De pracht van koninklijk Luang Prabang

Luang Prabang, gelegen aan de Mekong en Khan rivier, was ooit de koninklijke hoofdstad van Laos. Koninklijk Luang Prabang prijkt sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco, waarmee de stad de waardering krijgt die het verdient. Officieel mag het dan wel niet meer Laos’ hoofdstad zijn, maar na een bezoek bestaat er geen twijfel meer over. Luang Prabang is beslist de meest indrukwekkende stad van Laos.

Koninklijk Luang Prabang

Koninklijk Luang Prabang is door de communisten in 1975 onttroond, maar heeft nog altijd een onverbiddelijk vorstelijke uitstraling. De stad is niet alleen fotogeniek, maar heeft ook een uiterst aangename sfeer. De Boeddhistische tempels en kloosters in het centrum zijn een lust voor het oog. Deze worden afgewisseld met koloniale gebouwen, die deze stad tot zo’n mooi geheel laten ogen.

Phou Si heuvel

Het eerste wat opvalt in het centrum van Luang Prabang is de grote heuvel met de naam Phou Si. Halverwege de vele treden die de heuvel omhoog gaan ligt de Boeddhistische tempel Wat Tham Phou Si. Neem even pauze en geniet van je omgeving en het prachtige uitzicht. Vervolg je weg naarboven, waar je op de top de Boeddhistische tempel Wat Chom Si aantreft. Vanaf de top heb je een nog beter uitzicht over de prachtige stad en groene omgeving. Let op dat je de fikse klim naar de top in de vroege ochtend maakt, want de vele treden zijn niet eenvoudig te beklimmen in de hitte.

heuvel

Markten

De vele oude gebouwen en tempels sieren het centrum en de stad ademt ondanks de drukte een enorme rust uit. Er is geen ontkomen aan de vele toeristische stalletjes, winkels, reisbureautjes, barretjes en restaurantjes, maar dat maakt de stad juist zo veelzijdig en tevens zeer geschikt voor een meerdaags bezoek. Loop door de smalle straatjes, die tussen de hoofdstraten verborgen liggen. Bezoek er de lokale markt in de ochtend, en geniet van het authentieke koninklijk Luang Prabang. ’s Avonds is in het centrum de “Night Market”, waar je buiten de gangbare t’shirts en sieraden, elk typische Laotiaans souvenir kunt vinden.

Mekong

Aalmoes

Het groot aantal monniken en de vele wats en kloosters hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen. ’s Morgens tijdens het dagelijkse in ontvangst nemen van de aalmoezen duiken enkele toeristen zonder schroom bijna bovenop de monniken. Dit blijkt voor velen hét moment van een bezoek aan Luang Prabang te zijn, maar dat foto’s ook op een discrete afstand kunnen worden genomen is velen vreemd. Het is een bijzondere gebeurtenis om mee te maken en enig respect voor de gelovigen is dan ook op z’n plaats.

bouddhisme

Koninklijk paleis

Midden in het centrum van de stad kun je een bezoek brengen aan het oude Koninklijke paleis. Het paleis is prachtig en is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw van de stad. Buiten het mooie gebouw zelf kun je in het paleis een 83 cm groot gouden Boeddhabeeld bewonderen wat beschouwd wordt als het belangrijkste Boeddhabeeld van Laos. De naam Luang Prabang heeft de stad te danken aan dit Boeddhabeeld, wat Pha Bang (groot heilig beeld) genoemd wordt.

Koninklijk Luang Prabang

Grotten Pak Ou

Ook buiten de stad zijn enkele bezienswaardigheden te bezoeken. Wij bezochten ondermeer de grotten van Pak Ou, waar enkele duizenden Boeddhabeelden staan verzameld, die door pelgrims door de eeuwen heen zijn geplaatst. De grotten zijn vanuit Luang Prabang het makkelijkst per boot te bereiken. Geniet tijdens de boottocht van de prachtige Mekong en bekijk het leven wat zich op en naast het water afspeelt.

grotten

Watervallen

Verder zijn in de omgeving van Luang Prabang een aantal mooie watervallen te bezichtigen. De Kuang Si waterval is populair bij toeristen, wordt druk bezocht en is makkelijk bereikbaar met een tuk tuk. Andere populaire watervallen zijn de watervallen van Tat Sae, waar je buiten zwemmen ook de mogelijkheid hebt om te zippen in de canopy van het omliggende oerwoud. De Tat Sae watervallen zijn eenvoudig bereikbaar met een tuk tuk, welke je afzet bij de boten, die je naar de watervallen brengen.

natuur

Budget

Koninklijk Luang Prabang is wellicht de duurste stad van Laos, maar voor elke budget is voldoende accommodatie te vinden. Voor eten en drinken geldt hetzelfde, maar ook hier is het een straat verder als het centrum al een stuk voordeliger. Reizen van en naar de stad kan met openbaar vervoer en per vliegtuig. Lao Airlines verzorgt dagelijks vluchten naar diverse bestemmingen, binnen en buiten Laos.

Wat

Wij verbleven tijdens ons bezoek vijf dagen in Luang Prabang, waardoor we de stad en de omgeving goed hebben kunnen verkennen. Luang Prabang is een niet alleen een schitterende stad om te zien, maar is ook, ondanks de vele toeristen, zeer gemoedelijk en sfeervol.

Wil jij naar Luang Prabang? Kijk hier voor de beste hotels en guesthouses in Luang Prabang.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Laos!

  • laos
  • De pracht van koninklijk Luang Prabang


Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden