Magische landschappen tijdens een Madagaskar roadtrip

Als er een land was waar ik de laatste jaren nog eens graag naar terug wilde, dan was dat wel het magische Madagaskar. Een Madagaskar roadtrip was mijn grote wens! Het gigantische eiland met haar bijzondere flora en fauna. Het land met haar diverse bevolkingsgroepen en met haar overweldigende landschappen. De meeste tijd reizend over land en soms een stukje over water, op deze manier ervaar je Madagaskar pas echt.

Een overweldigende Madagaskar roadtrip

Al meteen bij aankomst in Antananarivo herken ik de geuren en kleuren weer. Alles zoals ik Antananarivo 13 jaar eerder ook heb ervaren. Het is minder nieuw voor me, maar de eerste uren in deze enorm bruisende hoofdstad zijn toch best opwindend. De hectiek in de straten, de overvloed aan verkeersdeelnemers en voortdurende afwisseling van woongebieden en rijstvelden maken Antananarivo tot de unieke plek die het is. Deze stad bezoek je niet alleen, maar deze stad beleef je vooral. Tijd om de stad weer eens te verkennen.

Antananarivo view

Hoedverkoopsters Madagaskar

Verrassingen

De daarop volgende weken gaan we met onze huurauto inclusief chauffeur op pad. De chauffeur hoort in Madagaskar bij de huurauto, dus kan men onderweg in alle rust van de passerende landschappen en plaatsen genieten. De wegen in Madagaskar voeren ons van het typisch rood gekleurde centrale deel naar het zuiden, waar we halverwege richting het groene tropische oosten reizen. Onderweg passeren we plaatsen met namen als Ambatolampy, Ampitatafika en Ambatofitorahana. We stoppen herhaaldelijk bij de meest fotogenieke panorama’s. Bergpassen met naaldbossen, bergen met talloze in treden opgebouwde rijstvelden en het droge rotsachtige buitenaards ogende zuiden zijn niet de beelden waar je meteen aan denkt. Madagaskar heeft veel verassingen in petto en laat je dagelijks van de ene in de andere verbazing vallen.

Madagaskar roadtrip

Brug Madagaskar

Panorama Madagaskar

Pousse Pousse Madagaskar

Kleurrijke straatbeelden

Bij het betreden van enkele grotere plaatsen verlaten we bij voorkeur de auto. Te voet verder door het centrum is een ideale manier om een plek te leren kennen. Verzamelpunten voor taxi brousses, lokale markten en straatventers is wat de boventoon voert. Alles op Madagaskar gaat gepaard met een eeuwig vriendelijke glimlach. Veilig is het gevoel in de meeste steden van Madagaskar. Hierdoor kun je ongestoord de dagelijkse bezigheden van de bewoners ervan gadeslaan en de vele kleurrijke straatbeelden ongehinderd kan fotograferen. Onze lunch hebben we deels in toeristische restaurants, maar overwegend in lokale zaakjes genuttigd. De Malagassische keuken is een mix van Afrikaanse, Aziatische en Europese en was ondanks de simpele uitvoering vaak heerlijk.

Kinderen Madagaskar

Taxi Brousse Madagaskar

Saovita Madagaskar

Zuiden Madagaskar

Vriendelijke bevolking

Omdat we de reis voor het overgrote deel met de auto hebben gedaan, hebben we buiten de mogelijkheid veel van het land te zien, vooral ook veel persoonlijk contact en ontmoetingen met de vriendelijke bevolking gehad. Ondanks dat de reisdagen wel eens erg vermoeiend waren en we een keer in een bedenkelijke situatie verkeerden. Toch was deze trip door het magische Madagaskar al met al een verzameling geweldige en unieke ervaringen. Deze unieke ervaringen zijn precies de belevenissen welke ik graag wilde delen met mijn vriendin, die tijdens mijn eerste bezoek aan Madagaskar helaas thuis in Nederland bleef.

Ben jij van plan deze geweldige bestemming te bezoeken? Check dan de beste hotels en guesthouses in Antananarivo, zodat je goed aan je reis begint.

Zin in meer reisinspiratie voor deze geweldige bestemming en Madagaskar roadtrip tips? Lees hier alle reisinformatie over het fantastische Madagaskar!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Afrika!