5 Marokkaanse hoogtepunten voor op je bucketlist

‘Marokko!’ Mijn vaste antwoord op de vraag welk land ik bovenaan ‘mijn lijstje’ had staan. Waarom? ‘Het lijkt mee heerlijk om over die markten te struinen: overal marktkoopmannen met gekleurde olielampjes. Het lijkt me echt een sprookje!’. Veel verder dan dat kwam ik niet, totdat ik mij verder in het land ging verdiepen. Langzamerhand werd mijn lijstje langer. Inmiddels ben ik er twee keer geweest en heb ik al flink kunnen strepen. Dit was mijn bucketlist.

Marokkaanse bucketlist highlights

Verdwalen in de medina van Fes

Van de Marokkaanse steden wilde ik het liefst naar Marrakech, totdat ik ontdekte dat ik Fes nog veel interessanter vond. Met de grootste medina van Marokko is dit dé medina om in te verdwalen. Ook al wil je het niet. Door de smalle, kronkelende steegjes kom je op allerlei knusse pleintjes uit. Het leek soms wel alsof ik tien keer langs hetzelfde winkeltje liep (wat misschien ook zo was) en waarschijnlijk heb ik de helft van de medina helemaal niet gezien, maar het was de moeite waard! Tip; om er zeker van de zijn dat je de belangrijkste dingen in de medina ziet kun je het beste een ochtend met een gids op pad. Dit heb ik de tweede keer gedaan en hij bracht me naar plekken waar ik zelf nooit zou zijn gekomen. Zo liepen we een klein winkeltje binnen. Achterin de winkel was een smalle lange trap die we opliepen en vanaf het dakterras hadden we een geweldig uitzicht over de leerlooierijen. En daarna heb je nog een héle middag om alsnog te verdwalen.

Medina

De Marokkaanse cultuur letterlijk proeven

Je kent die foto’s vast wel: gekleurde piramides van kruiden. Het ziet er gezellig uit en het ruikt heerlijk! Zoet, pittig, kruidig. Er zaten zelfs geuren tussen die ik niet kon plaatsen. De Marokkaanse keuken vormt een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en de kruiden zijn hier de basis van. Dus hoe kun je je beter in de Marokkaanse cultuur onderdompelen dan deze letterlijk te proeven? Ik deed een medina safari in het oude centrum van Marrakech en proefde allerlei heerlijke dingen zoals Marokkaanse pastilla (een hartige taart met poedersuiker) en kruidige tajine. De schapenhersens heb ik aan me voorbij laten gaan …

Fes

In slaap vallen onder de sterrenhemel

De Marokkaanse woestijn stond als een van de eerste dingen op mijn lijstje. Toen ik zag dat je de woestijn niet alleen kunt bezoeken maar hier ook kunt overnachten was de keuze snel gemaakt. Per kameel hobbelde ik de woestijn in naar het kleurrijke tentenkamp. Zittend op een duin zag ik de zon ondergaan, wat al voor magische momenten zorgde. Maar het meest bijzondere was toch wel ’s nachts onder duizenden sterren zitten en je eigen schaduw van het maanlicht zien!

woestijn

Surfen

Dé verrassing van mijn reis was het kustplaatsje Taghazoute welke erg geschikt is om op een surfboard te springen. Surfen stond sowieso al op mijn bucketlist en Taghazoute was de ideale plek om voor het eerst op een board de golven te trotseren. Voeg hier een relaxt laid-back sfeertje aan toe en het vakantiegevoel is compleet!

Taghazoute

Berberdorp in het Atlasgebergte bezoeken

De enige die nog niet afgevinkt is. Beide reizen zaten zo vol dat ik er nog niet aan toegekomen ben om een berberdorp in het Atlasgebergte te bezoeken. Het bezoek aan een berberdorp stond oorspronkelijk al op mijn bucketlist. Dat ik deze in het Atlasgebergte wil bezoeken is er later bij gekomen. Ik vond het Atlasgebergte zo indrukwekkend toen ik er doorheen reed, met hoge bergen en diepe dalen, dat ik me niet voor kan stellen hoe het leven van een Berber middenin dit gebergte eruit moet zien. Dus er zit niks anders op dan nog een keer teruggaan.

Wat staat er op jouw bucketlist?

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Lilian van Smart Marokko, onderdeel van Travel Smart. Lilian heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden