De Copper Canyon in Mexico is een ware verrassing

Noord Mexico is minder bekend bij de gemiddelde reiziger, maar heeft heel wat te bieden. Barrancas del Cobre, ook bekend als Copper Canyon en Kopervallei, in de Sierra Tarahumara, een gebied in het zuidwesten van de staat Chihuahua. De Kopervallei is vooral bekend door de treinroute (ChePe) die, van Chihuaha tot Los Mochis, dwars door dit gebied gaat. Barrancas del Cobre is de naam voor en canyonsysteem, bestaande uit 6 hoofdcanyons. De naam dankt het gebied aan de bekendste canyon, de Barranca del Cobre.

De adembenemende Copper Canyon

Copper Canyon Tarahumara

De oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn de Tarahumara of Rarámuri indianen. Er leven zo’n 122.000 Tarahumara indianen in Mexico. De Tarahumara spreken Tarahumara, een taal uit de Uto-Azteekse taalfamilie, en zijn daarmee verwant aan onder andere de Yaqui, Mayo en vooral de Guarijío, die hen in het verleden vaak hebben bijgestaan in de strijd tegen buitenlandse indringers. Zij noemen zichzelf Rarámuri, zij die snel rennen. Tarahumara is een Spaanse verbastering van Rarámuri, de laatste jaren wordt het steeds gebruikelijker het volk bij hun eigen naam te noemen. Vooral de Tarahumara vrouwen zijn heel herkenbaar door hun kleurrijke jurken.

Copper Canyon spoor

Creel

Veel reizigers gaan zonder tussenstops van Chihuahua naar Los Mochis of andersom, maar enkele dagen in het gebied zelf is zeker aan te raden. Wij zijn vanuit Chihuahua gestart met de bus, want het eerste traject met de trein loopt paralel met de hoofdweg en tot aan Creel ben je nog niet in de canyons. Verdere voordeel van het eerste deel met de bus reizen is dat je elk half uur een bus kunt krijgen, in tegenstelling tot de enige om 06:00u ’s morgens vertrekkende trein, die overigens ook nog een stuk duurder is dan de bus.

Aangekomen in Creel (spreek uit als Kriel) zie je meteen een klein aanbod van guesthouses en hostels. Lang hoef je niet te zoeken, want er staan altijd wel een paar hostel eigenaars bij het busstation te wachten op nieuwe gasten. Als je door Creel loopt kun je nog geen canyon ontdekken, maar is het trein traject overal duidelijk aanwezig. Het plaatsje is maar klein en doet een beetje aan als een decor van een western film. In de hoofdstraat heb je een aantal restaurants en souvenirwinkels. In Creel heb je genoeg mogelijkheden om bij een lokaal bureautje dagtripjes in het gebied te boeken. Ook meerdaagse tours en hikes door de canyons zijn te boeken. Bezoeken aan het Arereko meer, de Casarare waterval en de plaats Batopilas onderin de canyon zijn populaire trips.

Copper Canyon rivier

Areponapuchi

Van Creel gaat de trein naar Barrancas Divisadero, waar de trein zo’n 15 minuten stopt om van het uitzicht te genieten. Hier ligt ook het zeer luxe gelijknamige hotel, wat men op de rand van de canyon heeft gebouwd. Vervolgens rijdt de trein een kort stuk tot aan Areponapuchi (Arepo). Hier is een verblijf van enkele dagen bij de familie Diaz aan te raden. Men verblijft er in een cabaña op het erf van de familie. Het stevige ontbijt en heerlijke avondeten krijg je bij de familie in de keuken. Met vader Diaz kun je dagtripjes naar de vele uitzichtpunten maken. Onder andere de “dancing stone”, een dikke wiebelende steen op een uitstekend punt waar men op kan gaan staan en ook Barrancas Divisadero staat op het programma. Verder kun je met één van de zonen meerdaagse hikes door de canyons doen, maar een dagtrip kan natuurlijk ook.

Copper Canyon dancing stone

Weer een stuk verder naar het westen kun je een stop maken bij station Bahuichivo en Temoris. Vanuit deze plaatsen zijn ook diverse mogelijkheden voor overnachtingen en tripjes. Op vrijwel elk station staat men om overnachtingen en goederen aan te bieden, dus hoef je je geen zorg te maken over een mogelijke slaapplaats.

El Fuerte

Voor veel reizigers is de laatste (of eerste) stop El Fuerte. Deze mooie plaats ligt een stuk buiten het canyon gebied en heeft een warmer klimaat dan de vorige plaatsen. Het eindstation is Los Mochis, een plaats die reizigers niet veel te bieden heeft. De meeste reizigers vertrekken van hieruit met de boot naar Baja California, of reizen af langs de kust naar het zuiden.

Copper Canyon meer

Het noorden van Mexico is voor de meeste reizigers een onbekend gebied. Dit komt hoofdzakelijk door de afstand die men zou moeten nemen vanaf de gangbare reisgebieden en de onbekendheid die het gebied nog altijd heeft. Ook zijn de laatste jaren veer negatieve nieuwsberichten over het “Noorden” deels debet aan het wegblijven van toeristen. Laat je er niet van weerhouden, want de afstand tussen de Kopervallei en de gevaarlijke grensplaatsen is behoorlijk groot. Het neemt natuurlijk niet weg dat je altijd met een gezond verstand moet reizen en het gevaar niet moet opzoeken.

Update van oorspronkelijk bericht van 25 September 2010!

  • Mexico
  • De Copper Canyon in Mexico is een ware verrassing


Reactie

  • 5 treinreizen op mijn bucketlist • Guided By Curiosity

    […] Deze treinreis door Mexico eindigde nog bovenaan de lijst van Lonely Planet Magazine met meest verbazingwekkende treinreizen ter wereld. De trein (‘El Chepe’ genaamd) doorkruist het prachtige Sierra Madre gebergte. De Copper Canyon is bijna vier keer zo groot als de Grand Canyon in de Verenigde Staten, maar lang niet zo bekend. Tijd om daar verandering in te brengen! In dit artikel dat verscheen op Expert Vagabond kun je meer lezen over deze treinreis. Ook Traveljunks schreef over de mooie Copper Canyon. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden