strand

Mazatlán, verrassende stad aan de Golf van Californië

Van de talloze kustplaatsen die Mexico rijk is, zijn de meesten onder reizigers vrij onbekend. Het aan de Golf van Californië gelegen Mazatlán is zo’n kustplaats. De stad is een mix van koloniale pracht, florerende garnalenhandel en een niet te onderschatten toeristenindustrie.

Het drieluik Mazatlán

De naam van het in 1531 gestichte Mazatlán betekent in het Nahuatl letterlijk ‘plaats van het hert’. Tegenwoordig identificeert de stad zich nog alleen maar met één dier, namelijk de garnaal. De garnalenvisserij is booming business, wat bezoekers op legio plekken duidelijk wordt gemaakt. Toeristisch gezien heeft de stad 3 duidelijke gezichten; namelijk het oude historische centrum, het zuidelijk gelegen Isla de la Piedra en het vanuit de stad naar het noorden uitgebouwde Playa Norte. Laatstgenoemde is een typische op Amerikaanse toeristen gerichte strandstrip, met hoofdzakelijk vertier voor zonaanbidders.

Mazatlán

Mazatlán

Koloniaal centrum

Het oude centrum van Mazatlán blijkt een verrassing te zijn. De goed onderhouden koloniale pracht heeft weinig met de toeristische kermis van doen en voelt zeer authentiek aan. De centraal gelegen zócalo is het middelpunt van het oude centrum. Direct aan het plein liggen de prachtige kathedraal en diverse uiterst fraaie koloniale huizen. Aan gezelligheid ontbreekt het niet, want overal zijn barretjes en restaurants te vinden. Aan de rand van het centrum ligt de boulevard ‘Paseo Olas Altas’, waaraan het beroemde garnalenrestaurant ‘El Shrimp Bucket’ gelegen is. Het eten van dé originele garnalencocktail is natuurlijk een must.

koloniaal

La Siesta

Isla de la Piedra

Ten zuiden van de beroemde vuurtoren kun je met het veer binnen minder dan een minuut naar de overzijde van de de havenmonding. Hier vind je Isla de la Piedra, een langgerekt stuk strand, geflankeerd door een aanzienlijk aantal visrestaurants in typische palapas-stijl. Isla de la Piedra is het domein van de toerist die in alle rust wil genieten van het strandleven en wiens activiteit bestaat uit lummelen, een beetje in het water liggen en het genieten van een heerlijk vers gegrilde vis. Niets moet en alles mag, zolang je maar geniet. Dat is hier zowat het enige wat werkelijk telt!

strand

Wel of niet Mazatlán?

Het noordelijk gelegen Playa Norte hebben wij gelaten voor wat het is, al is in het nieuwe centrum van Mazatlán behoorlijk wat te beleven. Het is vooral toerisme naar Amerikaans model wat de klok tikt. Niet dat daar wat mis mee is, maar het is gewoon niet ons kopje thee. Dan blijft de vraag of Mazatlán een aanrader is. Wat ons betreft wel, want als reizigers met weinig interesse in dagenlange strand meuk, is de nabijheid van het koloniale centrum het goedmakertje. Zeker als je bedenkt dat je je er ’s avonds compleet kunt onderdompelen in de Mexicaanse gezelligheid!

Wil jij deze verrassende Mexicaanse badplaats bezoeken, check dan de beste hotels en guesthouses van Mazatlán.

Check ook onze andere reisinspiratie voor Mexico!