stad marokko

Chefchaouen; de blauwe schoonheid van Marokko

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is.. blauw. Van hemelsblauw tot kobalt en van azuur tot aan koningsblauw. Flexa zou maar wat graag Chefchaouen als klant willen binnenhengelen. Dit Marokkaanse stadje, dat zijn ligging heeft in het Noorden van het land, hult zich volledig in het blauw.

Blauwtje lopen in Chefchaouen

Zelden heeft het gezegde ‘een blauwtje lopen’ een positieve betekenis gehad echter doet Chefchaouen hier verandering in komen. Tenzij je uiteraard de kleur blauw verafschuwt. De huizen, muren en zelfs straten zijn met een blauwe verfkwast bewerkt. Waarom de bewoners voor deze kleur hebben gekozen, gaan meerdere versies de ronde. De meest voorkomende stamt voort uit de 14de eeuw; Joodse en Moorse vluchtelingen uit Spanje namen toentertijd hun intrek in dit stadje. In het Jodendom staat de kleur blauw voor bescherming en zodoende volgde ieder Joods huishouden (met name in combinatie met het ophangen van gebedsdoeken werd de stad naar eigen zeggen beschermd). Grappig is dat vandaag de dag nog steeds Spaanse invloeden zichtbaar zijn. Bij je ontbijt worden bijvoorbeeld churros geserveerd en mening bewoner spreekt een aardig woordje Español.

steeg

kraam

(Dak)terras

Na te hebben rondgedwaald in de medina en je ogen na al dat blauw even toe zijn aan wat rust, biedt Café Clock de perfecte ontspanning. Dit café beschikt over een dakterras met uitzicht over de stad. Bestel een traditionele verse muntthee (let op: indien je geen suiker in je thee wilt, dien je dit aan te geven bij je bestelling) en zak lekker onderuit in een van de banken of stoeltjes. Wanneer je tijdens je bezoek aan Marokko Fez & Marrakech bezoekt, kun je ook terecht bij dit keten. Een echte aanrader om even de drukte te ontstijgen. Voor de avondmaaltijd kun je onder andere terecht op het centrale plein Plaza Uta el-Hammam. Geniet op het terras in het avondzonnetje met een traditionele tajine of couscous. By the way, de couscous is op veel menukaarten vaak alleen op vrijdag te bestellen.

dakterras

Marokko

Tips & Tricks

Wanneer een straat volledig blauw of wit is geschilderd, is dit een teken dat deze straat doodloopt. Hoe dan ook zul je verdwalen in dit stadje al is het niet moeilijk om (lang leven Google Maps) de weg weer terug te vinden. Maak geen planning, maar stort je gewoon vol overgave op alle blauwe straatjes en bij iedere hoek zul je weer worden verwonderd. Werkelijk waar een walhalla voor ieder met een passie voor fotografie. Ook als kattenliefhebber kun je in Chefchaouen je hart ophalen; wellicht beter om deze (zwerf)katten niet te aaien. Wat verder nog handig is om te weten, en schrik niet, het kan zijn dat je een joint wordt aangeboden. Er liggen veel wietplantages rondom de blauwe stad en de jongere bevolking wilt dit graag met de toerist ‘delen’. Gewoon ‘nee’ aangeven bij geen interesse. Tot slot: mocht je met een huurauto naar Chefchaouen komen, probeer de dinsdag en donderdag te mijden want dan is er markt.

Afrika stad

Chefchaouen

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Marokko!