Het tropisch regenwoud van Ranomafana

Ver voor het bereiken van de ingang van het nationaal park bevinden bezoekers zich al midden in de prachtige tropische oerwouden van Ranomafana. Het in het centrale deel van Madagaskar gelegen regenwoud is befaamd om zijn unieke biodiversiteit en bekend vanwege de fotogenieke Andriamamovokawaterval in de aangrenzende Namorona rivier.

Nationaal park Ranomafana

De naam van het park is afgeleid van het nabijgelegen gelijknamige dorp, waar de Franse kolonisten een kuuroord bouwden vanwege de locale warmwaterbronnen. In het Malagassisch betekent Ranomafana “heet water” (rano is water en mafana is heet). De baden bij de warmwaterbronnen zijn nog steeds in gebruik en zijn voor bezoekers toegankelijk. Het dorp is goed op toeristen ingesteld en er zijn een klein aantal lodges, hotels en restaurants in en rondom het dorp.

[column size=one_half position=first ]Ranomafana dorp hoofdweg[/column]

[column size=one_half position=last ]Ranomafana Domaine Nature sign[/column]

[column size=one_half position=first ]Ranomafana omgeving[/column]

[column size=one_half position=last ]Ranomafana Domaine Nature auto[/column]

Vanuit het dorp loopt de weg 4 kilometer naar boven, tot aan de hoofdingang bij het Valbio Research Centre. Na het passeren van de ingang ga je al snel via diverse treden naar beneden en steek je onderaan een brug over de Namorona rivier over. De ingang van Ranomafana national park is er één om in te lijsten. Zelden zo’n mooie en fotogenieke start bij een natuurpark gezien. Prachtige rotspartijen met golvend water liggen in een diepe kloof tussen de tropische groene bossen.

Tropisch oerwoud

De start begint met een omhoog lopend pad. Door de houten balken als treden is het makkelijk begaanbaar voor de bezoekers van het park. Het park heeft algemeen genomen goede begaanbare paden, maar vanwege de ongelijkheid en de vele modderpoelen zijn degelijke wandelschoenen wel aan te raden. Het tropische oerwoud is prachtig en je hoeft niet ver te lopen om de eerste hoogtepunten van het park te kunnen spotten. Prachtige bloeiende planten en de meest kleurrijke vogels passeren de revue. We ontdekken diverse soorten Kameleons en de meest vreemde insecten krijgen we voor onze cameralens. De paden van Ranomafana laten je klimmen en dalen en het is door de tropische hitte aan te raden om geregeld tijd voor een kleine rust- en drinkpauze te nemen.

[column size=one_half position=first ]Ranomafana ingang[/column]

[column size=one_half position=last ]Ranomafana bamboelemuur[/column]

[column size=one_half position=first ]Ranomafana spin[/column]

[column size=one_half position=last ]Ranomafana phelsuma[/column]

Diverse lemuren

Na een tijd door het park te zijn gelopen ontdekt onze gids lemuren tussen de bomen. We gaan voor een beter zicht op de dieren door het dichte struikgewas. Als er verder geen toeristen zouden zijn, zou je je hier best een ontdekkingsreiziger kunnen wanen. Sluipend tussen de struiken, tot over de enkels in de modder en fluisterend naar mekaar bespieden we de diverse lemuren. Bamboelemuren, de grijze halfmaki en de roodbuikmaki herkennen we tussen alle pluizige acrobaten die we ontdekken in de weelderige boomkruinen. Het is prachtig om te zien hoe de dieren van boom tot boom gaan en zich op veilige hoogte niets aantrekken van de nieuwsgierige bezoekers.

Heuvels

Boven op de top van één van de heuvels is een overkapping gemaakt. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het park en de naaste omgeving. Het lijkt wel een golvende zee van groen, was het niet dat je van alle kanten typische rimboegeluiden hoort. De weg naar beneden doen we via een klein pad tussen de struiken door, waardoor we uitkomen bij een prachtig helder beekje (zie topfoto). Dergelijke stroompjes komen in het park veel voor en zorgen met het frisse water voor een welkome verkoeling.

[column size=one_half position=first ]Ranomafana lemuur[/column]

[column size=one_half position=last ]Ranomafana grijze lemuur[/column]

[column size=one_half position=first ]Ranomafana vogel[/column]

[column size=one_half position=last ]Ranomafana rups[/column]

Een bezoek aan Ranomafana national park kan het gehele jaar. Tijdens het regenseizoen is het moeilijker bereikbaar en vaak zijn delen van het park niet begaanbaar. Wij bezochten Ranomafa in de maand november, wat voor een meerdaags bezoek een perfecte periode bleek. Jammer is dat door de toename van het toerisme de nachtelijke excursies nog alleen maar buiten het park mogelijk zijn. Hierdoor kan het op sommige plekken drukker zijn. Mocht je Madagaskar bezoeken, dan hoort een bezoek aan Ranomafana er zeker bij!

Zin in meer reisinspiratie voor deze geweldige bestemming? Lees hier alle reisinformatie over het fantastische Madagaskar!

Wil je Ranomafana ook bezoeken? Kijk dan hier naar de beste aanbiedingen voor hotels in Ranomafana.

Kijk hier voor meer reisinformatie over Afrika.


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden