Off the beaten track in Mali

We trekken verder op onze overland reis door het Afrikaanse continent. Mali staat als volgende land op de agenda en wederom zijn we een beetje gespannen naar wat ons hier te wachten staat. Ebola is volop in het nieuws, de UN is hier met flink wat troepen gestationeerd en een gedeelte van het land staat bekend onder de noemer ‘code rood’, kortom er is een negatief reisadvies afgegeven voor Mali. De grensovergang blijkt een wirwar van gebouwen waar we overal een stempeltje of papiertje moeten ophalen of afgeven. We kopen een baguette met pittig gekruid vlees bij een stalletje langs de weg en laten het allemaal maar over ons heen komen. De lokale ‘fixer’ stuurt ons van gebouw naar gebouw en uiteindelijk verloopt alles toch nog soepel. We zijn in Mali!

Back to basic in Mali

Meteen na de grens valt al op dat leven in dit deel van Mali echt back to basic is. Enkel onverharde wegen die vaak slecht onderhouden zijn, her en der kleine dorpjes met rieten hutjes en verder is er weinig te zien qua infrastructuur. We hobbelen voort en sommige wegen zijn zo slecht dat we maar 15 tot 20 km per uur kunnen afleggen. De wegen tussen de dorpjes zijn zo goed als verlaten, af en toe komt er een brommer of vrachtwagen langs overvol geladen met mensen, bagage en etenswaren. We rijden langs talloze kleine dorpjes waar de mensen uit hun huizen komen rennen om naar ons te zwaaien en te roepen. Het is duidelijk dat ze hier maar heel weinig toeristen krijgen. Iedereen is erg vriendelijk, lacht, zwaait en wil je graag helpen. We moeten een rivier oversteken om onze reis te kunnen vervolgen. Er is een kleine veerpont die zo af en toe op en neer vaart en waarop we meekunnen. Als we het oude gammele ding zien, vragen we ons af of onze truck hiermee wel veilig aan de overkant komt. Op hoop van zegen rijden we er dan maar op en gelukkig bereiken we zonder kleerscheuren de overkant. Natuurlijk moest er wel een flink bedrag worden afgetikt zo ongeveer ter hoogte van het jaarsalaris van de schipper. Uit een bezoek van ‘white people’ moet hier natuurlijk een slaatje worden geslagen.

Mali 04

Typisch straatbeeld

Met zweet tussen billen wildkamperen

Drie nachten achter elkaar zetten we ons tentje op in the middle of nowhere in de bush bush van Mali. Je verwacht ieder moment overvallen te kunnen worden door gewelddadige bendes, dat is immers wat je op televisie ziet over dit land. Nadat we de eerste nacht heerlijk ongestoord hebben geslapen, verdwijnt deze angst erg snel. De volgende nachten genieten we van de stilte, het mooie landschap en de vrijheid. We maken een vuurtje, koken ons avondmaal en drinken een biertje rondom het kampvuur.

Mali 02

Mooi Mali

Mijn 30e verjaardag in hoofdstad Bamako

Na 5 dagen rijden over hobbelige zandwegen komen we dan eindelijk aan in de hoofdstad Bamako. Hier is het meteen duidelijk dat veiligheid een serieuze zaak is: er rijden gepantserde auto’s van de UN rond, veel gebouwen worden bewaakt door militairen en foto’s maken is een hachelijk iets. Ook hier merk je dat ebola dichtbij is. Bij het binnengaan van een winkel of restaurant moet je eerst je handen ontsmetten en naast de wegen staan talloze voorlichtingsborden met advies hoe je ebola kunt voorkomen.

Al snel ontdekken we dat Bamako een interessante mix is van traditioneel Afrika en westerse luxe. We dwalen rond over de chaotische markt en kopen zelfgemaakte kokoskoekjes van een vrouwtje langs de kant van de weg. Ook hier trekken we veel bekijks; toerisme kennen ze hier echt niet namelijk. We lopen langs de voodoo-markt en bekijken de apenkoppen, slangenhuiden en dode muizen. De locals zijn maar al te gewillig om ons van informatie te voorzien voor welke kwalen al deze dode dieren kunnen dienen. Niet iedereen kan zeggen dat hij/zij in Mali 30 jaar is geworden Deze dag moet dan ook zeker goed gevierd worden. Tegen de avond stappen we in een houten boot en maken we een tocht over de rivier de Niger terwijl de zon zakt en we de nodige biertjes drinken. Vervolgens huren we een lokaal busje waarvan het interieur in elkaar gezakt is en de deur nauwelijks dicht kan en gaan we op kroegentocht in Bamako. Lokale biertjes, goedkope biefstuk en live Afrikaanse muziek maken dat het een onvergetelijke 30e verjaardag is voor mij!

Mali 06

Drukte van de stad

Mali 03

Ebola informatiebord

Mali 01

Het leven aan de oever

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden