Visser

De betoverende magie van Myanmar’s Inle Lake

Wanneer je een reis door Myanmar maakt, zal Inle Lake met grote waarschijnlijkheid hoog op je bucketlist prijken. Inle Lake mag met recht een van Myanmar’s hoogtepunten worden genoemd. De magie van het meer en het omliggende gebied weet elke reiziger zonder twijfel te betoveren.

Inle Lake, een ware optische bekoring

Het twintig kilometer lange Inle Lake is het beroemdste meer van Myanmar en bekend van haar beenroeiers en paalwoningen. Het meer wordt bewoond door het Intha volk, dat niet alleen rondom het meer, maar ook in paalwoningen op het water woont. Naast het bouwen van drijvende tuinen zijn de Intha vooral bekend vanwege de speciale manier van roeien. Ze roeien namelijk met hun benen, om zo de handen vrij te hebben om te vissen. Hierdoor lijken het vaak meer acrobaten dan vissers.

markt

Birma

Beenroeiers

Wanneer je informatie over Inle Lake vergaart, komen de plaatjes van de beroemde beenroeiers al snel op je beeldscherm voorbij. De vissers die deze wel heel speciale manier van roeien bezigen, zijn hét visitekaartje van de regio. Duizenden toeristen worden jaarlijks door deze beelden naar dit gebied gelokt. Het schouwspel van de vissers tijdens hun dagelijkse bezigheid is werkelijk uniek. Als Venetiaanse gondeliers staan ze op hun boten, met het verschil dat ze met hun benen roeien. Deze kunstzinnige stijl maakt de vissers tot de grote attractie van Inle Lake. Met het meer en de prachtige omgeving op de achtergrond is het een betoverend tafereel.

visser

Myanmar

Paalwoningen

Net als de beenroeiers is het op palen gebouwde dorp Ywama een toeristische highlight. De typische woningen ogen door de hoge palen vaak als houten reuzen. Zodra je het dorp binnenvaart ontdek je tussen de vele kleurrijke huizen een compleet netwerk aan kanalen. Tussen de hoofdkanalen liggen tal van kleinere waterwegen die alle woningen met elkaar verbinden. Het gewone leven van de plaatselijke bevolking is hier vanaf een boot goed zichtbaar. Tussen de paalwoningen kun je een bezoek aan het boeddhistische Nga Phe Kyaung klooster, de floating market en de Paya Shwe Inn Thein Pagoda brengen en kun je de prachtige gestalde boot voor het Phaung Daw Oo Pagoda Festival bezichtigen.

paalwoning

kids

Inle Lake’s omgeving

Naast het leven op het meer is ook de omgeving van Inle Lake de moeite zeker waard. Het bergachtige gebied leent zich uiterst goed voor wandeltochten, maar ook fietsen is een perfecte manier om het prachtige gebied te verkennen. Vanuit het ten noorden van het meer gelegen Nyaungshwe kun je er gemakkelijk met de fiets op uittrekken. Breng een bezoek aan de wijnmakerij en geniet onder het genot van een heerlijk glaasje van het prachtige uitzicht. Fiets naar de scheepswerf van Mine-Thaut en bewonder vanaf de lange houten brug het prachtige panorama tijdens de zonsondergang. Verder is een bezoek aan een van de kleinere dorpjes ook een echte aanrader. Afwisseling genoeg!

dorp

sunset

Slapen bij Inle Lake

Wellicht wil je net als de meeste reizigers aan de oever van het meer overnachten. Wij sliepen bijvoorbeeld in de Ann Heritage Lodge, waar we in een comfortabele bungalow aan de steiger boven het water werden gehuisvest. Het uitzicht vanuit de bungalows is formidabel. Naast bovengenoemde lodge verbleven we ook bij het geweldige A Little Eco Lodge, net buiten Nyaungshwe. Het prachtig tussen het groen gelegen ecologisch bouwwerk is wat ons betreft echt dé aanrader voor dit gebied. Alles is op verantwoorde manier gebouwd en alle groenten van de overheerlijke gerechten worden in eigen tuin op ecologische manier verbouwd. Hier verblijven is een waar genot!

lodge

Inle Lake

Hoewel het gehele gebied rondom het meer tot de toeristische zone behoort, is het meer zelf toch echt de grote toeristische trekpleister. Dit neemt niet weg dat een meerdaags bezoek aan te raden is, zodat je ook tijd om de omgeving te bezoeken hebt. De combinatie Inle Lake en omgeving was voor ons een van de hoogtepunten van Myanmar. Ondanks dat we veelal op eigen houtje reizen, hebben we dit deel van onze reis door Myanmar in samenwerking met de Myanmar-specialiste van reisorganisatie Better Places samengesteld. Een aanrader als je een zorgeloze reis op maat wilt!

boot

tempel

Wil je Inle Lake ook bezoeken, kijk dan voor de beste resort en hotel aanbiedingen rondom het meer!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Myanmar!