Natuurlijke hoogtepunten van Madagaskar

Dat Madagaskar een bijzondere en unieke bestemming is staat buiten kijf. Als je over de hoogtepunten van Madagaskar begint, dan heb je het al snel over de fantastische natuur. Madagaskar is niet te vergelijken met andere landen en is daarom ook een droombestemming voor veel reizigers en natuurliefhebbers.

7 natuurlijke hoogtepunten van Madagaskar

Madagaskar staat bekend als één van de vriendelijkste Afrikaanse landen en is een prachtig land om als reiziger te bezoeken. Misschien niet het meest makkelijke land om individueel door te reizen, maar met een huurauto en een flexibele instelling is dit prachtige eiland vrij probleemloos te ontdekken. Voor mij is Madagaskar één van mijn absolute favoriete bestemmingen. Ik ben er zeker van dat een derde bezoek aan dit prachtige eiland niet lang op zich laat wachten. Graag deel ik mijn hoogtepunten van Madagaskar in 7 fantastische natuurparken met jullie.

Nationaal park Ranomafana

Madagaskar staat natuurlijk bekend om de zeer unieke flora en fauna, wat voor mij de hoofdreden was om dit prachtige eiland te bezoeken. De diversiteit in landschappen en klimaatzones zorgen ervoor dat elk national park er compleet anders uitziet. Bij mijn favoriete nationale parken behoort zeker het tropische Ranomafana, bij het gelijknamige nabij gelegen dorpje. Ranomafana is wellicht één van de meest bezochte plekken op Madagaskar. Ondanks de bijna constante aanwezigheid van andere toeristen is het een absoluut hoogtepunt voor haar bezoekers. De enorme biodiversiteit in combinatie met de prachtige omgeving is een waar feest voor elke natuurliefhebber.

Madagaskar Ranomafana

De prachtige wereld van Ranomafana NP

Nationaal park Andasibe Mantadia

Andasibe Mantadia, voorheen Perinet, wordt door veel reizigers bezocht en is makkelijk vanuit Antananarivo te bereiken. Andasibe is een primair oerwoud en huist veel endemische dieren. Een aantal van de bewoners van Andasibe behoren tot de ernstig bedreigde soorten, waarvoor diverse programma’s ter behoud hiervan in het leven zijn geroepen. Bij het overnachten aan de rand van het park worden bezoekers vroeg in de morgen getrakteerd op de markante en luide roep van de machtige Indri Indri, de grootste nog levende lemurensoort. Hoe gaaf is het om zo’n wekker te hebben? Het park heeft een keur aan prachtige plantensoorten en huisvest veel bijzondere dieren. Na een flinke wandeling door het struikgewas oog in oog staan met de prachtige Indri Indri en een complete familie Sifaka’s was voor mij het absolute hoogtepunt.

Madagaskar Andasibe

De machtige dieren van Andasibe

Nationaal park Isalo

Op weg naar de zuidelijke regio Ihorombe lijk je een compleet andere wereld te betreden. In dit droge deel van Madagaskar ligt het prachtige nationaal park Isalo. Isalo dankt vooral bekendheid vanwege de vele bizarre plantensoorten en de grillige rotsmassieven, en wordt vanwege deze massieven ook wel het Colorado van Madagaskar genoemd. Tijdens ons bezoek hebben we diverse hikes door deze surrealistische wereld gemaakt, en vielen we van de ene verbazing in de andere. Isalo heeft veel verborgen plekken en verrast haar bezoekers keer op keer. Het droge rotsige plateau wordt in twee stukken gedeeld door een prachtige weelderige groene kloof. Je vindt er tal van watervallen en meertjes en een keur aan tropische planten. Als er een paradijs zou bestaan, dan hebben we het hier in Isalo gevonden. Oogverblindend mooi!

