De uitgestrekte wereld van Mongolië

Van tevoren kreeg ik regelmatig de reactie ‘wat moet je daar nu weer?’ of ‘wat is daar nu te beleven?’ toen ik vertelde naar Mongolië te gaan. En juist om die reden sprak het mij aan; nog een vrij onbekend land, rauw, puur, en een van de weinige landen waar nomaden nog door het land trekken.

Het onbekende Mongolië

Een zeer dun bevolkt land, van de 3 miljoen mensen dat er leeft, woont één derde in de hoofdstad van een land dat zo groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar. Het is dan niet moeilijk om je voor te stellen hoe uitgestrekt de omgeving is. Het is tevens een land dat (nog) niet gemakkelijk zelfstandig te bereizen is, omdat er gewoonweg nauwelijks verharde wegen zijn en een wegaanduiding überhaupt niet bestaat. De driver rijdt op gevoel en wanneer ook hij verdwaald is, zal hij de weg vragen aan een nomadenfamilie. Een avontuur op zich! Ik zal je een aantal redenen geven waarom Mongolië absoluut de moeite waard is, en waarom je je niet moet laten afschrikken door mogelijk verontrustende verhalen.

Mongolië

Oneindig uitgestrekte grasvlaktes in combinatie met verrassende natuur.

Mongolië wordt vaak geassocieerd met ellenlange uitgestrekte groene vlaktes. En dat klopt. De groene heuvels reiken oneindig ver en soms voor tientallen of honderden kilometers kom je niks anders tegen dan heuvelend graslandschap. En toch verveeld het niet, want je kan je blijven verbazen hoe het mogelijk is dat een land zo onaangetast is gebleven, of beter gezegd hoe een omgeving zo uitgestrekt kan blijven. Eens in de zoveel tijd zie je een witte ger tent afsteken tegen de groene heuvels en vraag je je af hoe de mensen het voor elkaar krijgen om in al hun levensbehoeften te voorzien.

woestijn

Het zal je verbazen dat naast de uitgestrekte groene heuvels en de dorre Gobiwoestijn, ook compleet ander landschap in het gigantisch grote land te vinden is. De grote zandduinen (Singing dunes) zijn spectaculair en zeker de moeite waard om naar de top te klimmen en te genieten van het fantastische uitzicht. Maar ook kun je er goed hiken in onder andere Vulture Valley waar door de lange vallei veel groen en paarse bloemen te zien zijn. Het bizarre is dat ’s zomers in deze vallei midden in de woestijn soms ook gedeeltelijk ijs kan liggen, door de koude wind die door de vallei heen kan blazen.

ruiter

In Terelj National park kun je de omgeving per voet of te paard verkennen, of even helemaal tot rust komen na een aantal dagen met lange autoritten. Ook kun je je laten verbluffen door een canyon-achtige klif, de Flaming Cliff genaamd, waar over de jaren heen vele fossielen van dinosauriërs zijn gevonden (welke weer zijn te bewonderen in het museum in de hoofdstad Ulaanbatar). De vergezichten zijn eindeloos, met in de verste verte geen bewoonde wereld te bekennen.

bergen

Unieke ervaringen in een ger tent.

De traditionele huisvesting van de Mongolen, een tent die hen warm houdt in de barre weersomstandigheden gedurende de winter. Overnacht je in Mongolië, dan kun je er op rekenen dat je vrijwel iedere nacht onder de sterrenhemel, in the middle of nowhere in een ger verblijft. Wanneer je in een koude periode het land bezoekt kun je het kacheltje stoken in je ger. Over het algemeen zul je in tentenkampen verblijven en de voorzieningen zijn hier goed.

Joert

In tegenstelling tot de beangstigende berichten over de meest vieze toiletten op aarde, wordt je in de tentenkampen in alle gemakken voorzien. Hoewel het varieert in luxe heb ik me in de tentenkampen in ieder geval nergens zorgen over gemaakt. Bijna altijd was er warm water en waren de (westerse) wc’s goed schoon gemaakt. Ook het eten waarover weinig goeds wordt verteld op internet, is meestal goed te doen. Vertel je gids dat je niet van al te vettig eten houdt, dan gaat hij op zoek naar een gepast bord eten. Voor vegetariërs is het in dit land wat lastiger want bij vrijwel iedere maaltijd wordt vlees geserveerd.

keuken

Maak kennis met een nomadenfamilie.

Dit kan ik iedereen aanraden! Via tourorganisaties is dit gemakkelijk te boeken. Tijdens een verblijf bij een nomadenfamilie maak je kennis met het alledaagse nomadenbestaan en maak je voor eventjes deel uit van de familie. Melk de geiten en binnen een half uur drink je geitenmelk. Het verbaasde me wat zij allemaal uit geitenmelk kunnen maken; geiten thee, geiten vodka, geitenkaas, geitenkaas pannenkoeken. En het smaakte allemaal goed! Naast een bed in de ger en een waterput verderop, heb je er verder geen voorzieningen.

Yurt

De toilet is een typische mongoolse ‘natural toilet’, wat inhoudt dat er een gat is gegraven en er een aantal planken overheen is gelegd en een muurtje getimmerd om je wat privacy te geven. Dit type wc vind ik persoonlijk wat heftig, maar over het algemeen hoef je hier verder niet mee te dealen. Daarnaast zijn de mensen zo gastvrij, en ook al valt er in taal weinig te communiceren, ze doen hun uiterste best om je op je gemak te stellen en jou een unieke ervaring te bezorgen!

motor

Eeuwen oude geschiedenis.

Tot slot is Mongolië een land met een rijke geschiedenis. De sporen van het machtige Mongoolse rijk onder leiding van Ghenggis Khan en Kublai Khan in de dertiende eeuw zijn duidelijk zichtbaar. In de oude hoofdstad Karakorum vind je in het museum oude opgravingen, of waan je voor heel even in het 13th Century Park. In dit park hebben ze de vroegere leefomgeving nagebootst en geeft je een goede indruk van de nederzetting gedurende de dertiende eeuw.

Mongolie

dessert

Mongolië heeft mij verrast, een groots fantastisch land, en veelzijdiger dan ik had gedacht! Laat deze ruwe parel ook jou verrassen?!

  • Mongolië
  • De uitgestrekte wereld van Mongolië


Reactie

  • Mooi!
    Ik heb laatst een boek gelezen over een vrouw die helemaal van China naar Australië is gelopen en dus onderweg door Mongolië is gekomen. Dat wakkerde mijn nieuwsgierigheid naar dit gebied nog meer aan…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden