Actief Marokko

Marokko is het land van duizend-en-één nacht op slechts 4 uur vliegen van Nederland. Je vindt er koningssteden met koranscholen, leerlooierijen en geurige kruidensoeks. Ik ben zelf twee keer in Marokko geweest en raad iedereen aan om wat tijd door te brengen in de koningssteden. Marrakech is de beroemdste, maar het chaotische Fes is ook de moeite waard, net als het onbekendere Meknes. Dwaal door de oude medina’s, zie eeuwenoude ambachten die hier nog worden beoefend en laat je meevoeren door de Arabische mystiek. Veel mensen zien Marokko als een voornamelijk culturele bestemming en het is zeker waar dat je je er fantastisch kunt onderdompelen in een compleet andere cultuur dan thuis. Maar wist je dat er voor actievelingen ook een boel verrassende excursies mogelijk zijn? Hieronder vind je mijn insidertips voor een actieve Marokko trip. Goed te combineren met de koningssteden en een must-do midden tussen de zandduinen van de Sahara!

Actief Marokko – van quadbiken tot Atlastrekking

1- Palmoase per quad

Net buiten Marrakech vind je een grote palmoase waar je geweldig kunt quadbiken. Weer eens wat anders dan het fietstochtje waar wij Nederlanders overal ter wereld altijd zo dol op zijn. Na een korte uitleg sjees je zo weg, langs berberdorpen, tussen dadelpalmen en door een rivier. Zo kom je op plekken waar je alleen met de quad kunt komen. Fun gegarandeerd!

Marokko complilatie 01

Onderweg met de quad of maak je eigen tajine

2- Maak je eigen tajine

Marokko is een zintuigervaring: volop geuren en kleuren in de soeks. In plaats van alleen van het eten te proeven, raad ik je aan ook een keer zelf een kookworkshop te volgen. Begin op de markt met het uitzoeken van verse producten, leer onderhandelen en doe je eigen inkopen. Kies maar een kip uit, dan zal de marktkoopman ‘m even voor je plukken… Op een houtvuurtje maak je vervolgens je eigen tajinegerecht. Leuk om in Nederland je vrienden een keer mee te imponeren tijdens een etentje.

3- Hiken door het Atlasgebergte

Op een paar uur rijden vanaf Marrakech vind je het Atlasgebergte, met pieken van meer dan 3000 meter hoog. Bergschoenen aan en lopen maar! De dorre omgeving en bijna saaie begroeiing geeft juist kracht aan het bizarre rotslandschap. Ga op pad met een gids die je voorstelt aan lokale bewoners in de dorpen onderweg en laat een ezel je dagrugzak met bagage dragen. ’s Avonds slaap je in een guesthouse en wordt de maaltijd door de moeder des huizes voorbereid, terwijl jij met je voeten omhoog naar een mega-sterrenhemel kijkt. Puur natuur.

4- Hammam experience

Een echte aanrader na een flinke dag met activiteiten: een bezoek aan een hammam. Er zijn traditionele Marokkaanse hammams die functioneren als buurtbadhuis, of er zijn hammams die wat meer westers ingesteld zijn en lijken op een spa. Welke je ook kiest, de wasdame die je met een scrubhandschoen onder handen neemt, zal er niet zachter van boenen… Terwijl jij je afvraagt of er nog iets van je huid overblijft, scrubt je masseur ongestoord verder. De massage die erop volgt en de sauna zijn gelukkig een stuk aangenamer. Met een babyhuidje stap je herboren en geheel ontspannen de deur uit. Handig weetje: in alle hammams worden dames en heren gescheiden en mag je je bikini of zwembroek aanhouden.

Marokko compilatie 02

Aan de Marokkaanse kust en de rust van een echte Hammam

5- Surfen in Essaouira

Ik vind Essaouira het leukste plekje aan de Marokkaanse kust. Het dorp is een thuishaven voor veel muzikanten, kunstenaars en surfers waardoor er een zeer laidback sfeert heerst. Het is leuk om je reis in Essaouira aan het strand af te sluiten en als je dit op een actieve manier wil doen, kun je hier een surfles volgen. Er zijn altijd golven, dus dat komt goed. Je krijgt uitgebreid les van een ervaren instructeur en voor je het weet pak je je eerste golf richting het strand. Gaaf! Sluit af op het centrale plein met een glas verse muntthee en je Marokkotrip is compleet.

Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!