Myanmar is een fascinerende bestemming in Zuidoost-Azië. Jarenlang werd een reis naar het land afgeraden vanwege het onderdrukkende regime. De laatste jaren vinden echter steeds meer reizigers hun weg naar dit land, dat ondertussen weer open is gesteld voor toerisme. Er zijn een aantal bezienswaardigheden en activiteiten die je niet mag missen, zoals de tempelvlakte van Bagan, varen op het Inle Lake of wandelen langs de kleurrijke hilltribes in het noorden. Maar in Myanmar valt nog veel meer te ontdekken, als je weet waar je zoeken moet. We zetten onze favoriete insider-excursies voor je op een rij.

Bijzondere Myanmar excursies

#1 Kookles bij Inle Lake

Als je een fan bent van Aziatisch eten, dan is er niets leuker dan zelf de gerechten te leren bereiden. Samen met een gids ga je eerst naar een levendige en drukbezochte markt aan het Inle Lake, vol met bedrijvige kraampjes en bonte kleden op de grond. Hier ga je op zoek naar lokale producten en onderhandelen met handen en voeten over de prijs, want de meeste Birmezen spreken geen Engels. Terug in de keuken vertelt de chef hoe je de verschillende producten en gerechten het beste kunt bereiden. Wij genoten aan het einde van de ochtend van onze zelfgemaakte lunch van noedels en groene tomatensalade met uitzicht op het Inle Lake. Wow!

Myanmar eten

Leer koken in Myanmar

#2 Helpen in een weeshuis

Vind je het leuk om op reis je handen uit de mouwen te steken? Help dan een middag mee in een weeshuis, waar je kunt assisteren met het verzorgen van de lunch voor 100 weeskinderen. Je gaat eerst met een boodschappenlijstje naar de markt en koopt zoveel mogelijk vers fruit en groente als je maar kunt dragen. In de keuken ga je vervolgens aan de slag, samen met de kok, en wast en snijdt al het fruit. Je deelt de bordjes uit en luncht zelf mee. De allerkleinsten help je met hun fruithapje. Sommige kinderen vinden het spannend dat je er tussen zit, maar uiteindelijk ontdooien ze allemaal en genieten ze van je gezelschap. Toen wij weg gingen zwaaiden ze ons buiten op het schoolplein uit en riepen ze hard “Thank you!”.

Myanmar weeshuis

Help in een weeshuis

#3 Rivercruisen naar Mingun

De Ayeyarwaddy-rivier is de belangrijkste waterweg van Myanmar. Een leuke manier om het rivierleven mee te maken is de korte boottocht naar Mingun, die je kunt maken vanuit Mandalay. In deze oude koningsstad staan nog een paar ru​ïnes van tempels en pagodes. Het is nu vooral een vredig dorpje aan de rivier. Toen wij aanmeerden bij de grote witte trappen en statige beelden, konden wij ons even voorstellen wat voor uitstraling deze koningsstad moet hebben gehad. De boottocht vanaf Mandalay duurt ongeveer 2 uur en onderweg geniet je van een hapje en drankje aan boord, terwijl het rivierleven aan je voorbij glijdt.

Myanmar rivier

Ga riviercruisen

#4 Grotten en ambachtsdorpen vanuit Bagan

Natuurlijk moet je in Bagan de tempelvlakte bezoeken, waar honderden tempels verspreid over de vallei wachten om ontdekt te worden. Maar na het verplichte tempelrondje is er in Bagan nog meer te zien en beleven. Een bezoek aan de regio Pakkoku is zeer de moeite waard; hier kun je de grottempel van Kyauk Gu Ohnmin bezoeken, waar maar weinig toeristen komen. Onderweg kun je stoppen bij een lokale slipperfabriek en zien waar de beroemde Pakkoku-kleden worden gemaakt. Ook leuk: het bijwonen van een lakwaar-workshop in het dorp Myinkaba, waar je ziet hoe de typische kommen en schalen van glanzend lakwaar worden gemaakt. Een leuk souvenir voor thuis en direct gekocht bij de bron.

Myanmar markt

Dorps tafereel

Bovenstaande reistips zijn afkomstig van de reisspecialisten van Riksja Myanmar, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf de onbekende plekken van Myanmar te ontdekken? Bij Myanmar online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat voor je samen.