lemure

De Maki’s van Anja Reserve Madagaskar

Richting het zuiden van Madagaskar wordt het landschap alsmaar droger en kaler en lijken we een compleet andere wereld in te rijden. We zijn vanuit Ranomafana op weg naar national park Isalo, gelegen tussen Fianarantsoa en Tulear. Maar voordat we bij onze bestemming aankomen staat eerst een bezoek aan de maki’s van Anja Community Reserve bij Ambalavao op de agenda.

Oog in oog met de Maki van Anja Reserve

Tegen de middag stoppen we bij de ingang van het Anja Community Reserve en gaan eerst bij een plaatselijk restaurant een lunch nuttigen. Onze chauffeur regelt ondertussen een gids voor ons en na de lunch kunnen we meteen op pad. Het doel is de bekende Ringstaart Maki’s, ook bekend als ringstaartlemuren en katta’s, in hun natuurlijke omgeving te gaan bekijken, wat op dit uur van de dag geen moeilijke opgave blijkt te zijn.

Pluizige vrienden

Na een 20 minuten lopen heeft onze parkgids en zijn spotter het eerste groepje maki’s ontdekt en staan we vrij snel oog in oog met een complete familie tijdens hun dagelijkse siësta. Loom en langzaam is het devies van de maki’s, want de buiken zijn vol en de temperatuur is hoog. Nooit gedacht dat we er zo dichtbij zouden kunnen komen, maar door de regelmatige bezoeken van toeristen zijn ze niet echt mensenschuw. Toch is er één die van mening is dat ik te dichtbij kom, en komt me dat op de typische maki manier, rechtop lopend, met beide armen gespreid en luid knorrend duidelijk maken. Natuurlijk geef ik hier gehoor aan en neem afstand van de groep. Wat een macho! Fotogenieker als deze pluizige dieren zijn bestaat haast niet, het lijken wel een stel fotomodellen. Iets later zien we nog een tweede groep, waar we ook enkele jonge maki’s tussen spotten. We nemen flink de tijd, want hier kun je gewoonweg niet genoeg van krijgen. Wat een geweldige ervaring is dat!

Buiten de maki’s hebben we verder diverse vogels, insecten en kameleons gezien. Een leuk extraatje! Het was een kort en leuk bezoek, wat we zeker niet hadden willen missen.

Ingang Anja Reserve

Ringstaart Maki 02

Ringstaart Maki 03

Ringstaart Maki 04

Vogel Anja Reserve

Furcifer Oustaleti

Anja Reserve Uitgang

Informatie & Tips

Anja reserve wordt beheerd door de plaatselijke bevolking. Hierdoor kunnen ze van de inkomsten deels leven en deels het park kunnen onderhouden. Anja Reserve is niet heel groot en het is, mits de maki’s dichtbij de ingang verkeren, makkelijk binnen 60 tot 90 minuten te verkennen. Neem genoeg water mee, want de temperatuur kan op het midden van de dag hoog oplopen. Zorg voor bedekkende kleding en een hoed of pet, want de zon kan zeer intens zijn. Kosten voor het park waren eind 2013: entre 7000 Ariary (Euro 2,50) en een gids kost 20.000 Ariary (Euro 6,90). Bezoek voor informatie de website van Anja Community Reserve.

Wil je overnachten in de buurt van Anja Reserve? Kijk dan voor een fijn hotel in Fianarantsoa, de grootste plaats in de buurt van het natuurgebied.

Zin in meer reisinspiratie voor deze geweldige bestemming? Lees hier alle reisinformatie over het fantastische Madagaskar!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Afrika!