Hoogtepunten van het kleurrijke Mexico, deel 1

Mexico, het land van Azteken en Maya’s, het land van tequila, mariachi’s en guacamole en het land van zon, zee en strand. Mexico loopt al meer dan 15 jaar als een rode draad door mijn leven als reiziger en zal voor altijd één van mijn favoriete reislanden zijn.

5 persoonlijke hoogtepunten van Mexico

Talloze bruissende steden en diverse oogverblindende archeologische wonderen heb ik bezocht, maar ook de meest afgelegen bergdorpjes en diverse tropische droomstranden passeerden al de revue. Dit maal mijn eerste 5 hoogtepunten van Mexico. Plekken die me altijd bijgebleven zijn.

Copper Canyon

Als er één gebied in Mexico is wat mijn hart gestolen heeft, dan is dat de Barrancas del Cobre in het noorden. Het stelsel aan immense kloven en valleien is één van de meest imposante natuurwonderen die ik ooit heb gezien. Het gebied is oogverblindend mooi en zal bij het zien van beeldmateriaal door velen niet meteen aan Mexico gelinkt worden. Onze magnifieke treinreis reis door dit natuurschoon, in combinatie met de leuke kleine plaatsjes en de prachtige bewoners (zie kopfoto) van dit gebied, maakte de reis tot een onvergetelijke ervaring.

Copper Canyon Temoris

De geweldige treinreis door de prachtige Copper Canyon

Oaxaca

Oaxaca bezoek je niet, Oaxaca beleef je. De stad die haar oorsprong kent in de tijd van de Zapoteekse overheersers is er een om in te lijsten en ademt letterlijk historie. De prachtige oude koloniale gebouwen, de vele indrukwekkende kerken en de vele fotogenieke straatjes zijn een waar feest om te bezoeken. De gezellige zocalo in het centrum bruist en is een smeltkroes van lokale bevolking, handelaren uit de omgeving en reizigers. Oaxaca is niet alleen een prachtige stad, maar ligt ook in een geweldig mooie omgeving.

Mexico Oaxaca

Analoog beeld van het indrukwekkende Oaxaca

Teotihuacán

Al voor aankomst bij de historische stad imponeren de piramides door hun aanwezigheid. Van verre zichtbaar en bij aankomst wellicht de meest imposante gebouwen die ik ooit in Latijns-Amerika zag. Niet alleen de grootte van de piramides zijn overweldigend, maar ook de vele tempels en de anderhalf kilometer lange laan van de doden is er een om in te lijsten. Het is haast niet te bevatten dat een stad van deze omvang gebouwd werd voordat onze jaartelling begon en dat men nog steeds niet duidelijk weet wie haar bewoners waren. Deze mystiek maakt deze plek tot één van de meest speciale in Mexico.

Mexico Teotihuacan

De weg van de doden met de piramide van de zon

Campeche

Kleurrijk en koloniaal mogen hier beide met een grote “K” worden geschreven. Als er één stad ook maar in de buurt komt, dan is dat voor mij het eerder genoemde Oaxaca. De prachtige kleuren van de huizen in het gezellige koloniale centrum zijn oogverblindend. Nergens zag ik een zo goed onderhouden en schone stad in Mexico, of laat staan, in Latijns-Amerika! De zocalo, de prachtige fel gekleurde kerkjes en kloosters zijn als een snoepwinkel voor fotografen. Campeche is niet zo toeristisch als haar Yucateekse tegenhangers Merida en Valladolid, maar is absoluut de mooiste van het stel.

Campeche Zocalo

Het kleurrijke Campeche

Antropologisch museum Mexico City

Normaal ben ik niet zo van de musea, maar het Antropologisch museum in Mexico stad is een enorme uitzondering op de regel. Het museum heeft een prachtige verzameling precolumbiaanse artefacten en heeft elke periode en volk uitvoerig in kaart gebracht. Van zaal tot zaal kom je voorbij aan de oude culturen van de Olmeken, de Mixteken en de Azteken, maar ook de Tolteken, de Zapoteken en de Maya’s komen uitvoerig aan bod. Dit alles tentoongesteld in een prachtig open gebouw maakt het een bezoek meer dan waard. Het museum maakte op ons zo’n indruk, dat we het zelfs twee dagen op rij bezochten.

Mexico Antropologisch museum

Ingang van het Antropologisch Museum in analoog beeld

Ik heb tijdens mijn 5 bezoeken aan Mexico heel wat meer gezien dan deze hoogtepunten, maar dit zijn plekken die er om een bepaalde reden of ervaring bovenuit springen. Binnenkort zal ik mijn volgende 5 persoonlijke hoogtepunten van Mexico beschrijven. Was jij al eens in Mexico? Wat waren jouw hoogtepunten van dit fantastische land?


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden