Karavaan

Op pad met de Marokkaanse locals

Marokko wordt geroemd vanwege de woestijn, de kust, de bergen en de gezellige steden. Juist, allemaal onderdeel van de omgeving. Maar dat is zeker niet het enige waarvoor je komt. Het land kent namelijk ook gastvrije en liefdevolle bewoners. En daarom vinden wij dat je óók een stukje cultuur moet leren kennen tijdens een rondreis door Marokko.

Kom in contact met de Marokkaanse Locals

Een van de manieren om de cultuur van dichtbij mee te maken is het in contact komen met Marokkaanse locals. Lees hier vijf activiteiten waarbij je op stap gaat met de locals!

Stadswandeling met gids

Een stadswandeling maken met een eigen gids klinkt misschien cliché, maar het is zeker een goede én laagdrempelige manier om in contact te komen met de Marokkanen. Eigenlijk vang je hierbij twee vliegen in één klap: je leert zowel de omgeving kennen als de locals. Zeker in de steden als Fes en Marrakech is dit een aanrader. De steden kennen beide een medina, het oude centrum van de stad, dat bestaat uit een labyrint van steegjes en kleine straten. De gids kent de weg als geen ander en daarom brengt hij of zij je naar plekken waar je zelf nooit zou komen. Door geheime deuren en gangen kom je ineens terecht op de mooiste uitzichtpunten en dakterrassen!

Afrika

Slapen in een nomadenkamp in de woestijn

Tijdens een rondreis door Marokko mag slapen in de woestijn sowieso niet ontbreken. Eerst klim je op een kameel om zo’n één tot twee uur later aan te komen bij een nomadenkamp in de Sahara. Een gave ervaring als je het ons vraagt! Maar wat is daar dan zo lokaal aan? Dat is de avond, die in teken staat van het samenzijn. De Berbers, de oorspronkelijke bewoners van Marokko, maken een heerlijk traditioneel gerecht voor je klaar en met z’n allen eet je dit op. Na het eten drink je nog met z’n allen een lekkere muntthee bij het kampvuur onder de heldere sterrenhemel. En met een beetje geluk maak je samen muziek op djembees. Een feestelijke avond met de Berbers is misschien wel de leukste manier om met ze in contact te komen! En nee, slapen doe je wél in je eigen tentje.

Marokkaanse Locals

Un poco local

Een beetje lokaal: de titel verklapt het al. Tijdens deze activiteit duik je een dag in het leven van de Marokkanen. De dag start je met een kijkje bij een dorp waar de vrouwen zich verzamelen voor de gemeenschappelijke oven. Dagelijks komen de vrouwen hierheen om verse broden te bakken. Zie hoe ze te werk gaan en help een handje mee als je dat wilt. Daarna ga je naar Ali, wie het mooiste aardewerk maakt. Deze plaatselijke pottenbakker maakt bijvoorbeeld traditionele tajineschotels. En tot slot maak je kennis met Fatima, wie gespecialiseerd is in het maken van henna tatoeages. Wil je er graag zelf één laten zetten? Dan is Fatima de juiste persoon om dit te laten doen! Ben je nog niet uitgekeken met de tour? Zet de wandeling dan zelf voort en loop langs de bergdorpen of vraag of je een kijkje mag nemen in de huizen van de bewoners.

Berber

Naar dorpjes in het Atlasgebergte

Samen met Dounia ga je in de ochtend naar het Atlasgebergte waar zij is opgegroeid. In het Atlasgebergte vind je veel Berberdorpen waar de mensen erg primitief leven en waar de tijd als het ware heeft stilgestaan. Toeristen zal je er niet of nauwelijks tegenkomen en daarom is dit een fijne ontsnapping aan de drukte en de highlights. Dounia kent de bewoners van de dorpen goed en daarom is dit dé manier om een insider kijkje te krijgen. Samen met wat locals ga je lunchen, zie je hoe ze arganolie maken en proef je vers gemaakte brood. Een intensieve, maar interessante dag!

foodie

Leer Marokkaans koken

Het leren van het lokale leven gaat samen met het proeven van lokale gerechten. Want ook eten en drinken is onderdeel van de cultuur. En laat het Marokkaanse eten nou net verrukkelijk zijn: couscous, tajines, brochettes, kefta en harira: je kunt het zo gek niet bedenken en ze hebben het. Vraag daar wat brood bij en je kunt gaan smikkelen. Maar het eten smaakt nog véél lekkerder als je dit zelf met liefde hebt klaargemaakt. En dat klaarmaken doe je tijdens een Marokkaanse kookworkshop. Samen met een local ga je de markt op om verse ingrediënten te halen en tegelijkertijd leer je wat over de kruiden, de vleeswaren en de verschillende groenten die in Marokko centraal staan. Daarna is het tijd voor het échte werk!

Heb je nu ook zin om een rondreis door Marokko te maken en de cultuur beter te leren kennen? Neem dan een kijkje op de website van Smart Marokko, onderdeel van Travel Smart. De specialisten van Smart Marokko zijn zelf in Marokko geweest en ze kunnen je uit eigen ervaring adviseren.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!