afrika

10 dingen die op je Madagaskar bucketlist moeten staan

Madagaskar is overweldigend mooi, zeer uniek en een geweldig land om als reiziger te ervaren. Omdat deze bestemming zo bijzonder is, zou het bij elke reiziger hoog op de must-visit lijst moeten staan. Als inspiratie delen wij onze Madagaskar bucketlist met je. Waarschijnlijk zal dit prachtige eiland na het lezen hoog op je lijst komen.

Onze Madagaskar bucketlist

Wat maakt Madagaskar zo bijzonder voor ons als reizigers? Als eerste uiteraard de uitzonderlijke natuur. Ten tweede de geweldige bevolking en haar aparte culturen. Ten slotte het feit dat alles wat je er aantreft uniek is. Deze reisbestemming is een mix van Polynesische, Afrikaanse en Aziatische culturen, met hier en daar een lichte Europese invloed. Perfect voor een afwisselende reis dus! Hier onze Madagaskar bucketlist.

Antananarivo

Net als veel hoofdsteden is Antananarivo, kort Tana, een echt allegaartje. Ondanks dat heeft de stad best een paar leuke kanten. Geen indrukwekkende skyline, maar daarvoor wel rijstvelden op veel plekken. Bezoek in het centrum de fotogenieke markt en loop de honderden trappen naar de top van de heuvel. Neem een kijkje bij het koninklijk paleis, of ga eten bij één van de geweldige restaurants. Allegaartje of niet, Tana mag je echt niet overslaan.

Tana

National Park Isalo

Dit in het zuiden gelegen nationaal park is één van de grote hoogtepunten van Madagaskar. Het gebied kenmerkt zich door de vele grillige rotsmassieven en buitengewone plantensoorten. Het park is enorm en zeer geschikt voor meerdaagse hikes. Bezoek het park met een lokale gids en leer alles over de natuur van het park, maar ook over de speciale gebruiken die in deze regio gewoon zijn. Isalo is met zekerheid één van de meest fotogenieke plekken van Madagaskar.

Natuur

Anja Reserve

Ringstaartmaki’s behoren tot de meest bekende dieren van het grote Madagaskar. Wil je ze van dichtbij in het wild bewonderen, dan mag een bezoek aan Anja Reserve niet aan je reis ontbreken. Gelegen tussen Fianarantsoa en Tulear kun je net onder Ambalavao het park vinden. Loop met een plaatselijke gids tussen de rijstvelden naar de bosjes en maak kennis met één van de grote iconen van Madagaskar. Ideaal voor een tussenstop op weg naar het zuiden of noorden.

Nosy Bé

Dat Madagaskar een tropische bestemming is, komt vooral aan de kusten tot uiting. Het grootste tropische cliché is waarschijnlijk het eiland Nosy Bé. Het op zo’n 10 kilometer voor de noordwest kust van Madagaskar gelegen eiland is populair onder zowel rondreizigers als strandtoeristen. De fotogenieke stranden trekken jaarlijks duizenden toeristen naar het eiland. Bezoek ook de kleine koloniale hoofdstad Andoany, wat in de volksmond beter bekend is als Hell-Ville.

Nosy Be

Ranomafana

Wellicht één van de bekendste nationale parken van Madagaskar. Ranomafana ligt zo’n 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad en behoort tot de toeristische hoofdattracties van het land. De biodiversiteit is immens en het park is ideaal om binnen enkele dagen te verkennen. De ligging is geweldig, maar ook de flora en fauna is in Ranomafana overweldigend. Wil je na het hiken even relaxen, ga dan naar het gelijknamige plaatsje of bezoek de thermische baden.

Avenue de Baobab

Misschien is dit stukje Madagaskar het meest beroemde deel van het eiland. De iconische bomen staan in een lange rij en vormen samen de beroemdste laan ter wereld. Deze vlakbij Morondava gelegen zandweg is niet voor niets zo’n iconische landmark. De laan wordt vaak aangedaan tijdens een tour van of naar Tsingy De Bemaraha National Park. Wil je er alleen voor de baobabs naartoe, houd dan rekening met een lange reis om van dit spectaculaire uitzicht te genieten.

madagaskar bucketlist

Antsirabe

Wil je een fijne Malagassische stad bezoeken om sfeer te proeven en mooie plaatjes te schieten? Dan is een bezoek aan Antsirabe echt een aanrader. De stad heeft met de vele marktstalletjes en de prachtige koloniale gebouwen een zeer fotogeniek centrum. De stad geeft je het gevoel een beetje in de tijd terug te gaan. Vooral in de lente oogt de stad mooi, want dan staan de vele bomen in de straten vol in bloei. Perfect voor kleurrijke plaatjes en een must op je Madagaskar bucketlist.

markt

Tsingy’s

Madagaskar is fameus vanwege de unieke flora en fauna, maar kent meer uitzonderlijke highlights. Vooral de Tsingy’s zijn landschappelijk zeer bepalend voor enkele delen van het eiland. Vooral de rotsmassieven van Tsingy de Bemaraha National Park en Ankarana Reserve worden veel bezocht. Bezoek tijdens het reizen door het noorden ook de rode Tsingy’s in het gelijknamige park op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Antsiranana. Allemaal zeer fotogeniek!

Tsingy

Andasibe-Mantadia

Op enkele uurtjes rijden ten oosten van Antananarivo ligt het mooie Andasibe-Mantadia National Park. Andasibe-Mantadia, voorheen Perinet, is het thuis van de grootste nog levende lemuursoort, de Indri Indri. Dit machtige dier is voor veel reizigers dé reden om dit park te bezoeken. Naast dit geweldige dier heeft het park nog veel meer moois te bieden. Vergeet overigens niet om een lekker hapje te gaan eten bij het restaurant van Feon Ny Ala op de toegangsweg naar het park.

Madagascar

Lemure Island

Lemure Island is misschien iets minder natuurlijk dan je het zoekt op Madagaskar, maar zeker een bezoek waard. Het begon als opvang van weesdieren, die slachtoffer waren door stroperij. Opgevangen door de eigenaar van de luxe Vakona Forest Lodge, wat midden in de prachtige jungle van Andasibe ligt. Op het eiland leven de dieren semi-vrij en kun je lemuren als vari’s en ringstaartmaki’s bewonderen. De dieren zijn overigens vrij in het benaderen van bezoekers.

Zeer divers

Zoals je kunt lezen is Madagaskar een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers en reizigers die avontuurlijk zijn ingesteld. Het land is vanwege het summier aanwezige openbaar vervoer niet heel gemakkelijk te bereizen, maar met huurauto en eventuele gids is het een genot om te ontdekken. De afstanden zijn groot en de verbindingen deels slecht. Daarom kun je een reis beter ruim plannen en een binnenlandse vlucht eventueel in overweging nemen. Je zal tijdens het reizen al snel merken dat dit fantastische reisland op alle punten bijzonder uniek is! Wat staat op jouw Madagaskar bucketlist?

Kijk hier voor meer Madagaskar reisinspiratie!

Kijk hier voor reisinformatie over Afrika.