Boeddhisme

De Schwedagon Pagode, de gouden trots van Myanmar

Zodra reizigers informatie over reizen door Myanmar inwinnen, zien ze de Schwedagon Pagode met zekerheid snel voorbijkomen. Deze haast 100 meter hoge gouden kolos, is een van de meest indrukwekkende religieuze bouwwerken van het land. Zeker een toeristische highlight, maar het is vooral het allerheiligst voor de inwoners van Myanmar.

De gouden Schwedagon Pagode

Haast 100 meter hoog en een onvoorstelbaar gewicht aan goud. Omdat de bouw van de Schwedagon Pagode al in de vijfde eeuw voor onze jaartelling begon, behoort het bouwwerk tot de oudste van Zuidoost-Azië. Vele malen beschadigd door aardbevingen en plunderaars, maar telkens weer herbouwd door de vele gelovigen. Talloze verhalen over de geschiedenis worden vertelt in het bijbehorende museum. Volgens de overlevering worden in de pagode onder andere acht haren bewaard van de laatste Boeddha.

ingang

Boeddha

Indrukwekkend bouwwerk

Al tijdens de eerste momenten in Yangon zal je geregeld een glimp van de gigantische pagode opvangen. Vanuit de hele stad is de glimmende punt van deze reus zichtbaar. Wanneer je dichterbij komt zal de immense afmeting pas echt indruk maken. De met 50 ton bladgoud bedekte pagode zal een van de indrukwekkendste boeddhistische bouwwerken zijn die je als reiziger ooit zal aanschouwen. Niet alleen vanwege de hoeveelheid goud en edelstenen, maar ook door de hoeveelheid aanwezige pelgrims vanuit het hele land.

paviljoen

stupa

Paviljoen met pagodes

Omdat de Schwedagon Pagode deel uit maakt van een groter complex, is het niet als een toeristisch tussendoortje te zien. Het complex ligt midden in de stad, prachtig tussen diverse parken gelegen. De pagode is omringd door een paviljoen met een aanzienlijk aantal kleinere pagodes. Vanuit de vier windrichtingen heb je via enorme bouwwerken toegang tot het complex. Niets lijkt bescheiden en alles oogt wat overdadig. Toch wordt het gevoel van weelde meteen ontnomen zodra je het binnenste betreedt.

bidden

religie

Gouden gigant

Omdat het complex druk bezocht is, lijkt het dé plek van Myanmar te zijn voor een samenkomst van alle boeddhisten. De adoratie voor het boeddhisme in Myanmar beleeft hier haar hoogtepunt. Boeddhistische monniken en gelovigen bewegen zich in een rustige stroom kloksgewijs om de gouden gigant. Tussen de pelgrims loopt hier en daar een toerist. Alles begeeft zich in datzelfde gedeisde ritme langs de vele offerplekken. De serene atmosfeer overheerst zelfs de grote massa. Een fijnere plek in het drukke Yangon kun je je niet voorstellen.

Schwedagon Pagode

Tempel

Ontmoetingen

Nadat we het complex betreden worden we meteen aangesproken door een vriendelijke monnik. Of we zin in een praatje hebben en hij ons het complex mag laten zien? Dit zal de eerste van een reeks onvergetelijke ontmoetingen met de bevolking van Myanmar zijn. Wanneer we aan het einde van de ronde zijn, worden we door een Birmese familie gevraagd om met ze op de foto te gaan. Ook dit zal een grappige repetitie blijven tijdens een onvergetelijke reis door het land van de vriendelijke Birmezen!

monnik

beeld

Info Schwedagon Pagode:

  • Het tempelcomplex is het hele jaar door dagelijks geopend van 04:00 tot 22:00 uur
  • Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 08:00 tot 21:00 uur
  • Toegangsprijs voor bezoekers van het complex van de Schwedagon Pagode is USD 8,00
  • Bij de Pagode geldt een strikte dress-code! Knieën en schouders bedekt en alleen op blote voeten
  • Ga voor meer informatie naar de officiële site van het tempelcomplex
  • Wil je meer dagen in de stad verblijven, check dan de beste hotels en guesthouses van Yangon.

ontmoeting

Boeddha

Lees voor meer Myanmar reisinspiratie hier verder!