4x onbekend Mexico

Mayatempels, bountystranden, stomende jungle en koloniale steden: het zuiden van Mexico heeft het allemaal. Wie een reis maakt door Zuid-Mexico, wil natuurlijk de hoogtepunten van de streek zien, zoals de tempels van Chichén Itzá en de stranden van Playa del Carmen. Maar naast deze iconische highlights, valt er nog veel méér te ontdekken. We nemen je mee naar onze onverwachte plekjes; langs de toeristische route, maar net even anders.

Onbekend Mexico maal vier

#1 Flamingo’s en mangroven in Rio Lagartos

Wil je aan het begin van je Mexico-reis eerst even lekker relaxen, voordat je je in al het culturele tempelgeweld stort? Ga dan een nachtje naar Rio Lagartos. Dit vissersdorp is de perfecte uitvalsbasis voor een boottochtje door de mangroven, waar je roze flamingo’s en lepelaars kunt spotten. Onze aanrader: stop ook even bij het zoutmeer, waar je je kunt insmeren met mineraalrijke modder, die je huidje weer perzikzacht maakt.

Mexico Rio Lagartos

De roze flamingo’s van Rio Lagartos

#2 Onbekende Mayatempels in het woud

Natuurlijk zijn de beroemde Mayatempels van Chichén Itzá en Palenque prachtig en absoluut een bezoek waard. Maar wil je liever niet je tempelervaring delen met tientallen andere toeristen, rijd dan nog even door. Op de route van Palenque naar de Caribische kust liggen tal van stille Mayaruïnes. Hier vind je de tempels van Calakmul, veel rustiger en minstens net zo mooi. Kenmerkend zijn de hoge piramides met haast duizelingwekkende trappen en de koninklijke grafkamers met jaden maskers en zeldzaam vormgegeven vazen. De circa drie uur die je nodig hebt, loop je vrijwel continu in de stilte. Dat maakt deze Mayastad onvergelijkbaar met Chichén Itzá en Palenque.

Mexico Maya tempel

De tempels van Calakmul

#3 Homestay bij een Mexicaans gezin

Kennis maken met de Mexicaanse gastvrijheid doe je het beste door ze thuis op te zoeken. Tussen Campeche en San Cristóbal de las Casas vonden wij een gezellige homestay; ideaal om de lange rit op te breken. Hier in Villahermosa woont de Nederlandse Patricia met haar Mexicaanse man Rafael, die je graag in hun huis verwelkomen. De gastvrije familie zorgt voor een Mexicaanse maaltijd, een lekker wijntje en verhalen over Mexico en de omgeving waar je verblijft. Fijn is dat Patricia Nederlands spreekt, waardoor je dus ook zonder Spaans deel kunt nemen aan de gesprekken en meer te weten kunt komen over het leven in Mexico.

Mexico homestay ontbijt

Ontbijten bij de homestay

#4 Kajakken door zeven kleuren blauw

Net voordat je mag neerploffen op het strand, vonden wij het leuk om nog even te stoppen bij de lagune van Bacalar. Wanneer de zon schijnt, kleurt het meer verschillende kleuren blauw. ’s Avonds kun je op de veranda van je bungalow genieten van de rust en de uitbundige sterrenhemel. De volgende ochtend sta je het beste vroeg op voor een leuke excursie: kajakken over het spiegelgladde meer. Je vertrekt op tijd zodat het nog niet zo warm is. Op een rustig tempo peddel je over het meer en door de mangroves. Het was fascinerend om te zien hoe snel de gids vogels spotte, terwijl wij nog dromerig de bomen in staarden …

Mexico Laguna Bacalar

De prachtig blauwe lagune van Bacalar

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Mexico, onderdeel van Riksja Travel. Ze hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaring.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden