cruise

In Kipling’s voetsporen op de “road to Mandalay”

Tijdens de vroege duisternis verlaten we het mooie Bagan, om via de road to Mandalay naar de voormalige Birmese hoofdstad te reizen. Nadat we de stoffige straatjes achter ons hebben gelaten zien we onze boot al snel aan de oever van de Irrawaddy rivier liggen. De reis zal vandaag het doel zijn. Geheel in de ‘voetsporen’ van Rudyard Kipling.

Genieten op de road to Mandalay

Nadat de Britse auteur Rudyard Kipling, vooral bekend van ‘The Jungle Book’, in 1889 India heeft verlaten om huiswaarts te keren, start hij zijn reis in het Birmese Yangon (Rangoon), om vervolgens via Singapore, Japan en de Verenigde Staten Engeland te bereiken. Het eerste deel van Kipling’s reis gaat met het schip over de Irrawaddy rivier, van Yangon naar Mandalay. Later zal hij zijn beroemde gedicht ‘Mandalay’ schrijven, waarin hij verwijst naar de ‘road to Mandalay’. Vaak wordt hierbij gedacht aan de oude verbindingen over land, maar de door Kipling beschreven route loopt over de prachtige Irrawaddy rivier.

road to mandalay

Kipling’s manier

Om een deel van deze beroemde route te verkennen, trekken tegenwoordig veel reizigers met de boot van zuid naar noord, of vice versa. Ofschoon er diverse snellere opties zijn om in Myanmar van a naar b te geraken, is deze manier van reizen een absolute aanrader. Buiten de historische en romantische aspecten is de route gewoonweg geweldig mooi en is het een fijne manier om het land vanuit een ander perspectief te bewonderen. Omdat een deel van onze route door Myanmar langs de Irrawaddy liep, was het voor ons logisch om dat deel op Kipling’s manier te doen. Nadat we enkele dagen in het mooie Bagan verbleven, vertrokken we in de vroege ochtend met de boot naar Mandalay.

Irrawaddy

visser

RV Panorama

Omdat de reis vanuit Bagan tegen de stroming van de rivier ingaat, neemt de trip zo’n 12 uur in beslag. Het zeer vroege pick-up tijdstip en de vele uren aan boord is het meer dan waard. In het donker komt de boot om 05:30 uur in beweging, om een fabelachtige zonsopgang tegemoed te varen. Gedurende het ontbijt op het bovendek gloort langzaam de zon aan de horizon. Wellicht heet onze schuit alleen daarom al RV Panorama? De kleurenpracht van de hemel boven het water is subliem. Elke seconde lijkt de compositie het kleurenpalet te veranderen. Het biologerende effect ervan zorgt er zelfs voor dat ik mijn koffie laat afkoelen. Dit is reizen op z’n best!

dek

ship

Glimmende pagodas

Vervolgens verstrijken de uren en lijkt de wereld in slow-motion aan ons voorbij te trekken, waarbij we talloze glimmende pagoda’s passeren. Ontelbare grote en kleine boten komen en gaan op dezelfde route als de onze. De geuren uit de kombuis en de geluiden van de ronkende motor laten onze zintuigen op volle kracht draaien. Terwijl we van onze middaglunch genieten zwaaien we terug naar enkele spelende kinderen op de oever. Later op de middag bewonderen we vanuit de ligstoelen de imponerende stalen bruggen van onderen. Het tempo is lager dan laag, maar ondanks dat, voelt het alsof het te snel voorbij gaat. Kipling’s woorden over de ‘road to Mandalay’ waren juist gekozen. Het leven aan boord van een schuit op de Irrawaddy is mooi!

dorp

rivier

Apotheose

Misschien is het laatste stuk nog wel het meest fotogenieke. Als de reis op z’n eind loopt en de zon langzaam aan kracht verliest, passeren we de prachtige heuvels van Sagaing. De overdaad aan tempels en pagodas is een lust voor het oog. Vanaf een afstand lijken de gouden pagodas als wachters het leven op het water te bewaken. Overal waar je kijkt zie je tempels en telkens lijk je weer een nieuwe te ontdekken. De pracht van Sagaing en omgeving is er een om in te lijsten. Nadat we onze tassen pakken en de oever van Mandalay betreden, draaien we ons nog een keer om. De goudgele pagodas ogen in het zachte licht van de ondergaande zon nog bekoorlijker..

cruise

Mandalay

Tips bootreis Bagan – Mandalay

  • Er zijn een aantal aanbieders die deze route op het programma hebben staan. De bekendste is de MGRG Express. Wij kozen voor de iets minder bekende RV Panorama, vanwege de iets luxere boot. Kosten eind 2017 waren USD 40,00 per persoon, inclusief ontbijt en lunch. Dit was vanuit Bagan. Bij vertrek vanuit Mandalay liggen de prijzen iets hoger. De beste periode voor de reis is oktober t/m maart. In de overige maanden kan het zijn dat er vanwege de waterstand geen schepen varen!

  • De Road to Mandalay reis neemt vanuit Bagan zo’n 12 uur in beslag, dus neem genoeg eten en drinken voor tussendoor mee. Aan boord zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar, maar de prijzen liggen een stuk hoger dan aan wal.

  • De zon kan op het water nogal intens zijn, dus goede bescherming tegen de zon is aan te raden. Vooral op het achterdek kan het op het midden van de dag nogal heet worden. Bij een volle boot loop je de kans om voor een bepaalde tijd geen plek in de schaduw te krijgen. In ons geval waren we maar met 9 passagiers aan boord, dus hadden we ruime keus uit zitplaatsen in de schaduw en in de zon.

  • De route over de Irrawady kun je ook met een meerdaagse cruise doen. Je slaapt dan aan boord en hebt gedurende de reis meerdere uitstapjes aan wal. Ook hierin zijn meerdere aanbieders met pakketten in diverse prijsklassen actief.

crew

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Myanmar!