De archeologische stad Chichén Itzá in vogelvlucht

Dat Chichén Itzá één van Mexico’s grootste trekpleisters is staat staat buiten kijf. Deze prachtige oude archeologische stad van de Maya’s is dan ook niet voor niets één van ’s werelds 7 wereldwonderen. Ik had het geluk deze Mexicaanse parel al 3 keer te mogen bezoeken, maar die eerste keer, die was wel heel bijzonder. Het was een bezoek aan Chichén Itzá met een uitzicht vanuit een compleet ander perspectief.

Als een vogel over Chichén Itzá

Als eind jaren negentig het Yucateekse vissersdorpje Playa del Carmen een complete metamorfose ondergaat, breng ik samen met enkele vrienden een bezoek aan de Caribische kust van Mexico. Onze uitgebreide wenslijst van “must sees” mag er wezen, maar er is er één die bovenaan onze opsomming prijkt. De

Chichen Itza air

De piramide vanuit de lucht gezien

Cargo kist

Vanuit Playa del Carmen vlogen we, al zittend tussen een partij dozen, in de vroege maandagochtend in september 1998 met een klein propellertoestel over de Yucateekse jungle. Vliegend richting de meest beroemde stad van de Maya’s. Na een tijdje doemt de bekende piramide van Kukulcán, half verscholen tussen het tropisch groen, als een statige wachtpost voor ons op. Onze piloot probeert ons wild gebarend iets duidelijk te maken, want praten is in deze lawaaierige cargo kist wat lastig. Blijkbaar zijn we bij onze bestemming aangekomen en laat gaat hij de vooraf afgesproken rondjes over de oude archeologische stad maken. Wat er zich dan voor mijn ogen afspeelt zal ik nooit meer vergeten. Wat hebben we een waanzinnig gaaf uitzicht, als we als een vogel boven Chichén Itzá’s beroemde bouwwerken cirkelen!

Chichen itza ball game

De site al eens zo leeg gezien?

bijzondere ervaring

Naderhand hebben we alles op ons gemak te voet mogen aanschouwen en hebben we vanaf de top van de piramide de prachtige setting kunnen bewonderen. Door onze vroege aankomst waren we als allereersten in het archeologische park en hadden we het geluk de pracht even voor ons zelf te hebben. Naderhand heb ik Chichén Itzá nog twee maal bezocht. Het bleef ondanks de steeds groter wordende drukte een indrukwekkend geheel, al zal het nooit die eerste bijzondere keer meer overtreffen. Saillant detail van dit verhaal is het gebrek aan zitplaatsen tijdens de terugvlucht vanwege teveel cargo. Hierdoor moest één van ons als co-piloot de vliegreis terug naar de kust maken. Inclusief een lekker fris biertje..

archeologische stad

Compilatie met o.a. onze bier drinkende co-piloot..

Alle beelden zijn analoog gemaakt

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Mexico!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden