Luxemburg Stad

7 redenen waarom Luxemburg een perfecte reisbestemming is

Groothertogdom Luxemburg is, ondanks de beperkte grootte, een verrassend complete reisbestemming. Waarom het bij veel reizigers niet op de bucketlist voorkomt is ons een raadsel, want dit kleine land heeft echt bijna alles wat je je als reiziger maar kunt wensen. Het kleine Luxemburg laat zien dat het toeristisch een groot land is!

Veelzijdig Luxemburg

Als je Luxemburg nog niet op je lijst met wensbestemmingen hebt staan, dan zal dat na het lezen van dit artikel snel veranderen. We geven je graag zeven goede redenen waarom het kleine Luxemburg de perfecte reisbestemming is.

Perfecte hoofdstad

Groots, schoon en overzichtelijk. Drie woorden die het gevoel tijdens de eerste ontmoeting met de hoofdstad perfect omschrijven. Je zal zelden zo’n mooie stad bezoeken, die ook meteen een zeer aangenaam voelt. Dat de stad tot de rijkste delen van Europa hoort blijkt uit alles wat je in deze stad ziet; de statige gebouwen zijn prachtig onderhouden en alle bezienswaardigheden zijn tot in de puntjes verzorgd. Bezoek de historische benedenstad en de fameuze Kazematten, loop door de prachtige groene geul die de stad in twee delen lijkt te klieven, of ga voor een hapje en een drankje in de gezellige binnenstad. Luxemburg Stad is niet alleen mooi, maar ook nog eens lekker hip!

city

Geweldige natuur

Liefhebbers van uitgestrekte natuur en dichte bossen komen in Luxemburg volop aan hun trekken. In het noorden vind je de uitlopers van de Ardennen, die in Luxemburg onder de naam Ösling bekend zijn. De uitgestrekte bossen in het bergachtige gebied zijn perfect voor wandelaars en natuurliefhebbers. Vooral de valleien van de Sûre en de Attert zijn bekend en trekken jaarlijks veel toeristen en natuurliefhebbers. Ook het centrale gedeelte van het land, wat ook wel Klein-Zwitserland wordt genoemd, heeft bezoekers veel te bieden. Het meer rotsachtige gebied kent veel prachtige wandelroutes en heeft met de Schiessentümpel een prachtige waterval als toeristisch hoogtepunt in de aanbieding.

Natuur

Kastelenpracht

Bij een bezoek aan Luxemburg wordt het al snel duidelijk dat het land in de geschiedenis van West-Europa een belangrijke rol heeft gespeeld. Overal kun je prachtige kastelen vinden, die op de meest spectaculaire locaties te bewonderen zijn. Naast de vestingsmuren en kasteelresten in de hoofdstad zijn er nog tal van goed behouden burchten en kastelen vinden. Het meest bekende is wellicht het kasteel van Vianden. Dit prachtige hooggelegen kasteel is in uitmuntende staat en weet jaarlijks duizenden bezoekers vanuit de hele wereld te trekken. Kun je er geen genoeg van krijgen, dan zijn Burg Beaufort, Burg Bourscheid en de kasteelresten in het prachtige dorpje Esch-sur-Sûre echte aanraders.

Luxemburg

Vette roadtrips

Ook al is het een van de kleinste landen van Europa, Luxemburg heeft een keur aan prachtige routes te bieden. Probeer te alle tijden de snelwegen te mijden en neem de binnenwegen naar je volgende doel. Heerlijk kronkelende wegen voeren je langs de mooiste landschappen en brengen je van het ene mooie dorpje naar het andere. Binnenwegen laten je door idyllische valleien rollen en over prachtige heuvels glijden. Voor roadtrippers is Luxemburg het ultieme land. Neem regelmatig een pauze, maar doe dat vooral op één van die spectaculaire plekken. Aan het aantal adembenemende panorama’s lijkt in Luxemburg geen eind te komen.

roadtrip

Pittoreske plaatsjes

Ruines, burchten en vakwerkhuisjes zijn de hoofdzakelijke invulling van veel fotogenieke plaatsjes in Luxemburg. Vanuit welke hoe je ook kijkt, het lijkt haast onmogelijk om een slecht plaatje te maken. Stadjes als Vianden, Schengen (ja, waar dat ene verdrag werd getekend) of Esch-sur-Sûre lijken voor fotografen en schilders te zijn gemaakt. Deze, en veel andere plaatsjes ademen historie en hebben elk hun eigen unieke karakter. Slenter door het gezellige centrum van zo’n plaatsje en geniet van de gemoedelijke sfeer die er het hele jaar door heerst. Speelt het weer mee, dan neem plaats op één van de vele terrasjes en neem het hele schouwspel onder het genot van een hapje en een drankje in je op.

Esch

Gemoedelijke sfeer

Als kind heeft men vaak een saai beeld voor ogen, als men het over Luxemburg heeft. Als volwassen reiziger zal je merken dat het helemaal niet saai, maar juist zeer afwisselend is. Wat wel in het hele land overheerst is de gemoedelijkheid, een state of mind die voor alle inwoners van het Groothertogdom lijkt te gelden. Zelfs in de grote, drukke hoofdstad is het zeer gemoedelijk. Niets lijkt de inwoners uit hun ritme en gemoedstoestand te brengen, iets wat je als bezoeker al snel maar al te graag van ze overneemt. Ook in de Luxemburgse horeca lijkt geen hectiek te bestaan. Overal waar je een hapje of drankje neemt zal je in de meest relaxte sfeer vertoeven.

culinair

Dichtbij huis

Misschien is de locatie, naast al het moois wat het land te bieden heeft, nog wel de belangrijkste troef van Luxemburg als toeristische bestemming. Luxemburg Stad is bijvoorbeeld vanuit Eindhoven amper 3 uur rijden. Hoe kan het dan dat zo’n mooie bestemming op zo’n korte reistijd van ons land nog steeds vrij onbekend is? Feit is wel dat je tijdens de reis er naartoe al veel moois te zien kunt krijgen. Ga ter hoogte van de Belgische Ardennen van de snelweg en reis via de landelijke hoofdwegen door het noorden van het schilderachtige landschap. Mocht je het voor een lang weekend toch iets te lang rijden vinden, dan maak je er toch lekker een complete week van.

Natuurlijk heeft het land nog meer te bieden dan deze 7 redenen. Dat Luxemburg geen saai land is, hebben we hopelijk duidelijk weten te maken. Ga het snel zelf ontdekken en geniet met volle teugen van dit prachtige, zeer verrassende land!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Luxemburg!