voor een Namibië roadtrip toch een 4WD nodig? Op elke Namibië rondreis leg je flinke afstanden af en zal je nogal wat tijd in je vervoermiddel doorbrengen.

Is een Namibië roadtrip iets voor jou?

Een keus maken die past bij wat je wilt is dus belangrijk. Christine, de ‘local Hero’ van Local Hero Travel die er woont, vertelt:

Wat is makkelijker?

Een groot deel van de doorgaande wegen is twee-baans en goed geasfalteerd, een klein deel zijn gravelwegen, waarop je het rustig aan moet doen. Met je ‘gewone’ 2WD huurauto stap je in en rijd je weg. Zolang je ook op verlaten wegen goed in je spiegels blijft kijken (verkeer zit soms net tussen de heuvels in de weg in en is zo steeds even onzichtbaar) en je snelheid aanpast is een doorsnee ‘rondje Namibië’ per 2WD goed te doen. Onderweg overnacht je in hotels en lodges, er is een ruime keus in sfeervolle, kleinschalige plekjes. Wel moet je dit liefst 3-6 maanden tevoren al vastleggen want de meesten zitten al snel vol. Neem je een basale kampeeruitrusting mee, dan ben je nog goedkoper uit. Wel geldt, in iets mindere mate, hetzelfde als voor hotels: je overnachtingsplekken tijdig vastleggen is een must.

4x4

Wat is comfortabeler?

Op gravelwegen zal je je snelheid flink moeten aanpassen. Dat betekent vaak niet harder dan ca. 50 -60 km /uur. Het is wel erg oppassen met opspattend grind of steentjes. Voor je het weet heb je een barst of kras in je bumper, voorlichten of ruit. En dan komt een 4WD in Namibië echt van pas: je hebt meer bodemruimte en kunt off road wat sneller (tot 80 km/uur) rijden. Dat is op lange afstanden toch wel erg lekker. Daarnaast zit je hoger waardoor het spotten van dieren onderweg makkelijker is.
Links rijden went snel, je vertrekt doorgaans vroeg want bij donker rijden is niet aan te raden.

safari

Wat voor 4WD huur je voor je Namibië roadtrip?

De meest verhuurde 4WD’s in Namibië zijn Nissan of Toyota Hiace auto’s. Je hebt ze in diverse soorten: single cab: een cabine met 2 plaatsen of double cab, met een extra achterbank. Ze zijn er met of zonder tent opbouw / kampeeruitrusting: met 1 2-persoonstent of 2 2-persoons tentjes naast elkaar op het dak. Voordeel van een double cab is dat je meer ruimte voor bagage hebt (wel altijd zachte tassen meenemen, of je nu een 2WD of 4WD huurt. Tenslotte is er nog de Suzuki Grand Vitara, ook een 4WD maar niet voor het echte off road werk en bij 4 personen met bagage eigenlijk te klein.

lodge

Hoe zit het met de verzekering?

Of je nu een 2WD of 4WD voor een Namibië roadtrip boekt, bespaar nóóit op de verzekering en neem een ‘full cover’. Niet voor niets zijn de premies vrij hoog: lichte schade (die steentjes bijvoorbeeld) heb je al snel. Ga niet voor de allergoedkoopste verhuurder maar voor een betrouwbare verhuurder. Juist omdat je grote afstanden aflegt wil je dat als er onverhoopt iets gebeurt je 24/7 back-up hebt. Hulp of een vervangend vervoermiddel is dan snel geregeld: een efficiënte lokale contactpersoon is erg prettig.

etosha

Wat is goedkoper?

Je zou zeggen: een 2WD is altijd goedkoper. Toch is dat niet zo: huur je in Namibië een 4WD met daktent(en) dan heb je je verblijf bij je. Je betaalt wat voor de kampeerplaatsen maar lang niet zoveel als voor hotels. (En wil je onverhoopt toch een hotel dan boek je dat er gewoon bij) Slaap je in hotels of lodges, dan kun je er ontbijten of dineren. Je hoeft alleen provisie in te slaan voor de lunch en voor drinken en snacks onderweg. Ga je maar kort en ga je kamperen, bedenk dan dat het inslaan van provisie en het maken van maaltijden je extra tijd kost, ook na een lang dag traject.

camp

Wat zou jij doen?

Ik heb al heel wat kilometers gereden, in allerlei soorten auto’s. Maar ik woon er, dus dat is niet helemaal eerlijk. Als ik hier op vakantie was zou ik gaan voor gemak en vrijheid. Voor mij is dat een double cab 4WD met daktent. In the ‘middle of nowhere’ je tafel en stoeltjes uitklappen en genieten van de weidsheid en stilte, dat is de ultieme Namibië roadtrip voor mij.

Rijd tijdens je Namibië roadtrip voorzichtig en geniet! Wil je meer tips of wil je een Namibië rondreis samenstellen, laat mij je dan helpen. Ik regel je reis van A tot Z en ben je vaste contact persoon. Tot ziens?

Namibie

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Namibië!

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!