Vang Vieng’s adembenemende omgeving

  • Home
  • laos
  • Vang Vieng’s adembenemende omgeving

Aan de oostoever van de Nam Song rivier ligt het Laotiaanse plaatsje Vang Vieng. De plaats die onder rugzaktoeristen vooral bekend is vanwege het tuben en feesten, maar de grootste attractie van Vang Vieng is zonder enige twijfel de adembenemende omgeving met de vele grotten, eeuwenoude tempels en de fotogenieke karstheuvels.

De omgeving van Vang Vieng

Vang Vieng ligt op de route tussen Vientiane en Luang Prabang en is vanwege de grote afstand tussen die twee een logische tussenstop. Vanwege de vele toeristen is het aanbod guesthouses groot en is er een keur aan restaurants en barretjes in het centrum. Vang Vieng is hierdoor een ideale uitvalsbasis om de omliggende bergen en dorpen te bezoeken.

Vang Vieng brug

Vang Vieng roadsign

Stofhappen

Vanuit geheel Vang Vieng heb je een goed uitzicht op de prachtige omgeving en zijn vooral de karstheuvels vanaf de oever goed zichtbaar. Vanaf de hoofdweg richting het noordelijk gelegen Luang Prabang kun je het best de omgeving verkennen. Wij hebben twee dagen met een lichte motor de omgeving verkend en zijn gestart door de weg zo’n 25 kilometer richting noorden af te rijden. De weg loopt vrijwel non-stop parallel met de Nam Song rivier, maar soms kruisen de paden zich en wordt je vanaf de diverse bruggen getrakteerd op een oogverblindend uitzicht over de rivier en de omliggende bergen.

Vang Vieng entrance

Vang Vieng Truck

Kudde runderen

Onderweg krijg je een goede indruk van de omgeving en heb je buiten de bruggen nog talloze opties voor een foto- of drinkpauze. De weg is met een kleine motor of scooter goed te doen, want de weg is over het algemeel redelijk vlak. Het verkeer is voor Aziatische begrippen vrij rustig, maar het kan deels wel behoorlijk stofhappen zijn, wil er nog wel eens een gat in het wegdek zijn ontstaan en kan er bovendien plotsklaps een kudde waterbuffels of runderen voor je opdoemen. Niets dramatisch dus, al zal het voor een westerling af en toe een wat vreemd ogend tafereel opleveren.

Vang Vieng waterbuffels weg

Vang Vieng rivier

Authentieke dorpjes

Zodra je een zijweg inslaat beland je binnen enkele meters tussen de weilanden en rijstvelden en moet je haast meteen je weg op onverharde zandpaden vervolgen. De drukte en lichte chaos van de hoofdweg is op slag verdwenen en alles lijkt een tempo lager te gaan. Tijdens onze trip was het gelukkig niet al te drassig en waren de zandpaden overwegend goed te berijden. Let ook hier goed op het loslopende vee en ga liever even aan de kant als een vrachtwagen of ossenkar je pad kruist. Hoe verder van de hoofdweg je komt, hoe mooier en rustiger het wordt. Tussen de velden liggen diverse authentieke dorpjes, waar het dagelijkse leven zijn gangetje gaat. Het lijkt wel alsof de tijd hier eeuwen heeft stil gestaan.

Vang Vieng uitzicht

Vang Vieng shopje

Prachtige dorpen

Geniet van de diverse dorpse taferelen en verbaas je over hoe snel je de gelegenheid krijgt om met de uiterst vriendelijke lokale bevolking in contact te komen. De ideale manier hiervoor is bijvoorbeeld om bij één van de vele dorpjes bij een lokaal shopje een lekker koud drankje of een hapje te nuttigen, wat in veel gevallen al snel tot een leuk gesprek met de uitbaters of andere gasten zal leiden. Deze prachtige dorpen met hun innemende bewoners, gelegen in deze overweldigende en fotogenieke setting, behoren tot de absolute hoogtepunten van het land. Hier is Laos wel haast op haar allermooist.

Adembenemend Vang Vieng

Vang Vieng is een plaats die ons is bijgebleven vanwege de prachtige omgeving en de vriendelijke bevolking. Dat de plaats een dubieuze naam heeft mag je wat mij betreft gerust negeren, want in het echt verdwijnen die verhalen al snel in het niets bij het zien en ervaren van Vang Vieng’s adembenemende omgeving. Dit is Laos op z’n best!

Wil jij ook deze prachtige omgeving ontdekken, dan kijk hier voor de voordeligste hotels en guesthouses van Vang Vieng!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Laos!


Comments (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden