Myanmar

Myanmar hoogtepunten, reis door een betoverend land

Alle Myanmar hoogtepunten die wij tijdens onze reis van drie weken door dit fantastische land bezochten waren stuk voor stuk fantastisch. Het voormalige Birma is een geweldige bestemming voor liefhebbers van cultuur en architectonische hoogstandjes. Het land intrigeert elke reiziger en speelt tijden het reizen met al je zintuigen. Myanmar is verrassend en afwisselend en weet elke reiziger te boeien.

Onze Myanmar hoogtepunten

Prachtige tempels en mystieke sferen. Uitmuntende natuurgebieden en een hartelijke bevolking. Ingrediënten die garant staan voor een geweldige reis. Reizen door Myanmar is een genot en gaat bijna altijd van een leien dakje. Het land is authentiek en is nog niet verpest door massatoerisme. Hier en daar is het druk, maar zelden is het storend. Een bestemming waaraan je een bezoek niet te lang moet uitstellen. Om je op weg te helpen delen we onze Myanmar hoogtepunten met je.

Yangon

Voor veel reizigers begint de reis door Myanmar in deze stad. Yangon is de oude hoofdstad van het land en herbergt een aantal beroemde toeristische hoogtepunten. De stad is heerlijk om enkele dagen op adem te komen en de sfeer van Myanmar te proeven. De stad is druk, heeft een rommelig centrum en een aantal geweldige tempelcomplexen. Ideaal om er op uit te trekken dus. Omdat Yangon een havenstad is, is het een mengelmoes van culturen en religies. Ga naar een van de avondmarkten en probeer de vele lekkernijen die worden aangeboden. Reis met de lokale trein om het centrum en maak kennis met de vriendelijke bewoners van de stad. Bezoek de Schwedagon Pagode, hét hoogtepunt van de stad.

Myanmar hoogtepunten

Schwedagon Pagode

Voor boeddhisten hét hoogtepunt van het land en voor toeristen de highlight van Yangon. De Schwedagon Pagode behoort absoluut tot de grote Myanmar hoogtepunten. Betreed het terrein door een van de 4 majestueuze ingangen en laat je door de lange gangen naar de heiligste plek van de Birmezen voeren. Zodra je het binnenste van het complex betreedt sta je voor de oogverblindende pagode. Oog in oog met de bijna 100 meter hoge en zo’n 50 ton zware gouden pagode. Indrukwekkend is een understatement en de sfeer is onbeschrijflijk. De Schwedagon Pagode is omringd door een ontelbaar aantal tempels en altaren, omgeven door het tienvoudige aan intens gelovigen. Absoluut een plek om nooit te vergeten!

paviljoen

Wai Wai’s Place

Net als voor veel andere reizigers zijn guesthouses en hotels enkel plekken om te overnachten. Soms kom je op een plek die op alle punten bijzonder is. In Yangon sliepen wij enkele dagen bij guesthouse Wai Wai’s Place. Net ten noorden gelegen van het People’s Park en de Schwedagon Pagode, ligt het guesthouse in een typische drukke wijk. Het sociaal opgezette concept geeft Birmese vrouwen een kans om een zelfstandig bestaan op te bouwen. De eigenaresse en haar personeel hebben er een geweldig guesthouse van gemaakt en serveren heerlijk eten op het prachtige dakterras. Mochten we weer in Yangon zijn, dan overnachten we met zekerheid weer bij Wai Wai’s Place! Boek hier een kamer bij Wai Wai’s Place!

Yangon

Inle Lake

Omdat bijna elke reiziger die Myanmar bezoekt Inle Lake op de bucketlist heeft, is het er drukker dan op veel andere plaatsen in het land. Inle Lake is enerzijds toeristisch en druk, maar anderzijds rustig en authentiek. Je moet een aantal dagen in de omgeving verblijven om het gebied te ontdekken. Aangezien bij Inle Lake een bezoek aan het meer zelf de hoofdreden van een bezoek is, kun je op veel plekken aan de oever overnachten. Ondanks de schoonheid van het meer vanaf een boot, is een tour per fiets rondom Inle Lake ook een aanrader. Maak een foto van de beroemde vissers, of bezoek een van de vele tempels op en langs het water. Inle Lake is met recht een van de bekendste Myanmar hoogtepunten voor reizigers.

Birma

A Little Eco Resort

Normaal gesproken zijn wij tijdens het reizen niet bedoeld op zoek naar ecologische guesthouses of lodges. Toch merken we dat we de laatste jaren tijdens het reizen steeds meer kiezen voor meer verantwoorde opties. Natuurlijk is het niet altijd doorslaggevend, maar vaak wel een fijne toevoeging. Al het reizen wat we allemaal doen is al belastend genoeg voor het milieu. Daarom helpt elk beetje ‘verantwoord reizen’ weer ietsje mee om aan een schonere wereld te werken. A Little Eco Lodge, net buiten Nyaungshwe, is zo’n plek. Niet alleen is het allemaal enorm verantwoord, maar het is ook nog eens een bijzonder fijne plek om te verblijven. Misschien wel het beste verblijf tijdens onze reis door Myanmar. Boek hier een kamer bij A Little Eco Lodge.

Inle Lake

Tempelvallei Bagan

Voor veel reizigers het hoofddoel tijdens een reis door Myanmar. Dat Bagan tot de absolute Myanmar hoogtepunten mag worden gerekend staat buiten kijf. De vallei gevuld met een haast ontelbaar aantal pagoda’s en stupa’s is zeer indrukwekkend. Een bezoek is hier voor liefhebbers van tempelcomplexen snel te kort, dus plan de nodige dagen in. Heerlijke wandel- en fietsroutes, adembenemende zonsopgangen en dito zonsondergangen. De ene tempel is nog mooier dan de andere en na een aantal uren rondzwerven ben je met zekerheid de tel kwijt. Zelden zal je als reiziger zo’n indrukwekkend gebied bezoeken en niet vaak heb je zoveel historische schoonheid mogen bewonderen. Bagan is geweldig!

Stupa

Balloon over Bagan

De ballonvlucht over de tempelvallei van Bagan zal bij veel reizigers hoog op de bucketlist prijken. Het adembenemende schouwspel vanuit een heteluchtballon is niet zonder reden populair. Tijdens de vlucht kun je dit indrukwekkende gebied tijdens het opkomen van de zon bewonderen. Dit alles in de stilte die vliegen met een heteluchtballon is, af en toe onderbroken door het gesis van de branders. Vanuit de hoogte krijg je een compleet beeld van de vallei en wordt duidelijk hoe immens Bagan is. Doordat het spectaculaire uitzicht zo fantastisch is, kun je vanuit de ballon haast geen slechte foto’s maken. Dit alles maakt zweven boven Bagan een van de mooiste Myanmar hoogtepunten. Wij vlogen met Oriental Ballooning, waarmee we zeer tevreden waren.

air

Boottocht van Bagan naar Mandalay

Als de beschrijving van Rudyard Kipling niet de reden is om met de boot van Bagan naar Mandalay te reizen, dan doe het vanwege het schitterende landschap dat je tijdens de reis mag bewonderen. In een gestaag tempo glijdt de boot over het water van de Irrawaddy rivier. In de vroege morgen vaar je de zonsopgang tegemoet en zie je het land ontwaken. Overal zie je tempels en pagoda’s, die met hun gouden punten schitteren in het zonlicht. Het leven op de rivier, maar ook erlangs. De reis is uiterst relax en lijkt voorlopig niet snel te eindigen. Neem een luxere boot, zoals de RV Panorama, en geniet van een heerlijke lunch. Alles met het mooiste uitzicht dat je je maar kunt voorstellen.

Irrawaddy

Mandalay

Mandalay is groot, druk en hectisch. De stad is bekend vanwege de productie van bladgoud, het beroemde gedicht van Rudyard Kipling en het koninklijk paleis. Mandalay is geen liefde op het eerste gezicht. Toch weet de stad te boeien en heeft het bezoekers veel te bieden. Wat dacht je van de ontelbare treden naar de top van Mandalay Hill, of de 1,2 kilometer lange houten U-Bein brug? Maak een food of culturele tour met een gids, of bezoek een aantal van de talloze tempels en kloosters in de stad. Ga naar de centrale markt en verbaas je over de hoeveelheid aan producten die er te koop zijn. Maak een wandeling door de stad en maak kennis met haar vriendelijke inwoners. Misschien is het niet het mooiste kindje van de klas, maar Mandalay is zeker een meerdaags bezoek waard.

toerist

Sagaing heuvels

Overal waar je kijkt zie je tempels en kloosters. Al vanaf de oevers van Mandalay is de enorme rijkdom van Sagaing zichtbaar. Zodra je vanuit Mandalay de brug bent overgestoken kom je in een compleet andere wereld. Weg uit de hectiek van de grote stad. De sfeer is sereen, ondanks de toeristen die je op veel plekken tegenkomt. Overal waar je kijkt boeddhistische tempels en kloosters. De heuvels van Sagaing zijn bezaaid met stupa’s en pagode’s en op veel plekken kun je immense Boeddhabeelden bewonderen. Bezoek een dorpje en eet een lokaal gerecht. Bewonder de Hsinbyume Pagoda en klim via de vele treden naar de top van deze witte gigant. Bezoek Sagaing vanuit Mandalay, maar neem ruim de tijd. Het is een prachtige plek en is daarom een van de toeristische Myanmar hoogtepunten.

Mandalay

Bevolking Myanmar

Myanmar is een land van tegenstrijdigheden en heeft een uiterst roerige geschiedenis. Ook tegenwoordig is er veel kritiek op de leiding van het land, maar dat moet reizigers niet weerhouden het te bezoeken. Veel inwoners van Myanmar zijn afhankelijk van de toeristische industrie en zijn niet verantwoordelijk voor het beleid van de regering. Doe dit grote deel van de bevolking niet tekort vanwege beslissingen die ze niet hebben genomen. De bevolking van Myanmar maakte voor ons de reis af. Uiterst vriendelijk en makkelijk om mee in contact te komen. Zelden bezochten we een land waar we zoveel onverwachte en hartelijke ontmoetingen met de lokale bevolking hadden. Reis open minded en de Birmezen zullen je met open armen ontvangen!

ontmoeting

Wil jij ook een reis door Myanmar maken, maar niet geheel op eigen houtje? Neem dan eens een kijkje op de websites van reisorganisatie’s Better Places en Riksja Travel. Enkele delen van onze reis door dit prachtige land boekten we via deze organisatie’s en kunnen we iedereen van harte aanbevelen.

Kijk hier voor meer Myanmar reisinspiratie!

Filmpje van de ballonvlucht over Bagan: