kasteel

Het fotogenieke Esch-sur-Sûre

In de prachtige heuvellandschappen van het noordelijk gelegen Luxemburgse kanton Wiltz ligt het piepkleine dorpje Esch-sur-Sûre in één van de meanderende valleien. Goed verstopt door de glooiingen in het landschap ligt Esch-sur-Sûre aan de oever van rivier de Sûre, wat het geheel tot een perfect plaatje vormt.

Het plaatsje Esch-sur-Sûre

Soms kom je tijdens het reizen op plekken uit, waar je vooraf niet geheel een goede voorstelling van had. Vooral als blijkt dat de plaats in het echt minstens zo mooi is als de foto’s die je vooraf op internet zag, dan is dat het denkbeeldige schot in de roos. De oorsprong van Esch-sur-Sûre ligt in de achtste eeuw, en resten van het in de tiende eeuw gebouwde kasteel vormen samen met de prachtige oude huizen voor het beroemde middeleeuwse beeld van de plaats.

Luxemburg

Filmset

Esch-sur-Sûre is fameus onder liefhebbers van oude Europeese cultuur, maar ook wandelaars en motorrijders weten het fotogenieke plaatsje in grote getalen te vinden. Het lieflijk ogende plaatsje geeft haar bezoekers vaak het gevoel in een filmset van een ridderfilm rond te dwalen, was het niet dat hier en daar een klein café of terras dat beeld ietsjes verstoort. Alles is tot in de puntjes verzorgd en de hoger gelegen kasteelruïne en de uitkijktorens zijn via duidelijk aangegeven en goed begaanbare paden voor iedereen bereikbaar.

kasteel

Verscholen

Esch-sur-Sûre leent zich perfect voor een dagtrip vanuit de Luxemburgse hoofdstad. De 50 minuten durende rit gaat door de prachtige landschappen van Luxemburg en is met de mooie vergezichten onderweg al een traktatie op zich. De plaats blijft tijdens de rit tot het laatste moment verscholen, maar zodra de laatste bocht achter je ligt zie je meteen hoe fotogeniek deze plaats is.

Omdat beelden van plaatsen als het fotogenieke Esch-sur-Sûre vaak een stuk meer zeggen dan alle woorden die we er over kunnen schrijven, laten we de foto’s maar voor zich spreken.

Esch

Luxemburg

Sure

huis

kerk