Isalo NP Madagaskar

De rotsmassieven van national park Isalo

In de zuidelijke Malagassische regio Ihorombe ligt het prachtige national park Isalo. Isalo dankt vooral bekendheid vanwege de vele bizarre plantensoorten en de grillige rotsmassieven. National Park Isalo wordt vanwege deze massieven ook wel het Colorado van Madagaskar genoemd.

De andere wereld van National Park Isalo

Isalo is met een oppervlakte van 815,4 km² het op een na grootste nationale park van Madagaskar. Hierdoor is een meerdaags bezoek een must om een redelijk beeld van het park te krijgen. Vanwege het tropisch droge klimaat en de haast buitenaards ogende flora en fauna lijk je in een andere wereld rond te lopen. Door het hoogteverschil van zo’n 420 meter tussen de diverse delen in het park wisselen de de diverse landschappen en microbiotopen zich snel af. Loop je het ene moment nog op een gortdroge vlakte, zo loop je het andere moment door een kloof zo een tropisch groene oase in. Grotere verschillen in een dergelijk klein gebied zijn haast niet voor te stellen en maken Isalo zo aantrekkelijk.

Isalo wegwijzer

Wegwijzer in National Park Isalo

Diversiteit Isalo

Het park is werkelijk prachtig en is een scala aan tinten kleuren van de diverse rotssoorten. Deze rotsen zijn op hun beurt weer begroeid met de meest bizar ogende planten en struikgewassen. Boven op het plateau vind je buiten een keur aan kameleons en andere reptielen ook een grote diversiteit aan insecten. Zodra je de kloven betreedt wordt alles groener en is het in enkele kloven zelfs tropisch begroeid. De meest bekende zijn de muizenkloof, de apenkloof en de makikloof. Bij de laatste tijdens ons bezoek was het wel heel letterlijk te nemen. Elke dag trekt een grote groep bruine lemuren op een vast tijdstip van de ene kant naar de andere kant van de kloof. Omdat ze zich niet bedreigd voelen door de toeristen en behoorlijk dicht aan je voorbij gaan zijn ze makkelijk te fotograferen. Het is een geweldig schouwspel, hoe de volwassen dieren met hun kroost aan hun buik hangend of op de rug zittend, van de ene boom naar de andere springen.

Brandende zon

Er zijn diverse routes uitgestippeld die vanuit het plaatsje Ranohira via twee verschillende ingangen te bereiken zijn. Vanuit het centrum van de plaats bereik je via een zandweg de ingang die naar het kampeergedeelte in de Makikloof leidt. Vanaf de lodge Les Toiles de L’Isalo bereik je de zuidelijke parkingang bij Ranohira. Van hieruit je ondermeer de route over het plateau lopen en kun je ook de kloof met diverse natuurlijke baden “Circuit Piscine Naturelle” bereiken. De paden zijn goed te lopen, maar let er wel op dat het door de grote hoogteverschillen deels steil kan zijn en dat de temperatuur een rol kan spelen. Trek deugdelijke wandelschoenen aan, draag een hoofddeksel tegen de brandende zon en neem voldoende water en eten mee voor onderweg.

Isalo zwart meer

Zwarte meer in kloof in National Park Isalo

Bijzondere geschiedenis en cultuur

In het park zijn veel plekken die duiden op Madagaskar’s dodencultus. Oude tombes op de open vlaktes, grafkamers in de rotswanden en zelfs vacante doodskisten, wachtend op nieuwe “bewoners” tref je met regelmaat aan tijdens een hike door het park. Van onze gids leren we dat ernaar wijzen “fady” is, wat taboe in het Malagassisch betekent. Het aanduiden van tombes en grafkamers doet men met de hele hand of middels een knikje in de richting ervan. Het is voor ons een vreemde gewaarwording, zo’n half uit de rotsspleten uitstekende doodskist, maar in het zuiden van Madagaskar is dit iets alledaags. Op deze manier leert men niet alleen veel over de natuurpracht in het park, maar ook veel over de bijzondere geschiedenis en cultuur van het zuidelijk deel van Madagaskar.

Isalo parkbezoek informatie

Isalo national park is te bereiken via de RN 7 vanuit hoofdstad Antananarivo richting de kustplaats Tulear. De ingang van het park is het best te bereiken vanuit het plaatsje Ranohira. In Ranohira kun je ook enkele lodges en gueshouses kan vinden. Binnen het park bestaat de mogelijk om te kamperen in een speciaal daarvoor aangelegd deel, wat onder toezicht van de parkwachters en de lokale gidsen staat. Parkgidsen zijn makkelijk op locatie of in Ranohira te boeken, maar houdt rekening met het beperkt aantal gidsen. Boek voor de zekerheid vooraf, indien dit qua planning mogelijk is. Wij hebben goede ervaring opgedaan met de lokale reisorganisatie Ramartour, waar wij een deel van onze Madagaskar trip in 2013 hebben geboekt. Dagtours kunnen inclusief lunch geboekt worden, wat meestal halverwege de route wordt ingepland.

National Park Isalo

Rotsen in National Park Isalo
Isalo Tombe

Tombe in Isalo
Isalo doodskist

Doodskist wachtend op een nieuwe gebruiker
Isalo Mini Baobab

Mini Baobab in Isalo
Isalo sprinkhanen

Kleurrijke sprinkhanen
Isalo Rotsen

Rotsformatie in Isalo
Isalo Bushkeuken

Bushkeuken van camp side
Isalo Lunchplek

Onze lunchplek in Isalo
Isalo Lemuren

Bruine Lemuren
Isalo groene kloof

Weelderig begroeide kloof Isalo
Isalo Groen meer

Groene meer in kloof Isalo
Isalo uitloper

Groene uitloper kloof Isalo
Isalo zwemplek

Natuurlijk zwembad Isalo National Park

Zin in meer reisinspiratie voor deze geweldige bestemming? Lees hier alle reisinformatie over het fantastische Madagaskar!

Kijk hier voor meer reisinformatie over Afrika.