Het lemuren eiland van het verrassende Andasibe

In de heuvels van het prachtige Malagassische Andasibe ligt naast het bekende national park een wel heel bijzonder eiland, namelijk het lemuren eiland. Het lemuren eiland behoort tot een privé park van de luxe Vakona Forest Lodge, wat midden in de prachtige jungle van Andasibe ligt.

De pluizige lemuren van Andasibe

Na twee dagen van het prachtige Andasibe National Park te hebben genoten, brengen we voor vertrek naar Antananarivo nog een kort bezoekje aan het privé reserve van de Vakona Forest Lodge. Het park is oorspronkelijk ontstaan door het opvangen van jonge inheemse dieren. Deze hebben door toedoen van stropers hun ouders verloren. Er zijn tal van dieren te bezichtigen in het park, maar voor de meeste bezoekers is het lemuren eiland het absolute hoogtepunt van dit park.

[column size=one_half position=first ]Vari op schouder[/column]

[column size=one_half position=last ]Zwart-witte Vari op schouder[/column]

Nieuwsgierige beestjes

Met een kano steek je met enkele slagen over naar het eiland, dat je onder begeleiding van een opzichter bezoekt. Al gauw zie je enkele nieuwsgierige lemuren aan de bosrand in de bomen zitten. We ontdekken soorten als Bamboelemuren, Bruine lemuren en Zwart-witte Vari’s. De bekende Ringstaart Maki’s en Diadeem Sifaka’s, die ook in dit park leven, blijken verderop in het bos te zitten genieten van hun dagelijkse siësta. Al na enkele seconden zitten de eerste dieren op onze schouders en worden we zonder enige schroom nieuwsgierig bekeken. Natuurlijk weten ze dat er een stukje banaan voor hun aan kan zitten. Toch blijken we ook zonder fruitig hapje interessant genoeg voor hun om nog even te blijven.

Zwart-witte Vari

Een Zwart-witte Vari is de brutaalste van het stel en hangt ons een hele poos als onze beste vriend om de hals. De Bamboelemuren houden wat meer afstand en nemen ons waar vanuit de dichtstbijzijnde bomen. Natuurlijk nemen enkele van hun ook een stukje banaan van ons aan, want na het poseren voor de foto’s hebben ze wel wat lekkers verdiend. Een stukje verderop maken we kennis met de Bruine lemuren. De lemuren lijken op een gegeven moment wel te denken dat we klimtoestellen zijn. Ik tel op een gegeven moment wel vier of vijf lemuren op mijn schouders, hoofd en hangend aan mijn T’shirt. Wauw, wat een geweldige en vriendelijke dieren, en zo fotogeniek!

Bruine lemuur op schouder

Bruinde lemuren aan t'shirt

Toenadering

De groepen zijn best groot en veel van de dieren zoeken geen toenadering tot ons. Dat ze op het aangeboden voer afkomen moge duidelijk zijn, maar dat een groot deel van de dieren ons niet echt benaderd is toch geruststellend. Enkele dieren komen zelfs bij ons zitten, zonder dat ze interesse in het fruit hebben. Nieuwsgierig zijn ze, en dat maakt deze vrolijke pluizige lemuren tot zulke bijzondere dieren.

Zwart-witte Vari Andasibe

Zwart-Witte Vari op de arm

Bamboe lemuur Andasibe

Bamboe lemuur in Andasibe

Vari in boom Andasibe

Zwart-Witte Vari hangend in boom

Kijk voor fijne lodges en hotels in Andasibe.

Zin in meer reisinspiratie voor deze geweldige bestemming? Lees hier alle reisinformatie over het fantastische Madagaskar!

Kijk hier voor meer reisinformatie over Afrika.