Het prachtige Palenque in de jungle van Mexico

In de vroege morgen worden we gewekt door de luide roep van de brulapen in de jungle rondom Palenque. We staan op en zien vanuit onze cabaña de nevel in de schemering tussen de bomen hangen. Het gebrul houdt nog een tijdje aan, wat wellicht een teken is om ons te haasten om naar de oude stad van Pacal de Grote te gaan.

Het Palenque van Pacal de Grote

De nacht hebben we doorgebracht in een typisch Mexicaanse cabaña op de mooist gelegen camping die we ooit zagen. Rondom ons zien we alleen maar jungle met hier en daar een andere cabaña of een tentje. Camping Maya-Bell is een mengelmoes van backpackers, roadtrippers en verdwaalde hippies. De sfeer is uitermate relaxt en haast lijkt zelfs het personeel er niet te hebben. Het kantine-achtige restaurant van de camping serveert het beste Mexicaanse eten van de reis, van een niveau wat in een fancy restaurant niet zou misstaan. Heerlijk!

Palenque

We gaan te voet naar de archeologische stad. Maya-Bell ligt op een half uurtje lopen van de parkingang, dus is onze wandeling een logische keuze. Na aankomst betreden we het park en zien we al gauw de tempels die we zo goed kenen van de prentenboeken en reisgidsen. Het weer is wat grijs vandaag en de tempels liggen nog een beetje in de mist. Misschien dikt de nevel de mysterieuze sfeer nog eens extra aan, want het lijkt wel alsof je een andere tijd betreedt.

We lopen over het terrein en zien beroemde bouwwerken als het paleis, de tempel van het kruis, de tempel van de zon en natuurlijk de Tempel van de Inscripties, welke wereldberoemd werd door de vondst van de graftombe van Pacal de Grote. De gebouwen liggen er voor een groot deel prachtig bij, maar hier en daar is men bezig met werkzaamheden en zien we verder tussen de bomen nog veel overwoekerde gebouwen.

Chiapas

Het mooiste van de site is het prachtige uitzicht vanaf de top van de tempel van het kruis. De beklimming van de vele treden is in het warme vochtige weer voor sommige toeristen een flinke uitdaging, maar het magnifieke uitzicht is de inspanning meer dan waard. Je hebt een voortreffelijk uitzicht op de schitterende gebouwen en de weelderige groene omgeving. Vanaf hier kun je met een beetje fantasie een indruk krijgen hoe het er in de tijd van Pacal uit moet hebben gezien.

Palenque sprak altijd al tot onze verbeelding, maar na ons bezoek zijn we nog meer van deze overweldigende oude stad van de Mayas gaan houden. De bouwwerken op zich zijn al een lust voor het oog, maar de weelderige jungle-setting maakt het plaatje helemaal af!

Pacal

Maya

Pyramid

Pacal

jungle

cross

canal


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden