Laos

10 dingen die op elke Laos bucketlist moeten staan

Elke reiziger heeft wel een Laos bucketlist. Een vaak lange lijst met toeristische en culturele hoogtepunten van één van de fijnste reislanden van Zuidoost-Azië. Wat Laos zo’n geweldig reisland maakt? Laos heeft een overweldigend mooie natuur, kent een prachtige cultuur en heeft een enorm innemende bevolking.

Alles voor je Laos bucketlist

Dat Laos een bijzondere bestemming is kan elke reiziger die het bezocht beamen. Het is fotogeniek, kent een goede keuken en heeft een geweldig leuke bevolking. Reizen door Laos gaat niet altijd van een leien dakje, maar is te allen tijde een prettige ervaring. Het land kent ook veel hoogtepunten en heeft reizigers heel veel te bieden. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een Laos bucketlist met 10 hoogtepunten voor je op een rijtje gezet.

Laos bucketlist

Luang Prabang

Luang Prabang is geen grote stad, maar zeker wel een grootse. Deze oude koninklijke hoofdstad van Laos is een lust voor het oog. Prachtig gelegen aan de machtige Mekong, siert de stad zich met een groot aantal Boeddhistische kloosters, tempels en koloniale gebouwen. De sfeer is uiterst relaxed en de vriendelijke inwoners van Luang Prabang maken de stad tot wat ze tegenwoordig is. Luang Prabang is voor ons één van de grootste hoogtepunten van Laos, en daarom raden wij elke reiziger aan deze stad te bezoeken.

Wat

Geweldige keuken

Het mag geen verrassing zijn dat je ook in dit Zuidoost-Aziatische land zeer goed kunt eten. De Laotiaanse keuken is net zo speciaal als die van haar buren. Proef de lekkernijen in de vele bakkerijen met producten die zo uit de koloniale tijd lijken te komen. Geniet van de typische noedel- en rijstgerechten met scherpe sauzen. Wellicht is het meest typische gerecht van Laos de “laap’, een pittige traditionele salade die in diverse varianten geserveerd kan worden. Laap moet je zeker een keer proberen!

food

Slow boat Mekong

Voor veel reizigers is de slow boat hét vervoermiddel om van Thailand naar Laos te reizen. Vaak reist men in in een gestaag tempo vanuit Chiang Mai binnen twee dagen naar Luang Prabang. Het is een uiterst relaxte manier om te reizen, al kan het op den duur door de vaak harde bankjes iets of wat oncomfortabel worden. Mocht je niet vanuit Thailand kunnen reizen, dan is een dagtour met een slow boat zeer aan te raden. De meeste bekende is de dagtour vanuit Luang Prabang naar de met duizenden Boeddhabeelden gevulde grotten van Pak Ou.

grotten

Vientiane

De Laotiaanse hoofdstad Vientiane is voor veel reizigers een plaats om na aankomst meteen te verlaten. Toch is een meerdaags verblijf in deze stad zeker een aanrader. De mix van communistische betonbouw en Boeddhistische tempels is wat merkwaardig, maar heeeft zeker charme. Verken de stad te voet en neem een kijkje vanaf het dak van de Patuxai. Slenter door de vele steegjes en neem een hapje in één van de vele bakkerijtjes. Of je nu even wil bijkomen van de reis of gewoon de stad gaat verkennen, Vientiane is een bezoek van één of twee dagen zeker waard.

Zippen

Hoog op de Laos bucketlist van veel reizigers prijkt zippen in de jungle. Vooral de enorm lange zip-line-routes van de Gibbon Experience zijn befaamd. Zippen tussen de bomen met het uitzicht van een aap en slapen in speciaal gebouwde boomhutten. Deze meerdaagse tours in de Laotiaanse jungle zijn enorm populair. Mocht je er om de een of andere reden niet aan kunnen deelnemen, ben gerust, want zippen kun je in Laos op diverse plekken. Een leuk alternatief zijn de zip-lines bij de Tad Sae watervallen, net buiten Luang Prabang.

Zip line Luang Prabang

Vang Vieng

Tussen prachtige karsgebergten en aan de Nam Song rivier gelegen Vang Vieng is bij veel reizigers om de verkeerde reden bekend. Het plaatsje stond lang bekend als party town voor backpackers, waar drank en drugs de boventoon voerden. Sla het zeker niet over, want Vang Vieng heeft zoveel meer te bieden. Het is er inderdaad gezellig, maar biedt ook veel mogelijkheden om de prachtige omgeving te ontdekken. Ga te voet over de rivier en je waant je bijna meteen in een andere wereld. Het echte Laos is echt niet ver weg.

Vang Vieng uitzicht

Gebergten

Laos heeft een prachtige natuur en zeer indrukwekkende bergachtige gebieden. Op elke Laos bucketlist moet echt één van de bekende berggebieden staan. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige karsgebergten in de binnenlanden, of het indrukwekkend Bolaven Plateau in het zuiden. Trek er op uit en maak een een- of meerdaagse trekking. Huur een brommer of motor voor enkele dagen en ontdek de fotogenieke dorpjes ver verscholen tussen de bergen. Hoe je de berggebieden van Laos ook zal bezoeken, het is altijd een geweldige ervaring.

Kang Si Watervallen

Moto tour

Veel reizigers huren in Zuidoost-Azië met enige regelmaat een moto of scooter. Ook in Laos is dat een perfecte manier om op een leuke manier meer van het land te zien. Trek er op uit en ontdek de vele wegen in de mooie bergen. Maak een meerdaagse trip en reis van plaats naar plaats. Check voor het huren de staat van het voertuig en denk goed na over welke route je gaat rijden. Het vaak chaotische verkeer kan imponerend zijn. Het reizen zal in dit geval het doel zijn en geeft je de mogelijkheid om het land op een compleet andere manier te ontdekken.

laos moto rit

Homestay

Natuurlijk kun je in Laos ook in een homestay overnachten. Vaak is het te doen om de ervaring om bij mensen in huis te overnachten en meer van de lokale cultuur mee te krijgen. Let er wel op dat het in veel gevallen simpelweg om het maken van een inkomen gaat en het soms door organisaties georganiseerd wordt. Hoe authentiek de ervaring dan nog werkelijk is, is natuurlijk de vraag, maar in de meeste gevallen blijkt het toch echt leuk te zijn. Vraag onderweg andere reizigers naar hun ervaringen en wie weet krijg je wel een goede tip over een geweldige homestay.

Bevolking

Het eerste wat veel reizigers opvalt is de innemende aard van de Laotianen. Prettige, rustige mensen, die reizigers die extra beleving geven tijden hun reis. Of het tijdens het reizen is, tijdens het doen van boodschappen, of gewoon tijdens alledaagse situaties, de Laotianen zijn altijd prettig in de omgang. Overal heerst een fijne sfeer en nergens voel je je onveilig. Het leukst zijn met zekerheid de ontmoetingen in de minder toeristische gebieden. Vraag de weg of koop iets bij een shopje, je zal altijd op een hartelijke manier worden geholpen.

Laos

Daarom Laos!

Natuurlijk zijn er nog meer highlights te ontdekken in Laos. Neem de Vlakte der Kruiken in centraal Laos of de onontdekte dorpjes langs de Mekong. Denk aan de 4000 eilanden in het uiterste zuiden of de verlaten bergen in het noorden. Allemaal perfect voor op je Laos bucketlist. Laos is enorm afwisselend en is daarom een geweldig land voor elke reiziger!

Kijk hier voor meer Laos reisinspiratie!