Top 5 ervaringen in het kleurrijke Marokko

Marokko: zo dichtbij en tegelijkertijd zo’n andere wereld. Om die reden is Marokko de ideale bestemming als je wel het avontuur wilt opzoeken, maar niet lang de tijd hebt of dit jaar even geen geld hebt voor een ver vliegticket. Je vliegt met Ryanair vaak al naar Fes en Marrakech voor nog geen 100 euro retour. Da’s mooi meegenomen natuurlijk. Ik heb zelf twee keer door Marokko gereisd en zou zo teruggaan voor een derde keer. Er is genoeg te zien en te doen!

Beleef Marokko

Goed, de keus is dus gemaakt en het vliegticket is binnen. Tijd om plannen te maken: wat moet je nou echt gaan zien en doen in Marokko? Hier mijn 5 tips.

1- Zonsopgang in de Sahara

De uitgestrekte zandduinen in de Marokkaanse Sahara zijn magisch, vooral als de zon ondergaat of net opkomt en al het zand warm oranjeroze kleurt. Mijn aanrader: boek een kamelentrip de woestijn in, slaap ’s nachts in een bedoeïenentent (of val buiten je tent in slaap onder de sterren) en beklim ’s ochtends héél vroeg het zandduin naast je kamp. Kijk hier hoe de zon opkomt en lange schaduwen werpt over de wereld. Sprakeloosheid gegarandeerd!

2- Shoppen in de soeks van Marrakech

Je kent ze wel, die leuke interieurwinkeltjes in Nederland vol Oosterse snuisterijen, lampen en kleden. Mooie spullen, maar vaak wel een beetje prijzig. Dan heb ik goed nieuws: veel van deze spullen komen uit Marokko en je koopt ze ter plekke voor een fractie van de prijs. Neem dus goed de tijd om de soeks (bazaarstraatjes) in Marrakech te verkennen en test je onderhandelskills. Marokkaanse lampen, leren tassen, beschilderde theeglazen, een koperen theepot, hippe sandalen, mozaïektegels voor in de keuken: alles vind je hier. Zeker weten dat je slaagt voor een nieuw interieur of garderobe.

Marokko Leerlooier Fes

3- Verdwalen in Fes

Het oude centrum van Fes staat erom bekend dat je er gemakkelijk verdwaalt. Daarom raden reisgidsen je meestal aan een goede lokale gids in de arm te nemen als je de medina ingaat. Natuurlijk een goed idee en je ziet zo plekken waar je anders niet zelf zou komen. Maar kies er zeker ook een middag voor om op eigen houtje rond te dwalen. Volg je zintuigen, ruik het versgebakken brood, zie de pasgeverfde wol die hangt te drogen, koop onderweg bij een opaatje gedroogde dadels. Onvergetelijke momenten die niet in een reisgids staan. En als je genoeg gezien hebt, kun je een lokale jongen wat kleingeld geven om je weer naar de ‘uitgang’ te begeleiden. Doen!

Marokko Soeks

4- Uitwaaien in surfdorp Essaouira

Weliswaar geen Caribisch zandstrand of azuurblauwe Thaise baai, maar de Marokkaanse kustplaats Essaouira heeft toch zo z’n eigen charme. Een perfecte plek om aan het eind van je reis even alle herinneringen te laten bezinken. Actievelingen kunnen er nog een surfles nemen: Essaouira is een van de populairste surfplekken ter wereld. Anderen, zoals ik, kiezen liever voor een ijsje op het terras bij Dolce Freddo, de beste gelateria van het dorp. Misschien niet erg Marokkaans, maar wel heel lekker.

Marokko Essaouira terras

5- En als laatste: genieten van de lekkerste muntthee

Want dat hete water met vier groene takjes dat wij in Nederland drinken, heeft niks met muntthee te maken. Daar lachen de Marokkanen ons keihard om uit. In Marokko wordt de muntthee sterk getrokken en met ongeveer 1 kilo suiker per potje gedronken. Zelfs mijn moeder, die nóóit suiker in haar thee drinkt, vond de Marokkaanse thee geweldig. Gratis te verkrijgen bij aankoop (of overweging tot aankoop) van elk tapijt. 😉

Marokko muntthee

Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Marokko!