Bij een bezoek aan Mexico speelt bij veel reizigers de oude cultuur en de prachtige archeologische steden van het land een grote rol. Zelfs op het Mexicaanse schiereiland Yucatán, waar jaarlijks een overvloed aan strandtoeristen naar toestromen, spreekt het oude rijk van de Maya’s de meeste bezoekers tot de verbeelding.

Yukateekse Maya-steden

Er zijn naar schatting zo’n 70.000 Maya-ruïnes gevonden in het zuiden Mexico, Honduras, Belize en Guatemala. Een groot deel hiervan ligt op het schiereiland Yucatán, waarvan de populaire oude steden dagelijks door duizenden toeristen worden bezocht. Ben je van plan om dit deel van Mexico te bezoeken, maar kun je niet kiezen welke stad je moet bezoeken? Wij hebben een top 5 van de populairste Maya-steden voor je op een rijtje gezet.

Chichén Itzá

De in het noorden van Yucatán gelegen Maya-stad Chichén Itzá is wellicht de meest beroemde. Chichén Itzá is tegenwoordig mega toeristisch, maar ondanks de drukte niet minder indrukwekkend. Probeer de site in de vroege ochtend te bezoeken, om zo de grote drukte voor te blijven. Veel gebouwen van Chichén Itzá zijn tot in de puntjes gerestaureerd en zijn een lust voor het oog.

piramide

Tulúm

Bij Tulúm draait alles om de locatie. Niet dat de oude tempels niet mooi zijn, maar bij de rest van deze top 5 vallen ze eerlijk gezegd een beetje in het niet. De haast dramatische setting van de gebouwen op de rand van de rotsen maken Tulúm tot één van de meest gefotografeerde in de Yucateekse Maya-wereld. De azuurblauwe zee, het hagelwitte strand en overblijfselen uit de geschiedenis maken het geheel enorm fotogeniek.

Tempel

Uxmal

Indrukwekkend zijn de verfijnde afbeeldingen op de gebouwen van Uxmal, maar ook de ronde piramide maakt deze Maya-stad uniek. De gigantische langwerpige bouwwerken werden door de conquistadores voor kloosters aangezien, een opvatting die tijdens een bezoek meteen duidelijk wordt. Uxmal is ondanks de status van beroemde Maya-stad niet zo overlopen door toeristen. Bezoek Uxmal dus en geniet in alle rust van al het moois.

piramide

Cobá

Niet ver van Tulúm ligt de minder bekende Maya-stad Cobá verscholen in het weelderige groen van de Yucateekse jungle. Veel van de bouwwerken liggen er nog bij zoals ze werden gevonden, maar dat is ook precies de charme van deze site. Tegenwoordig wordt Cobá veel bezocht door toeristen die in de nabij gelegen badplaatsen verblijven. Ook Cobá kun je het beste in de vroege ochtend bezoeken, al is het maar vanwege de broeierige hitte van de jungle.

Maya

Edzná

De minst bekende van de Maya-steden in deze top 5, maar absoluut één van onze persoonlijke favorieten. Edzná ligt op een half uurtje rijden van de stad Campeche en lijkt er haast verlaten bij te liggen. Dwaal tussen de oude muren van de hoofdtempels aan het centrale plein. Beklim de gigantische piramide aan de kop van het plein en geniet van het uitzicht. Met een beetje geluk heb je Edzná voor je alleen en kun je de magie van deze Maya-stad het werk laten doen.

Mexico

Natuurlijk zijn er op het schiereiland Yucatán meer Maya-steden te bezoeken, maar dit rijtje gaat over de 5 meest populaire. Hoog op ons lijstje staan de sites van Calakmul en Ek Balam, welke we in nabije toekomst hopen te kunnen bezoeken. Welke Maya-stad staat het hoogst op jouw lijst?