Birma

Bucketlist: Balloons over Bagan

Elke reiziger kent het wel, die oneindige lijst met bucketlist dingetjes. Balloons over Bagan is altijd een grote wens van mij geweest. In de vroege ochtend, tijdens het opkomen van de zon, in een heteluchtballon over de honderden tempels van Bagan zweven. Afgelopen jaar kwam die wens in vervulling en kon ik een grote reisdroom waarmaken.

Balloons over Bagan is onvergetelijk

Wellicht is het zweven over de tempels van Bagan wel dé reden waarom deze plek zo bekend is geworden onder reizigers. Je hoeft maar te surfen op de bekende reissites of Instagram en de heteluchtballonnen die op niet al te grote hoogte over de tempels zweven komen al aan je voorbij. De beelden spreken enorm tot de verbeelding en laten menig reiziger’s hart op hol slaan. Al vroeg voor ons vertrek naar Myanmar boekten wij een vlucht, zodat we verzekerd zouden zijn van het maken van deze magische trip.

Balloons over Bagan

mand

Krieken van de dag

Halverwege onze reis door Myanmar zouden we in Bagan zijn. Bagan is bekend vanwege de met honderden tempels, pagodas en stupas gevulde vallei. Wij verbleven hier enkele dagen en maakten een vlucht over de prachtige archeologische stad. Je moet er wel wat voor over hebben. Al voor het krieken van de dag moet je je bed uit, om op tijd voor de instructies op de startplek te zijn. In de vroege ochtend stijg je vanuit de benevelde velden op, om de tempels in de opkomende zon te aanschouwen. Met een beetje mazzel steken de archeologische bouwwerken tijdens de vlucht boven de lichte ochtendnevel uit. Tijdens onze vlucht hadden we helder weer, waardoor de magische mistflarden niet aanwezig waren.

crew

tempel

Sereniteit

Een vlucht met Balloons over Bagan blijkt een geweldige ervaring te zijn. Het kan zijn dat je vanwege de veiligheid niet echt tussen de tempels zweeft. Voor enkele medepassagiers was dit een lichte domper, maar safety first en behoud van al het moois staat natuurlijk voorop. Ondanks het ontbreken van de magische mist en de gewijzigde route, vonden wij het een geweldige ervaring. De sereniteit van het vliegen met een heteluchtballon op zo’n locatie is geweldig! Check ons filmpje van de vlucht maar eens. Wellicht plaats je het na het zien ervan ook op je bucketlist.

Video: Balloons over Bagan

Tips Balloons over Bagan

  • Om de archeologische zone te betreden moet je entree betalen. In 2017 bedroeg dit 25.000 Kyat (+/- 15 Euro) voor 5 dagen. Let op dat de plaatsen Nyaung-U en New Bagan deels in deze zone liggen en je ook daar een entreebewijs nodig hebt. Dit geldt dus ook tijdens een vlucht met een heteluchtballon.

  • Wil je in de buurt van de tempels overnachten, kijk dan hier voor de beste hotels en guesthouses. Wij verbleven in het prachtige Zfreeti Hotel aan de rand van Nyaung-U en op een steenworp van de archeologische zone.

  • Wij boekten een reisbouwsteen bij Riksja Travel met verlenging. Je verblijft dan in een mooi hotel, hebt een dagtrip met gids om de tempels te bezoeken en bij Riksja kun je een ballonvlucht over de tempels boeken.

  • Wil jij ook met een heteluchtballon over de tempels zweven, boek dan vroeg, want de vluchten zijn populair en het aantal plaatsen is gering. Wij vlogen naar alle tevredenheid met Oriental Ballooning. Andere aanbieders zijn Oriental Balloons over Bagan en Golden Eagle Ballooning.

  • Mocht je de tempels met de heteluchtballonnen op de achtergrond willen fotograferen, er zijn enkele tempels voor zonsopgang open voor publiek, of je gaat naar één van de aangegeven ophogingen. Deze zijn speciaal gemaakt om het gebied te fotograferen.

Birma

Lees hier meer over het mooie Bagan.

Kijk hier voor meer reisinspiratie over Myanmar!