Madagaskar Isalo

Het unieke Isalo

De stranden van Nosy Be en omgeving

Nosy Be, wat letterlijk groot eiland betekent, is een waar tropisch paradijs. Superlatieven schieten te kort, want de hagelwitte tropische stranden van Nosy Be en haar buureilanden kunnen met elk “bounty” strand ter wereld wedijveren. Samen met Nosy Komba en Nosy Tanikely is het de natte droom van elke strandliefhebber. Verlaten baaien, prachtige koraalbanken, authentieke dorpjes aan het water en hier en daar een klein maar luxe verscholen resort maken deze stranden zo aantrekkelijk voor toeristen. Nosy Be en omgeving is een stuk duurder dan de rest van Madagaskar, maar was voor ons een geweldige plek om even te relaxen na het vele reizen.

Madagaskar Nosy Be

De prachtige stranden van Nosy Be en omgeving

Anja Reserve

Op weg naar het zuiden brengen we een bezoek aan het Anja Community Reserve bij Ambalavao. Anja Reserve is vooral bekend vanwege de groepen Ringstaartmaki’s, die je vooral tijdens hun dagelijkse siësta in het hete middaguur makkelijk kunt benaderen. Natuurlijk kennen we allemaal King Julien, de zotte koning van de tekenfilm Madagaskar. De maki’s zijn tot op vrij korte afstand benaderbaar en laten zich gewillig fotograferen. Het is geweldig om te zien hoe de rolverdeling in de groep van deze dieren in de praktijk wordt omgezet. Ieder dier heeft zijn of haar taak en alles staat in teken van de groep. Zo dicht bij deze dieren komen, in zo’n geweldige omgeving kan niet anders dan als een hoogtepunt worden gezien. Ook al had de slapende King Julien geen oog voor zijn gasten..

Madagaskar Anja Reserve

King Julien & Co in Anja Reserve

Ankarana Reserve

Hoog in het noorden van Madagaskar liggen de droge bossen van Ankarana, met daarin het beroemde kalkrots-landschap van de Tsingy’s. Ankarana Reserve is het best te bereiken vanuit Antsiranana, de grote stad in de meest noordelijke punt van Madagaskar. Het karstmassief trekt jaarlijks vele bezoekers, maar ook de flora en fauna in deze regio zijn overweldigend. Desolate vlakten, gigantische bossen en diepe grotten kenmerken het gebied rondom de Tsingy’s. In het gebied kun je kamperen, wat ik tijdens mijn eerste bezoek deed, of je overnacht in één van de lodges die in de omgeving van het park liggen. Ankarana reserve lijkt wel een stukje van een andere planeet te zijn en niets op deze aarde lijkt op datgene wat het park haar bezoekers te bieden heeft. Dit park ligt voor de meeste reizigers vaak niet op de route, maar is een bezoek meer dan waard.

Madagaskar Ankarana

Ankarana in 15 jaar oud analoog beeld

Lemure Island

In oosten van Madagaskar liggen de heuvels van het prachtige Malagassische Andasibe. Verscholen tussen deze heuvels ligt naast het bekende national park een wel heel bijzonder eiland, namelijk het lemuren eiland. Het lemuren eiland behoort tot een privé park van de luxe Vakona Forest Lodge, wat midden in de prachtige jungle van Andasibe ligt. Het is ooit begonnen als opvang voor verweesde dieren en bedreigde diersoorten, maar dient tegenwoordig meer als toeristisch en educatief park. Wij bezochten het voornamelijk vanwege het eiland, waar je met gemak oog in oog met de lemuren kunt komen. Natuurlijk waren de meegebrachte bananen onweerstaanbaar voor deze vriendelijke eilandbewoners, maar wij zouden toch graag willen geloven dat het hun echt om ons te doen was..

Madagaskar Lemure Island

Samen met onze vrolijke vrienden op Lemure Island

Naast deze hoogtepunten van Madagaskar zin in meer reisinspiratie voor deze geweldige bestemming? Lees hier alle reisinformatie over het fantastische Madagaskar!

Kijk hier voor meer reisinformatie over Afrika.

Title

Title

Title


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden