Borneo

Slapen in een Longhouse op Maleisisch Borneo

Ze wonen in een longhouse, midden in de jungle van Borneo, leven van het land en behoren tot de originele bewoners. Ze worden de koppensnellers genoemd, vanwege hun wat ruige verleden, maar staan ook bekend met de naam van hun stam.

Is slapen in een Longhouse een tourist trap?

Mijn vriend en ik zijn er naartoe gegaan om te ervaren hoe ze wonen en leven, maar we waren ook benieuwd hoe authentiek deze ervaring zou zijn. Is het een toneelstukje voor de toerist of een échte ervaring? De Longhouse die wij bezochten was die van de Menyang Tais, ten zuiden van Kuching op de grens met Kalimantan.

Vanaf Kuching de jungle in

Onze gids haalt ons op in het hotel, we vertrekken vroeg want de weg is lang. Onze kleine rugzakken zijn gevuld met kleding voor 3 dagen, de rest blijft achter in het hotel. De gids blijkt te zijn opgegroeid in een Longhouse (een andere dan wij gaan bezoeken) en zijn stam is te herkennen aan de nek en schouder tattoos, heel indrukwekkend!

Op de route naar de Longhouse maken we een paar stops. Ééntje om te lunchen en ééntje om boodschappen te halen voor tijdens ons verblijf. De Menyang Tais leven van hun land en ons bezoek legt daar extra druk op, dus handig om ons eigen eten mee te nemen. Op de markt halen we gelijk waterschoenen voor de wandeling van morgen. En we kopen een cadeautje voor de stam, want met lege handen aankomen is ook bij hun niet netjes.

food

Aankomst in de Longhouse

Na de uren in het busje, een route met een smalle motorboot en een wandeling van 10 minuten zijn we er: de Longhouse in het midden van de jungle van Borneo. Zoals de naam het al zegt: het is een lang huis, met een blauw dak en eigenlijk te vergelijken met onze rijtjes huizen maar dan op palen. Boven sta je eerst op de brede veranda, binnen is de algemene ruimte met matten op de grond (schoenen buiten laten!) en hier vind je de “voordeuren” van wel 10 woningen. Wij mogen de woning van de chief in, want hier slapen we de komende twee nachten. Eerst de woonkamer, dan de keuken en daarachter een klein balkon. Alles van hout, overal matten en simpele inrichting. Ons matras staat nog rechtop tegen de wand, met de klamboe ernaast.

Borneo

Warm welkom

De chief komt gelijk op ons af en heet ons welkom in zijn huis. De vrouwen zitten op het balkon naast de keuken het avondeten voor te breiden, dus ik ga erbij zitten. En mijn vriend staat buiten bij de mannen die een vuurtje aanmaken voor de BBQ. De chilisaus die ik van de vrouwen krijg breng ik naar buiten en gretig dippen de mannen hun gebrade stukje vlees in de pittige saus. Hup, wij ook: eten! Lekker, want we hebben wel trek na die lange reis van vandaag. Ondanks dat we elkaars taal niet spreken is het niet ongemakkelijk. Onze gids vertaalt wel, maar laat ons vooral meedoen. Leuk! Dit had ik niet verwacht, maar is precies wat ik wilde. Geen optreden in klederdracht, maar we doen mee aan de gebruiken van alle dag.

bbq

Rijstwijn en cadeautjes

Als het donker wordt gaan we naar binnen. In de grote algemene ruimte zitten we op de matten in een rondje en hier krijgen we de rest van het avondeten. Heerlijk fruit, gefrituurde bananen en rijst. De chief vertelt ons in zijn beste Engels vol trots over zijn Longhouse en de gasten die ze mogen ontvangen. Hij vindt het echt heel leuk om mensen over de hele wereld te ontmoeten omdat hij zelf niet kan reizen. Na het eten is het tijd om te proosten met zijn eigen gebrouwen rijstwijn. De gids geeft ons een seintje dat dit ook het moment is om onze cadeautjes te geven. Dit zijn tandenborstels en tandpasta voor de hele Longhouse. Zo help je gelijk de community, al vonden de kinderen onze zelf meegebrachte winegums veel leuker 😉 Na een aantal glaasjes rijstwijn slaap ik die nacht als een prinsesje.

Longhouse

Jungle wandeling

Na een voedzaam ontbijt van fruit en weer die gefrituurde banaan gaan we op pad. De jungle in, opzoek naar wilde dieren. Om de hoek van de Longhouse zien we het bewerkte land waar ze hun gewassen groeien. Even later begint de dik beboste jungle. Hier kruisen we ook wat riviertjes en komen de nieuwe waterschoenen goed van pas. Onze gids weet veel van de jungle en deelt alles. Fijn, want voor mij lijkt elke boom op elkaar. We passeren een houten hut, waar je blijkbaar ook kunt overnachten (voor de échte avonturiers) en hier zijn twee mannen al bezig met onze jungle lunch. Ze vullen dikke bamboe stengels met vlees en groente. Wij wandelen verder want we hebben nog geen orang oetan gezien. Al is die kans wel heel klein zo in het wild. Helaas zonder deze mensaap te spotten, maar met een hoop honger keren we even later terug bij de hut. De lunch is heerlijk en laat zien hoe je op een simpele manier in de jungle kan koken.

hiking

BBQ weer aan!

Na de jungle wandeling zijn we met de boot terug gekomen bij de Longhouse en een frisse duik in de rivier was een mooie afsluiting. In het kleine douche- en wc-gebouwtje dat speciaal voor de toerist is gebouwd kunnen we ons verder opfrissen. Ik ben blij met een westerse WC, van te voren was ik al bang dat ik moest gaan hurken boven een gat. Brrrr. Nieuwe reizigers komen vandaag ook aan en we ontmoeten ze buiten bij de BBQ, want het vlees ligt alweer te smeulen. Het is dus een dagelijks ritueeltje, maar wel leuk. De mannen met stoere tattoos bij ‘t vuur en de vrouwen binnen in de keuken. Vandaag komt de rijstwijn al gelijk al op tafel en boven de BBQ proosten we samen met de nieuwe gasten van de chief.

Menyang Tais

Nieuwe ervaring rijker

Voor ons was het sowieso een geweldige ervaring. We waren niet de allereerste toeristen die er kwamen, ze waren inmiddels al gewend aan het bezoek. Dat er een westerse WC en douche aanwezig was, vond ik wel erg fijn. Je ziet hoe ze leven, hoe hun dag eruit ziet en je ervaart hoe het is om midden in de jungle te wonen. Door de inkomsten van de reizigers, als gast van de chief, is het voor de Menyang Tais mogelijk om te blijven wonen en leven hoe zij dit al jaren doen. En die TV in de hoek en mobieltje in de hand? Dat is nou eenmaal de 21e eeuw die ook de jungle is ingedrongen. Van onze Borneo reis was het bezoek aan de Longhouse écht onze highlight, waar we nog vaak aan terug denken.

Borneo

Wil jij ook zo’n geweldige beleving tijdens je reis door Maleisisch Borneo meemaken? Kijk dan eens bij de Borneo rondreizen van Local Hero Travel en wie weet ben jij binnenkort ook zo’n geweldige ervaring rijker!

Kijk hier voor meer Maleisië reisinspiratie!