Mya Thein Tan tempel

Sagaing Hill, één van Myanmar’s grote boeddhistische centra

Sagaing Hill aan de Irrawaddy rivier mag met recht tot de grote religieuze centra van Myanmar worden geteld. De haast 20 kilometer lange strook heuvels langs de oever van de Irrawaddy vormt een aaneenschakeling van boeddhistische kloosters, pagodes en religieuze complexen. Wil je een goede indruk van het oude Myanmar krijgen, dan is een bezoek aan Sagaing een absolute must.

De tempels van Sagaing Hill

Wat in de veertiende eeuw nog de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk was, is tegenwoordig één van de belangrijkste religieuze, historische en culturele centra van Myanmar. De met tempels en pagodes bezaaide heuvels geven een goede indruk van het Myanmar van toen en nu. Talloze kloosters en tempels kun je hier vinden. De een nog mooier dan de ander. Het lijkt tijdens een bezoek een kijkje in de ziel van het Birmese boeddhisme. Zelfs ondanks de regelmatig in grote getale aanwezige toeristen.

sagaing hill

Pagode

Heuvel vol kloosters

Al vanaf de boot of brug kun je de heuvel met de ontelbare gouden koepels in volle glorie bewonderen. Sagaing Hill lijkt van een afstand bezaaid met kloosters en pagodes en lijkt daarmee één groot boeddhistisch centrum te zijn. Niets is minder waar, want tussen de beroemde kloosters en tempels vind je complete woonwijken. Laat dat juist hetgene zijn wat deze plek zo bijzonder maakt. Breng een bezoek aan enkele van de vele beroemde kloosters op de heuvel, maar bewonder ook de de Ponnya Shin tempel en de Kaunghmudaw Pagode. De hoeveelheid moois op Sagaing Hill is haast niet te tellen.

Klooster Sagaing

boeddhisme

Mingon Road

Vervolg je route en ga vanaf Sagaing Hill over Mingon Road richting Mingun. Overal langs de weg duiken tempels en kloosters op en passeer je regelmatig groepjes huizen in typisch Birmese stijl. Door de mix van heden en verleden, in combinatie met de tropische omgeving, lijk je regelmatig in een prentenboek te zijn beland. Stop onderweg en bewonder de prachtige tempels en pagodes, of neem een pauze bij één van de vele stalletjes langs de weg. Neem vooral je tijd en geniet van al het moois wat dit deel van Sagaing je te bieden heeft.

Myanmar boeddha

Tempel

Tempels van Mingun

Aangekomen in Mingun kun je genieten van nog meer moois. Breng er een bezoek aan het Migun Sayadaw monument en Sat Taw Yar pagode aan de overzijde van de weg. Neem een kijkje bij de imposante stenen leeuwen aan de oever van de Irrawaddy en geniet van het prachtige uitzicht vanaf deze historische plek. Ga te voet verder naar de gigantische Mingun Pagode. Dit enorme bouwwerk is met zekerheid één van de grote blikvangers van het gebied ten noorden van Sagaing Hill. Breng als afsluiter een bezoek aan de witte Hsinbyume pagode welke vooral voor Instagrammers de kers op de taart van Sagaing is.

leeuwen

gebedsvlaggen

Overnachten Sagain

Sagain Hill is eenvoudig als dagtrip vanuit Mandalay te doen. Mocht je wat meer van de sfeer willen proeven, dan is een verblijf tussen de vele tempels en pagodes een uitstekende optie. Overnachten in dit prachtige gebied geeft je de mogelijkheid om het op eigen houtje te ontdekken. Met fiets of brommer op pad gaan is zeer populair onder reizigers. Wil je zeker zijn van een goed verblijf, kijk dan tijdig voor de beste hotels en guesthouses van Sagaing. Mocht je liever in de oude hoofdstad overnachten, dan heb je ruim keus uit voordelige guesthouses en hotels in Mandalay.

Sagaing Hill tempel

boeddhisme

Conclusie Sagaing Hill

Dat Sagaing de moeite van een bezoek waard is staat buiten kijf. De mix van cultuur, historische betekenis, prachtige architectuur en een prachtige omgeving maken dit gebied een echte must visit. Het is ideaal voor een dagtrip vanuit Mandalay, al zouden wij het een volgende keer liever voor minimaal twee dagen bezoeken. Heerlijk enkele dagen tussen de prachtige tempels in een dito omgeving is alles dat je je als reiziger kunt wensen. Sagaing Hill en omgeving mag aan een reis door Myanmar absoluut niet ontbreken!

Check ook onze andere Myanmar reisinspiratie!