Een weekje Marokko; wat te doen?!

Marokko is een van de bestemmingen waar ik tot een aantal jaar geleden nooit aan had gedacht om naartoe te reizen. Zodra ik vijf jaar geleden de eerste keer voet op Marokkaanse grond zette heeft het een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Ik raad iedereen aan om, als het even kan, zeker drie weken naar Marokko te reizen. Maar helaas hebben budget en vakantiedagen vaak een limiet… Hieronder mijn tips als je maar een weekje de tijd hebt om naar Marokko te reizen.

Een weekje Marokko; kleuren, geuren en mozaïeken deuren

Marokko staat bekend om de koningssteden. De meest bekende, of in ieder geval de meest bezochte koningsstad is Marrakech. Een absolute must tijdens een Marokko-reis.

Het centrale plein van Marrakech, het Djemaa el Fna plein, is de plek waar iedereen samenkomt. Overdag is dit het theater van slangenbezweerders en vrouwen die je met henna beschilderen. ’s Avonds is het een groot openlucht restaurant. Een leuke plek om lekker en voordelig te eten.

Felle kleuren

De medina, een oude ommuurde stad, grenst aan dit plein. Hier vind je de soeks: kleurrijke markten waar je van alles kunt vinden. Lederwaren, tapijten, schoenen, kleding, meubels, olielampen. Alles wordt gekenmerkt door vrolijke, felle kleuren. Verder vind je hier overal eetstalletjes en plekken waar je vers voedsel kunt kopen. Specerijen vormen een groot onderdeel van de Marokkaanse keuken en deze zijn hier dan ook in overvloed aanwezig. Ze bepalen de geur op het grootste deel van de markt. Zodra je het gedeelte binnenloopt waar je kip, konijn en ander vlees kunt kopen moet je wel een sterke maag hebben… Een ding is zeker: het is heel vers! Het is extra leuk om hier met een gids doorheen te lopen. Zo kun je van alles proeven, krijg je uitleg bij de voor ons veelal onbekende specerijen en lekkernijen en kom je op plekken van de soeks waar weinig toeristen lopen. Vanaf het Djemaa el Fna plein geloof je bijna niet dat die plekken er zijn, maar de gids bewijst het.

Marokko kralen

De vele fleurige kralen op de markt

Soeks

Net buiten de soeks dwaal je verder door de smalle straatjes en stoffige steegjes van de medina. Hier en daar zie je rijk versierde mozaïeken deuren. Zo op het eerste gezicht is het mooi maar lijkt het verder niet veel voor te stellen, totdat je achter een van die deuren kijkt. Achter veel van deze deuren schuilen mooie riads. Oude paleizen die vandaag de dag als hotel worden gebruikt. Wanneer je hier slaapt is het sprookje van 1001 nacht compleet.

Een leuke afwisseling tijdens een verblijf in het levendige Marrakech is een dagtrip naar het Atlas gebergte. Persoonlijk vond ik het heerlijk om de drukte even achter me te laten en een dagje door te brengen in het gebergte. We maakten een wandeling en samen met de gids bezochten we berbers die in het gebergte wonen. Bijzonder om te zien hoe anders ze hier leven, op relatief korte afstand van een grote, moderne stad als Marrakech.

Uitwaaien aan zee

Na een paar dagen Marrakech vond ik het, zoals ik hierboven al schreef, wel genoeg. Het is niet dat ik nooit meer naar Marrakech wil, ik ben twee jaar later weer teruggegaan, maar een paar dagen per keer is genoeg. Ik combineerde Marrakech met het kustplaatsje Essaouira. Persoonlijk vind ik dit een van de leukste plekken van Marokko. Ook Essaouira heeft een medina, maar deze is een stuk kleiner dan die van Marrakech. Daarnaast is de hele sfeer is veel meer laid-back. Je kunt rustig door de medina struinen zonder dat je wordt aangesproken en tussendoor op een van de terrasjes plaatsnemen voor een verse jus. Essaouira ligt direct aan de kust en als je de medina uitloopt loop je dan ook direct de haven in. Hier wordt verse vis binnengehaald dus visliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Spreek van tevoren wel even de prijs af voordat je aan je vis begint zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Marokko vismarkt

De vismarkt van Essaouira

Behalve vis in de haven is ook het restaurant Elizir een aanrader. Behalve dat ik hier heerlijk heb gegeten vond ik de inrichting ook super leuk. De boeken en lp’s die verspreid liggen zorgen voor een huiselijke sfeer. En ook erg fijn: er wordt hier lekkere wijn geschonken. Het feit dat er alcohol wordt geschonken is niet vanzelfsprekend in Marokko, laat staan lekkere wijn…

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Lilian van Smart Marokko, onderdeel van Travel Smart. Lilian heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden