Birma

Bagan, de wonderlijke tempelvallei in Myanmar

Bagan is een van die klassieke steden op de wereld die je als reiziger op je bucketlist moet hebben staan. De met duizenden tempels bezaaide vallei is een lust voor het oog en is ongetwijfeld een van de grootste archeologische hoogtepunten van Azië.

De oude koningsstad Bagan

Bagan’s oorsprong ligt in de negende eeuw en was de hoofdstad van het koninkrijk van Pagan. De stad groeide uit tot een van de grootste Boeddhistische centra en floreerde tot de dertiende eeuw. Oorspronkelijk herbergde de vallei zo’n 10.000 boeddhistische tempels en pagodas. Hiervan zijn er heden ten dage nog ruim 2.200 te bewonderen.

Bagan

Buddha

Bijzonder sfeer

Wellicht heb je wel eens foto’s van deze stad voorbij zien komen. Meestal in nevel gehulde tempels, gefotografeerd met een heteluchtballon op de achtergrond. Dit is een typisch beeld wat de meeste reizigers van Bagan voor ogen hebben. Misschien spreken dergelijke beelden tot de verbeelding, maar deze plek is veel meer dan een vlucht in de vroege ochtend. Behalve de prachtige setting ademt de vallei een zeer speciale sfeer. Ofschoon je in Myanmar overal een bijzondere ambiance voelt, is de ervaring tussen de eeuwenoude bouwwerken helemaal uitzonderlijk. Wat het precies is, is moeilijk uit te leggen. Misschien moet je het gewoon zelf ervaren.

sunset

toerist

Vallei vol tempels en stupas

Wanneer je de archeologische zone betreedt, zie je meteen hoe immens het gebied is. Welke richting je ook op kijkt, overal zie je eeuwenoude bouwwerken. Voordat je de verlaten stupa’s en pagoda’s kunt bewonderen, zal je eerst aan de meest bekende tempels voorbij komen. Met of zonder gids. Ofschoon het hier druk lijkt en er rondom e.e.a. aan souvenirs en koude drankjes wordt verkocht, zijn de tempels en pagoda’s zeer de moeite waard. Neem je tijd en geniet van de grote schoonheid van deze toeristische highlights. Wellicht is dit ook de perfecte manier voor een eerste kennismaking met het gebied. Als je net als ons meerdere dagen in Bagan bent, dan kun je de overige dagen op eigen houtje de achterlanden met de minder bekende bouwwerken intrekken.

Stupas

bloemen

Op de moto door de velden

Wanneer je Bagan op eigen houtje wil ontdekken, dan kun je dit het best op de elektrische moto of fiets doen. Geheel in je eigen tempo de vele verlaten stupa’s en pagoda’s bezoeken. Ga aan de bekende bouwwerken voorbij, want er zijn zo’n 2.200 bouwwerken te vinden in de vallei. Als de stoffige zandpaden smaller worden neemt het aantal toeristen af. Begeef je tussen rijstvelden en ontdek groepjes stupa’s op de meest oogstrelende plekken die je maar kunt bedenken. Dat er tussen de bouwwerken nog gewoon op de velden wordt gewerkt maakt het gebied al helemaal bijzonder. Vanwege deze combinatie is Bagan zo fotogeniek. Je hebt het gevoel terug in de tijd te zijn gegaan.

Myanmar

Monniken

Balloon over Bagan

Misschien is dit wel dé reden waarom Bagan tegenwoordig onder reizigers zo bekend is geraakt. De alsmaar voorbijkomende plaatjes van de heteluchtballonnen die op geringe hoogte over de tempels zweven. Hypnotiserende beelden die menig reiziger’s hart op hol laten slaan. Tijdens ons verblijf maakten wij een vlucht over de archeologische stad. In de vroege ochtend vanuit de benevelde velden opstijgen en de tempels in de opkomende zon aanschouwen. De stupa’s en pagoda’s steken boven de lichte ochtendnevel en het omringende groen uit. Het is een geweldige ervaring, maar het feit dat je vanwege veiligheid niet echt tussen de tempels zweeft kan een lichte domper zijn.

air

Ballon

Myanmar’s hoogtepunt

Dat Bagan een van Myanmar’s grote hoogtepunten is staat buiten kijf. Het is prachtig, er hangt een onbeschrijfelijke sfeer tussen de tempels en het is heerlijk om dagen tussen te tempels te struinen. Of je het nu met of zonder gids doet, een bezoek aan deze archeologische stad zal je altijd bijblijven. Optisch en qua sfeer doet het een beetje denken aan het Angkor van minimaal 10 jaar geleden. Het is te hopen dat Myanmar er op toeziet dat deze magische plek niet ook ten onder gaat aan de gigantische druk van het massatoerisme. Vooralsnog is Bagan die betoverende plek, waar je je buiten de toeristische route nog even een beetje ontdekkingsreiziger in oude tijden kunt wanen.

Stupa

trouwen

Tips voor een bezoek aan Bagan:

  • Voor een bezoek aan de archeologische zone moet je entree betalen. In 2017 bedroeg dit 25.000 Kyat (+/- 15 Euro) voor 5 dagen. Let op dat de plaatsen Nyaung-U en New Bagan deels in deze zone liggen en je ook daar een entreebewijs nodig hebt.

  • Wanneer je in Bagan verblijft, dan raden wij een hotel in Nyaung-U of New Bagan aan. Vooral Nyaung-U heeft diverse hotels en guesthouses en je hebt er plenty opties om ’s avonds een hapje of drankje te doen.

  • Wij boekten een reisbouwsteen bij Riksja Travel met verlenging. Je verblijft dan in een mooi hotel en hebt een dagtrip met gids om de tempels te bezoeken. Een echte aanrader!

  • Mocht je op een elektrische moto de tempels willen bezoeken, vergelijk de kosten tussen de verschillende aanbieders, want die kunnen nogal verschillen. Let ook op of de moto inclusief verzekering is.

  • Neem voldoende water mee en bescherm je tegen de brandende zon met zonnebrand en een hoofddeksel. Vooral op het midden van de dag kan de temperatuur enorm oplopen.

  • Wil je vanuit een heteluchtballon van de tempels genieten, boek dan vroeg, want het is populair en het aantal plaatsen is gering. Wij vlogen naar alle tevredenheid met Oriental Ballooning. Andere aanbieders zijn Oriental Balloons over Bagan en Golden Eagle Ballooning.

  • Wil je de tempels met de heteluchtballonnen op de achtergrond fotograferen? Er zijn enkele tempels voor zonsopgang open voor publiek, of je gaat naar één van de aangegeven ophogingen, speciaal gemaakt om het gebied te fotograferen.

paard

Pagoda

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Myanmar!

Kijk hier ook onze video over onze ballonvlucht over de tempels van Bagan!