Het Kroatische Nationaal Park Plitvice Meren

Het Nationaal Park Plitvice Meren (Nacionalni Park Plitvička Jezera) is het grootste en meest bekende nationale park van Kroatië. Het park werd opgericht in 1949 en is dan ook een van de oudste nationale parken in Zuidoost-Europa. De Plitvice Meren werden in 1979 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park trekt tegenwoordig meer dan 1 miljoen jaarlijkse bezoekers.

Nationaal Park Plitvice Meren

Het nationale park staat vooral bekend om de 16 adembenemende meren en meer dan 90 bijbehorende watervallen. De wereldberoemde meren veranderen regelmatig van kleur, variërend van smaragdgroen, diepblauw, tot een verschoten grijs. Deze voortdurende verandering wordt veroorzaakt door een fluctuatie in mineralen en organismes en de invalshoek van het zonlicht. Het belangrijkste ingrediënt dat het water groen of blauw kleurt is calciumcarbonaat, afkomstig uit de nabije kalksteenrotsen.

Plitvice Meren 01

Plitvice Meren 02

Bovenmeren (Gornja)

De Bovenmeren bestaan uit 12 meren, van boven naar beneden: Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget, en Kozjak. De meren zijn elk van elkaar gescheiden door travertijn barrières, gecreëerd door de jarenlange afzetting van kalksteen. De voortdurende neerwaartse stroom van het ene meer in het andere heeft een soort toverachtige ketting van watervallen gecreëerd, waaronder de 25 meter hoge Galovački buk.

Plitvice Meren 07

Over het Prošćansko Meer wordt nog steeds een legende verteld: De legende van de Zwarte Koningin. De legende beschrijft een periode van vreselijke droogte. Inwoners zouden de magische koningin hebben opgeroepen voor hulp, waarop zij reageerde met de schepping van de Plitvice Meren. Het Prošćansko Meer zou het allereerste meer zijn geweest.

Plitvice Meren 09

Benedenmeren (Donja)

De Benedenmeren (Milanovac, Gavanovac en Kaluđerovac) liggen in een poreuze kalksteen canyon. Hier ligt een toegankelijke houten promenade tussen Gavanovac en Kaluđerovac, waarvan je honderden vissen in het kristalheldere water kan zien zwemmen. Het Gavanovac Meer is genoemd naar de mysterieuze Gavanovo schat, die naar verluidt nog steeds ergens onder het wateroppervlakte begraven moet liggen.

nationaal park

Bij de Benedenmeren vind je ook de Veliki Slap, ofwel de Grote Waterval. Deze waterval is de hoogste in heel Kroatië. De Grote Waterval is ontstaan door de plotselinge duik van de Plitvica Stroom. Het water van de Plitvica Stroom valt van de 78 meter hoge kalksteen kliffen naar beneden om uiteindelijk in de canyon van de Benedenmeren terecht te komen.

Plitvice Meren 13

Šupljara Grot

Bij de Benedenmeren schuilt ook de Šupljara Grot. De vochtige grot heeft een constante temperatuur van ongeveer 10.5°C, wat zorgt voor een uniek microklimaat. In de grot vind je dan ook speciaal aangepaste diersoorten, zoals pseudoschorpioenen, krekels en duizendpoten. De Šupljara Grot staat ook bekend om een legende over een wijze monnik (kaluđer) die in de Šupljara of Golubnjača Grot zou wonen. Volgens verhalen reisden er regelmatig mensen naar de Plitvice Meren om de monnik om advies te vragen.

kroatische Meren

Koranarivier

De Koranarivier begint waar de Plitvica Stroom in de Grote Waterval transformeert. De Koranarivier is befaamd om haar groene water en loopt 143 kilometer lang langs de kalksteen canyon richting de Golubnjača Grot. De lagere stroom van de Koranarivier is een beschermd gebied, dus de laatste twee foto’s heb ik vanaf de hoge kliffen bij de Plitvica Stroom genomen.

Conclusie Plitvice Meren

Dat was samengevat ongeveer alles wat ik te weten ben gekomen over de Plitvice Meren. Het was nogal een uitdaging om een selectie te maken uit meer dan 900 foto’s en video’s, maar het is me gelukt! Iemand van plan om het Gavanovac Lake in te duiken en op zoek te gaan naar die verborgen schat? Als dat plan mislukt staat er misschien nog een vacature open voor wijze grotmonnik…

Plitvice Meren Overnachten

Wil jij graag langer genieten van dit prachtige gebied en er overnachten? Check de beste hotel en guesthouse aanbiedingen bij de Plitvice Meren.

Kijk hier voor meer inspirerende blogs over nationale parken.

Deze gastblog is geschreven door Roselinde Bon, een student met een grote passie voor reisfotografie. Met veel plezier blogt Roselinde al een aantal jaar over haar reizen in Europa en landen zoals Zuid-Afrika, China en de Verenigde Staten.