Waarom Chihuahua een geweldige stad is

Bij het horen van de naam Chihuahua denken de meeste mensen aan kleine hondjes en niet aan de in het noorden van Mexico gelegen stad. De stad stond niet echt op onze radar, maar omdat we de beroemde treinreis door de Copper Canyon wilden maken was Chihuahua een niet meer dan logisch startpunt. En wat voor een!

Chihuahua, stad van de revolutie

Haar naam kreeg de stad van de Raramuri (Tarahumara) en betekent “droge zanderige plaats”. De stad staat niet bepaald bekend als één van Mexico’s toeristische trekpleisters, maar doet door het gebrek aan toeristen wel heel Mexicaans aan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik over de stad niet veel meer wist dan dat de vader van de natie, Miguel Hidalgo, er gevangen heeft gezeten en dat de stad een grote rol heeft gespeeld in de Mexicaanse revolutie. Feiten die in de stad op veel plekken zichtbaar zijn en de geschiedenis van het land onlosmakelijk met de stad verbinden.

city hall

Chihuahua’s stadscentrum is overzichtelijk en gemakkelijk te voet te verkennen. Naast de tientallen winkels met cowboyhoeden- en laarzen is het centrum gevuld met de typische Mexicaanse winkels en cafetaria’s. De zocalo bij de kathedraal is niet van het formaat zoals je zou verwachten in een hoofdstad van Mexico’s grootste staat, maar het is wel één van de mooiste die ik in Mexico zag. In het centrum liggen alle gebouwen die me als geschiedenis-nerd interesseren. Binnen korte tijd bezoek je met gemak het gouvernementsgebouw, de Plaza del Angél, het stadhuis, de kathedraal van Chihuahua, Casa Chihuahua en de kerk van Fransisco van Assisi.

De kers op de taart, het revolutiemuseum, ligt op een wat langere loopafstand. Het in het voormalig huis van Pancho Villa’s weduwe, María Luz Corral de Villa, gevestigde museum is een absolute “must see” tijdens een bezoek aan de stad. De met originele meubels behouden villa staat bomvol oorlogsmateriaal, alledaagse gebruiksvoorwerpen en zelfs de met kogels doorzeefde auto waarin Villa werd vermoord. De honderden foto’s geven een goed beeld van de tijd en de omstandigheden waarin men leefde tijdens de Mexicaanse revolutie. Ga overigens te voet terug naar het centrum en ontdek onderweg de talloze grappige beelden van Chihuahua’s en bewonder de prachtige villa Quinta Gameros.

Chihuahua is niet enkel het start- of eindpunt van die prachtige treinreis door de Barrancas del Cobre. De stad heeft niet de pre-columbiaanse geschiedenis die zo typisch is voor Mexico, maar van Chihuahua druipt wel degelijk de geschiedenis van het land af. Tel daar bij op dat de stad gemoedelijk en zeer gezellig is, en je hebt een geweldig verrassende bestemming!

Chihuahua

assisi

Pancho

cathedral

Chihuahua

villa

revolution

mexico

boots


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden