Teotihuacán, de plaats waar men God wordt

In de verte doemen in het glooiende landschap de heuvels in het noorden van Mexico-City voor ons op. De heuvels blijken enkele minuten later de gigantische bouwwerken van een volk waarvan de naam onbekend blijkt te zijn. Voor ons zien we de enorme Zonnepiramide en de Maanpiramide, die liggend aan de Laan van de Doden het aanzien van het mysterieuze Teotihuacán bepalen.

Teotihuacán, verzamelplaats der doden

De naam kreeg de stad van de Azteken, die tijdens hun zoektocht naar het mythische Aztlan neerstreken op een eilandje in het Texcocomeer. De Azteken wisten, net als de wetenschappers van vandaag de dag, niet wie de stad in de eerste eeuw voor onze jaartelling bouwde. De gigantische omvang maakte zo’n indruk op haar ontdekkers dat ze wel moesten denken dat de stad door de goden werd gebouwd, een interpretatie die iedereen die de stad tegenwoordig bezoekt wel haast moét begrijpen. Wij brachten tijdens een meerdaags bezoek aan de Mexicaanse hoofdstad onder begeleiding van een gids een bezoek aan Teotihuacán.

Laan van de Doden

Bij aankomst is de omvang van de stad pas goed zichtbaar. De twee immense piramides van de Zon en de Maan, de meer dan 3 kilometer lange Laan van de Doden, de Piramide van de Gevederde Slang en de talloze tempels aan de lange laan. De hoeveelheid aan prachtige gebouwen is enorm en onze gids Nacho kan bij elk bouwwerk een zeer beeldend verhaal vertellen. De start van de rondleiding is bij de tempel (piramide) van de Gevederde Slang, welke op het moment van ons bezoek druk gerestaureerd wordt. Ondanks de werkzaamheden is de pracht van dit indrukwekkende bouwwerk goed zichtbaar.

mexico

Maan en zon

De Laan van de Doden loopt als een rode draad door de archeologische site en leidt bezoekers langs de imponerende bouwwerken. Aan het einde van de laan zien we de symetrisch perfect ogende Piramide van de Maan, maar eerst moet men aan diverse kleinere tempels en de kolossale Zonnepiramide voorbij. Het hoogtepunt van een bezoek aan Teotihuacán is het betreden van de immense Piramide van de Zon. De beklimming van de deels zeer steile treden zal niet voor iedereen een peulenschil zijn, maar het magistrale uitzicht vanaf de top is de inspanning meer dan waard.

Pyramid

Bij een bezoek aan Mexico-Stad mag een uitstapje naar de archeologische stad Teotihuacán absoluut niet ontbreken. Is het niet voor de prachtige archeologische vondsten en zeer indrukwekkende bouwwerken, dan bezoek de stad vanwege de mysterieuze sfeer en ontdek zelf waarom de Azteken het “de stad waar men God wordt” noemden.

feathered

moon

Piramide

Extra info

Een tour met een gids is aan te raden en is bij de meeste toeristische bureau’s in Mexico-Stad te boeken. Ga voor meer informatie over Teotihuacán naar de officiële site van het Antropologisch en Historisch Instituut van Mexico. De foto’s in dit artikel zijn allemaal analoog gemaakt en werden later ingescand. De kopfoto is van Pixabay.com afkomstig.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden