Woestijnkamperen in de Sahara

Tijdens onze overland reis langs de westkust van Afrika reizen we van Spanje naar Kaapstad. We laten de koningssteden van Marokko en de bekende kustplaatsen achter ons en rijden richting de Westelijke Sahara. Deze regio wordt weinig door toeristen bezocht, dus ervaringsverhalen kennen we niet echt. Vanwege de onduidelijke politieke status van dit gebied voelt het toch een beetje spannend. Al snel merken we dat die spanning eigenlijk nergens voor nodig is, aangezien we nauwelijks andere voertuigen of mensen tegenkomen. We nemen een van de weinige wegen die door de Westelijke Sahara lopen en rijden zuidwaarts.

In the middle of nowhere

Zand, zand en nog meer zand dat is het uitzicht onderweg. Vanwege het zachte briesje wordt de weg zelfs gedeeltelijk bedekt door zand. Hierdoor wordt je je toch opeens bewust van de kracht van de natuur. Af en toe zien we op afstand een dorpje of stadje liggen en veel is daar meestal niet gaande. De weinige mensen die we tegenkomen zijn allemaal erg vriendelijk. Echt communiceren is vaak wel lastig vanwege het taalverschil. Gelukkig hadden we van tevoren voor 5 dagen eten en drinken ingeslagen, want voor je gevoel zit je hier echt in the middle of nowhere.

Overland westelijke Sahara 02

Linda bij een verlaten verkeersbord

Wildkamperen achter een zandduin

Vlak voor de schemering valt verlaten we de verharde weg en rijden we het zand op. We ploegen ons voort door het losse mulle zand en zien voor ons enkele kolossale zandduinen opdoemen. We rijden er tussendoor en besluiten om lekker beschut achter zo’n duin ons kamp voor de nacht op te slaan. En zo gebeurt het dat dit één van de gaafste wildkampeerplekken in Afrika is waar we ooit zijn geweest!

Overland westelijke Sahara 05

Prachtige zandduinen

Slapen onder een heldere sterrenhemel

We doen een wedstrijdje wie het eerste de metershoge zandduin kan beklimmen en genieten vervolgens boven van het weidse uitzicht. De rust en de stilte hier in combinatie met het landschap is overweldigend en geeft je een vrij gevoel. Daarna is het tijd om ons tentje op te zetten, een kampvuurtje te maken en eten te koken. Verderop loopt een herder met zijn kudde kamelen. We proberen iets dichterbij te komen, maar helaas schrikken de kamelen van ons en rennen ze weg. We lachen naar de herder en proberen met handen en voeten onze excuses te maken. Vervolgens zien we onder het genot van een biertje een prachtige Afrikaanse zonsondergang. Al snel blijkt dat het hier helemaal niet echt donker wordt, aangezien de duizenden sterren in de lucht heel veel licht geven. Onder de indruk van de omgeving eten we in stilte ons avondeten op. Alvorens we ons tentje opzoeken, liggen we nog tijden op onze rug in het zand om van de sterrenhemel te genieten.

Overland westelijke Sahara 04

Kudde kamelen in de verte

Overland westelijke Sahara 03

Kamelen op de verlaten weg

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!