bridge

Mandalay, oude hoofdstad van het Birmese koninkrijk

Mandalay, de oude hoofdstad van het Birmese koninkrijk aan de Irrawaddy rivier, is voor veel reizigers de startplek voor een reis door Myanmar. Ondanks het rauwe imago van de stad, mag je beslist niet vertrekken voordat je de stad hebt verkend. Mandalay heeft meer te bieden dan je bij de eerste kennismaking zou denken.

De oude koningsstad Mandalay

Voor veel reizigers staat Mandalay ver onderaan de lijst met hoogtepunten tijdens de gemaakte reis door Myanmar. Deze stad zou rauw, overdruk en smerig zijn. Charme, is volgens vertellingen, in de stadse chaos amper te vinden en veel hoogtepunten lijkt ze ook niet te hebben. Wellicht is de stad niet representatief voor de rest van het land, maar een bezoek van een paar dagen is zeker aan te raden. Daarom hebben we enkele hoogtepunten van deze stad voor je op een rijtje gezet:

monnik

Mandalay Hill

Deze 240 meter hoge heuvel ligt in het noordoosten van de stad, gelegen aan de noordzijde van het koninklijk paleis. Vanaf de top van Mandalay Hill kun je genieten van een geweldig uitzicht over deze grote stad en haar omgeving. Wellicht is de grootste aantrekkingskracht de vele pagodas en kloosters die op de top en aan de flanken van de heuvel zijn gebouwd. Maak de lange weg naar de top via de honderden overdekte treden vanaf de Kuthodaw-Pagode, of laat je met een brommer of taxi naar de halverwege gelegen lift brengen. Mandalay Hill is een echte must visit!

tempel

U-Bein Bridge

Misschien is deze 1,2 kilometer lange teakhouten brug wel dé landmark van de oude hoofdstad. Deze in 1850 gebouwde brug verbindt de oost- en westoevers van het Taung Tha Mang meer, tussen Amarapura en de Yadanabon universiteit. De brug wordt gezien als de langste houten brugconstructie ter wereld en is één van de meest bezochte toeristische attracties van Mandalay. Veel toeristen bezoeken de brug in de vroege ochtend of de late middag, vanwege de prachtige taferelen tijdens zonsopgang en zonsondergang. Maak een wandeling over de brug en geniet van het bonte gezelschap op en rondom de brug.

toerist

Koninklijk Paleis

In het centrum van Mandalay bevindt zich het compleet gerestaureerde koninklijk paleis. Het tussen 1857 en 1859 gebouwde paleis is gehuisvest in een citadel dat geheel ommuurt is. Om de gigantische muur van 2 kilometer lengte per zijde ligt een 64 meter brede gracht, die in het midden van elke zijde voorzien is van een toegangsbrug. Het paleis is deels in goede staat, maar ook deels in minder sprankelende staat. Tijdens een bezoek aan het paleis van de Konbaung dynastie krijg je een redelijk complete indruk van het leven binnen de muren en de geschiedenis van het koninkrijk.

Birma

Boeddhistische tempels

Boeddhisme speelt in Myanmar een enorm grote rol in het leven van de Birmezen. Het land puilt werkelijk uit van de religieuze bouwwerken. Hoewel het in Mandalay niet anders lijkt te zijn, blijkt de concentratie tempels, pagodas en stupas hier nog hoger te zijn. Overal in de stad vind je tempels, maar ook de rest van Mandalay is doordrenkt van het Boeddhisme. Bezoek de prachtige tempels en kloosters van Mandalay Hill en omgeving, of bewonder de prachtige tempelcomplexen aan de zuidwestzijde van het koninklijk paleis. Bezichtig de prachtige tempels een geniet van het leven in en rondom de gebedshuizen.

stupa

Markten

Natuurlijk mogen de markten tijdens een bezoek aan Mandalay niet ontbreken. Struin de lokale buurtmarkten af, of breng een bezoek aan de grote overdekte markten in het centrum. Ook hier blijkt het marktbezoek de beste manier te zijn, om in contact met de plaatselijke bevolking te komen. Koop een lokaal product of ga voor een typisch souvenirtje. Bezoek de stalletjes met de typische gerechten en proef de lokale specialiteiten op Birmese manier. De chaos, het lawaai, maar ook de geuren van de markten van Mandalay zullen voor altijd in je herinnering blijven.

eten

Extra informatie:

  • Mocht je diverse tempels, het koninklijk paleis en Mandalay Hill willen bezoeken, dan kun je het best een combi-ticket kopen. Kosten waren in november 2017 10.000 Kyat. Let op met grote camera’s. Hiervoor geldt vaak een extra tarief, wat te betalen is bij de ingang van de attractie.

  • Mandalay moet je zeker meerdere dagen bezoeken, dus heb je een goede slaapplek nodig. Check de beste een voordeligste hotels en guesthouses van Mandalay!

  • Er worden veel fietstours in Mandalay aangeboden. Houd rekening met de enorme verkeerschaos, hitte en luchtvervuiling in het centrum van de stad. Je komt op deze manier natuurlijk makkelijk op leuke plekken, maar het kan een minder aangename rit worden.

  • Maak een ritje in een trishaw door de stad en laat je op de ouderwetse manier van de Birmezen door het centrum vervoeren. Een Trishaw is een fiets met zijspan, waar 2 passagiers in plaats kunnen nemen. Erg leuk om de stad op deze manier te ontdekken.

vervoer

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Myanmar!

Wij boekten een deel van onze reis door Myanmar bij reisorganisatie Better Places, waar je jouw reis door Myanmar op maat kunt laten samenstellen.