Pasen in Mexico

Enkele jaren geleden waren we tijdens Pasen in Mexico, in Mérida, op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. In het zeer katholieke Mexico wordt het paasfeest groot gevierd, al is het soms een beetje anders dan we in Nederland gewend zijn.

Vier Pasen in Mexico

Er zijn natuurlijk tal landen waar het paasfeest groot gevierd wordt. Denk maar eens aan het traditionele Pasen in alle katholieke landen in Europa, het letterlijk naspelen van de kruisiging van Jesus Christus op de Filipijnen en de met inheemse culturen vermengde vormen in de Latijns Amerikaanse landen. Elk land heeft wel een eigen versie van het paasfeest, welk bijna alleen al uit culturele interesse een must zijn voor reizigers. Voor ons kwam tijdens onze reis over de Maya Route de viering van Pasen in Mérida als een welkome verassing.

Oude en nieuwe tradities gaan hand in hand

Veel van de festiviteiten in de stad waren authentisch en waren ons niet onbekend. Soms leek het op het eerste oog een “gewoon” paasfeest, maar bleek het toch een wat andere uitvoering te zijn dan wij vanuit Nederland kennen. De cultuur van de Maya’s, de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Mexico, is nauw verweven met met het van oorsprong katholieke paasfeest. Het is een bonte mix van artefacten en klederdrachten uit beide culturen en geloven, wat het voor ons een bijzondere belevenis maakte. Beeltenissen van een gekruisigde Jesus Christus en geofferde dieren, die in een stoet van dansende Maya’s over het centrale plein werden gedragen was voor ons een waar spektakel.

Het gehele weekend stond in Mérida in het teken van Pasen en maakte ons verblijf des te interessanter. De vele kraampjes met eten en typisch Mexicaanse koopwaar, de vele dans- en muziekgroepen, welke alle culturen en geloven vertegenwoordigden en natuurlijk alle bezoekers van de festiviteiten maakten dit tot een bijzondere ervaring voor ons.Reacties (2)

  • Wat fijn om te lezen… Wij zitten ook in Mexico met de Heilige Week (maar/april 2015) en las over grote massa’s, veel toeristen, gesloten bezienswaardigheden,… en kreeg beetje schrik dat we de verkeerde periode gekozen hadden maar nu lees ik van jullie deze leuke blogpost en kijk ik er helemaal naar uit om in Mexico Pasen te beleven 🙂

    • Hi Nies, het was juist een hele fijne periode om Mexico te bezoeken. Het weer is dan meestal perfect en de de festiviteiten zijn echt op z’n Mexicaans. Die folklore kun je alleen tijdens een feest als Pasen ervaren. Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden