Mada

De Sifaka van Andasibe-Mantadia National Park

Madagaskar staat bekend als een unieke reisbestemming en prijkt bij veel reizigers hoog op de bucketlist. Vooral de bijzondere dieren en planten maken dit enorme eiland zo’n uitzonderlijk land. De prachtige sifaka behoort tot deze buitengewone wereld. Een ontmoeting met deze halfaap behoort zeker tot mijn hoogtepunten van mijn reizen door Madagaskar.

De betoverende sifaka van Madagaskar

Wellicht is deze lemuur niet de bekendste van de op Madagaskar levende halfapen. De sifaka behoort tot de grootste lemuren van Madagaskar en is verdeeld in zo’n 9 ondersoorten. De sifaka oogt wollig en lijkt zich met zijn vreemde zijwaartse sprongen op de grond niet helemaal op zijn gemak te voelen. Sifaka’s leven in kleine groepjes en tref je meestal aan in de dichtbegroeide boomtoppen. Omdat ik tijdens mijn eerste reis de sifaka had gemist, wilde ik 13 jaar later weer terug naar Andasibe-Mantadia National Park.

sifaka

Sifaka’s spotten

Tijdens mijn eerste bezoek aan dit Afrikaanse land hebben we tevergeefs gezocht naar deze lemuur-soort. Dat het deze keer wel ging lukken zat er volgens onze gids dik in. Wanneer we in de vroege ochtend het nationaal park betreden, weet onze gids ons te vertellen dat er een groepje sifka’s gespot is in het begaanbare deel van het park. We starten onze ronde en hebben het geluk al snel oog in oog te staan met de machtige Indri Indri. Hoopvol trekken we na deze ontmoeting verder en al gauw gaan we diep het struikgewas in. Onze gids heeft de lawaaimakers op het gehoor weten te lokaliseren. Ze zijn in beweging, dus moeten we een geschikte plek om ze te kunnen zien weten te vinden.

lemuur

Magisch moment

Al kruipend door het struikgewas krijgen we instructie’s van onze gids. Fluisterend laat hij ons telkens de richting weten die we moeten nemen. Na een tiental minuten vraagt hij ons te wachten. Hij gaat met een ruime boog van ons weg, om de richting van de zich snel verplaatsende dieren te achterhalen. Hij komt vrij snel weer terug en de groep sifaka’s laten niet lang op zich wachten. De grote die voorop gaat houdt ons een tijdje goed in de gaten, maar trekt na een kleine inspectie weer verder. De rest van het groepje volgt snel en een voor een trekken ze hoog in de bomen aan ons voorbij. Met zekerheid een van de meest magische momenten van onze reis!

halfaap

Informatie Andasibe-Mantadia

Wil jij ook zo’n magisch moment met dit wonderlijke dier beleven? Er zijn diverse nationale parken waar de sifaka voorkomt. Andasibe-Mantadia National Park is wellicht het meest voor de hand liggend, want het ligt op enkele uren rijden van hoofdstad Antananarivo. Het best kun je een tweedaagse trip maken, zodat je na je eerste overnachting in de vroege ochtend het park kunt betreden. Dit geeft je de meeste kans om de unieke dieren te spotten. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het bureau voor tourisme van Madagaskar.

Wil je meer dagen in dit prachtige prak verblijven, check dan de leukste hotels en lodges van Andasibe!

Lees hier meer inspirerende blogs over Madagaskar!

Kijk hier voor reisinformatie over Afrika.