In het spoor van Pancho Villa

Diepe valleien, uitgestrekte vlaktes en stadjes waar de tijd wel honderd jaar lijkt stil te hebben gestaan. We bevinden ons in het noordwesten van Mexico, in de staten Hidalgo en Chihuahua en treden in het spoor van Pancho Villa, één van de meest geromantiseerde volkshelden van Mexico.

Het spoor van Pancho Villa

Chihuahua is het startpunt van onze reis, maar we blijven eerst een paar dagen alvorens met de trein verder te reizen door de Copper Canyon. Chihuahua is een stad zonder veel hoogbouw en doet in veel opzichten nogal dorps aan. Grote open pleinen en kruisingen kenmerken het centrum van deze gemoedelijke hoofdstad van de gelijknamige Mexicaanse staat. Cowboyhoeden en dito laarzen domineren het straatbeeld en afbeeldingen met de naam of beeltenis van Pancho Villa doemen in Chihuahua’s straten herhaaldelijk voor je op.

Quinta Luz

Quinta Luz, het voormalige huis van Pancho Villa en zijn latere weduwe María Luz Corral de Villa, herbergt het historisch museum van de Mexicaanse revolutie in Chihuahua. Het is gelegen aan de rand van het centrum. Alles in het museum ademt Pancho Villa en de Mexicaanse revolutie, want de adoratie is tot in het kleinste detail doorgevoerd. Buiten de vele wapens en landkaarten zijn ook tal van persoonlijke gebruiksvoorwerpen van Villa, zijn vrouw en zijn compagnons tentoongesteld. Prachtige muurschilderingen en een goed onderhouden tuin, waar een welkome serene rust heerst tijdens ons bezoek, zijn mooie toevoegingen aan dit museum. Het klapstuk van het museum is naar mijn mening de oude Dodge waarin Villa is vermoord. De vele kogelgaten laten niets tot de verbeelding over en ietwat confronterende foto’s in de ruimte bij de auto maken het gruwelijke beeld van de moord af.

Dodge Pancho Villa

Na een reis door de Copper Canyon (Kopervallei), een bezoek aan Mazatlán en een gigantische omweg via Guadalajara en Durango, komen we in het provinciestadje Hidalgo del Parral (in de volksmond enkel Parral). Parral blijkt helemaal niet toeristisch te zijn en dit niet geplande stadje blijkt achteraf één van de leukste plaatsen van de hele reis te zijn. Het straatbeeld van Parral is zo dorps als maar zijn kan en ook hier vieren de verkopers van cowboyhoeden en laarzen hoogtij. Bij het betreden van de stad zien we meteen een groot bronzen beeld van Villa te paard, dat midden op een kruissing is geplaatst.

Museo Fransisco Villa

Parral ademt werkelijk revolutie en alles doet je hier aan het roerige verleden denken. Op vrijdag 20 juli 1923 werd Villa tijdens een bezoek aan Hidalgo del Parral in zijn auto vermoord, wat met een kruis op het wegdek tot op de dag van vandaag wordt gemarkeerd. Schuin tegenover de plek des onheils herbergt een mooi okergeel huis het Museo Francisco Villa. Het kleine museum blijkt een mooie toevoeging na het bezoek aan het revolutie museum in Chihuahua te zijn. Diverse gebruiksvoorwerpen, wapens en oude foto’s ter herinnering aan de oude held en de moord op hem zijn tentoongesteld. Buiten enkele schoolkinderen en hun ouders waren wij de enige bezoekers van dit museum. Ondanks de kleinschaligheid zou ik dit museum iedere bezoeker van Hidalgo del Parral van harte willen aanbevelen.

Museo Francisco Villa

Het noorden van Mexico blijkt in de praktijk lang niet zo geliefd bij toeristen als bijvoorbeeld Yucatan en het koloniale zuiden, maar is naar mijn idee meer dan de moeite waard. Het overweldigende natuurgebied van de kopervallei, de vriendelijke Tarahumara Indianen, de dorps aandoende cowboy stadjes en de prachtige Pacifische kustlijn maken het noordwesten een uniek gebied. Buiten deze hoogtepunten loopt de geschiedenis van de Mexicaanse revolutie, met hoofdrolspeler Pancho Villa, als een rode draad door het gebied!

Adres- en contactgegevens:

 

[two_first]
Museo Histórico de la Revolución
Calle 10a 3010, Santa Rosa
31050 Chihuahua
Chihuahua, Mexico
Telefoon:+52 614 416 2958
[/two_first][two_second]
Museo Fransisco Villa
Gabino Barreda Sn, Centro
38800 Hidalgo del Parral
Chihuahua, Mexico
Telefoon:+52 627 525 3292
[/two_second]