Nosy komba

Nosy Be, paradijselijke stranden van Madagaskar

Madagaskar behoort niet alleen tot de grootste, maar ook tot de mooiste eilanden ter wereld. Rondom het grote eiland liggen diverse kleine paradijselijk mooie eilanden. Nosy Be is hiervan waarschijnlijk het meest bekendste eiland en is de laatste jaren steeds populairder geworden bij toeristen.

Het paradijselijke Nosy Be

Nosy Be, wat letterlijk groot eiland betekent, ligt zo’n 10 kilometer voor de noordwest kust van Madagaskar en heeft een oppervlakte van iets meer dan 300 vierkante kilometer. Het eiland behoort tot de provincie Antsiranana en de hoofstad van Nosy Be is het koloniale stadje Andoany, wat in de volksmond beter bekend is als Hell-Ville. Na 13 jaar geleden mijn eerste bezoek aan dit eiland te hebben gebracht, ben ik er afgelopen november samen met mijn vriendin opnieuw naartoe gegaan. Het was er een stuk drukker als in 2000, maar massaal kan ik het nog steeds niet noemen. We verbleven in hotel Clair de Lune, op een heuvel bij het strandplaatsje Madirokely.

Nosy Komba

Nosy Be heeft niet alleen de liefhebber van een strandvakantie iets te bieden, want cultuur- en natuurliefhebbers komen zekers aan hun trekken. Vooral het natuurreservaat Lokobe is bekend vanwege het rijke aanbod van flora en fauna in dit prachtige primaire oerwoud. Om Nosy Be zijn een aantal kleinere onbewoonde eilanden, die deels ook bezocht kunnen worden. Ook de onderwaterwereld van Nosy Be trekt jaarlijks veel bezoekers. Prachtige stukken natuur in de omringende zee kun je hier op diverse plekken bewonderen. Tijdens mijn vorige bezoek had ik alleen Nosy Be zelf gezien, dus stonden nu de omringende eilandjes op het programma. We boekten bij een plaatselijk bedrijfje een dagtrip naar Nosy Komba en Nosy Tanikely.

Strand Nosy Komba

Gewend aan toeristen

Nosy Komba, ook bekend als het eiland van de Lemuren, ligt ongeveer 7 km ten zuid-oosten van Nosy Be. Dit kleine eiland telt een behoorlijk aantal Lemuursoorten, die inmiddels te zeer gewend zijn geraakt aan toeristen. Mocht je hier net als wij na het bezoeken van de grote nationale parken en reservaten terecht komen, dan lijkt het meer op een toeristische dierentuin. De dieren worden gelokt met fruit, wat ze pas krijgen als ze bij de toeristen op de schouders gaan zitten. Dat was een beetje jammer van dit eiland. Op Nosy Komba wordt overigens ook een keur aan plaatselijk handwerk te aangeboden, maar door het hogere aantal toeristen op het eiland ook een stuk duurder dan in de overige delen van Madagaskar.

Maki Nosy Komba

Nosy Tanikely

Nosy Tanikely is vanwege het onderwater natuurreservaat het meest bezochte eiland in de regio. Vanaf enkele meters diepte krijg je een enorm aanbod aan kleurrijke dieren voorgeschotelt. Hiermee is het eiland een waar paradijs is voor elke onderwaterfotograaf. Tijdens de dagtrip hebben we een halve dag op Tanikely doorgebracht om te snorkelen. De bij de tour inbegrepen Malagassische barbecue was puur genieten.

Souvenirs Nosy Komba

Hell-Ville

Natuurlijk kun je ook van Nosy Be alleen genieten van één van de hagelwitte stranden, een uitstapje met een boot op zee, of een hapje en een drankje in het gezellige Hell-Ville of Madirokely. Nosy Be heeft in ieder geval veel te bieden en is nog niet te zeer overlopen door toeristen, al lijkt dat na een reis door Madagaskar’s binnenlanden er wel een beetje op. Ondanks de grotere bezoekersaantallen dan in de rest van het land, is het een welkome afwisseling en een geschikte plek om je reis af te sluiten.

Nosy Be

Zin in meer reisinspiratie voor deze geweldige bestemming? Lees hier alle reisinformatie over het fantastische Madagaskar!

Kijk hier voor meer reisinformatie over Afrika.